Diskursanalyse - for tabere og teenagere

Skrevet af

Redaktionen Kforum

998 artikler

57 indlæg

Diskursanalysen er i de senere år blevet mere og mere fremtrædende inden for samfundsvidenskab og humaniora. Kernen i diskursanalysen er den opfattelse, at samfundet ikke styres af magt, interesser, økonomi eller vilje, men af dominerende tankeretninger som de udtrykkes i sproget. Sproget er de briller, hvormed vi ser “virkeligheden”. Ja, vores opfattelse af “virkeligheden” siger mere om brillerne end om nogen objektiv virkelighed “derude”.

Diskursanalysen har rejst spændende problemstillinger med vidtrækkende betydning for, hvordan forskere, politikere, ledere - og i sidste ende alle borgere - opfatter samfundet, og for vor forståelse af, hvordan vi - om overhovedet - kan påvirke det. Men diskursanalysen har også sine problemer. Det er dem, der især fokuseres på i denne bog. Syv danske forskere fra forskellige ståsteder - inden for sociologi, psykologi og filosofi - ser kritisk på emner som: Diskursanalysens menneskesyn (det identitetsløse menneske), diskursanalysens (særlige) kritikform, årsagerne til diskursanalysens fremvækst, sprog og virkelighed, diskursanalysen som samfundsteori og diskursanalysen som et åndeligt fængsel for “teenagere”.

Bogen har til formål at sætte gang i debatten om diskursanalysen.

Læs den første artikel fra bogen her: Diskursanalyse - for tabere og teenagereDiskursanalysen til debat - kritiske perspektiver på en populær teoriretning. Nyt Fra Samfundsvidenskaberne. Bogen udkommer den 19. august. 2002.

Bogen er redigeret af :
Bøje Larsen (født 1943), ph.d., professor på Center for Virksomhedsudvikling
og Ledelsesteknologi, Handelshøjskolen i København.

Kristine Munkgård Pedersen (født 1974), cand.mag., forskningsassistent på
Center for Virksomhedsudvikling og Ledelsesteknologi, Handelshøjskolen
i København.

Desuden har en lang række akademikere fra forskellige faglige områder bidraget til bogen.

Tag kampen op mod et af tidens slemmeste catch words
Tag selv kampen op mod sygdommen og deltag i debat mødet "Diskurskritik"
Diskursbegrebet er næsten dominerende – ikke mindst fordi kritikken fra de øvrige samfundsvidenskabelige felter har været sporadisk. Er det vejen frem?

Arrangør: CBS, Center for Virksomhedsledelse, den 28/8, kl. 13-16.30 Solbjerg Plads 3,
Danske Bank Auditoriet 2.01

Relaterede artikler

Diskursteorien på arbejde - Denne bog er et resultat af en konference, der blev afholdt den 10-11. juni 1999 på RUCs kursuscenter Sømi...
Forskydning i kommunikationen om medarbejder - Niels Åkerstrøm Andersen og Asmund W. Born: Kærlighed og omstilling - Italesættelsen af den offentligt ansatte, Nyt fra ...
Diskursanalysen sætter rammer for kommunikation - Linda Putnam er professor ved Texas University og formand for International Communication Association. Da den ...
Den politiske forbruger - Den politiske forbruger – konsumtionens politiske kultur og kulturens politiske konsumenter” (1999)

Giv din stemme

6 stemmer
3,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

69 JOB

Chefkonsulent for kommunikation og vidensudveksling

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.