Din elskede satiretegners elskede satiretegning

Du elsker deres tegninger, men hvilke satiretegninger elsker de selv? Ja, hvilken en ville de vælge, hvis de blot skulle vælge en eneste tegning? Godt spørgsmål. Vi bad otte berømte avis- og satiretegnere vise os deres yndlingstegning og fortælle, hvorfor de netop har valgt den.
Philip Ytournel, bladtegner for Politiken
 
Tegnet af Asger Jerrild, 1945
 
Tekst til tegningen: "Nu er vi igen, hvor vi startede... Dette er ganske almindelig komælk."
 
”Den her tegning af Asger Jerrild viser (mis)forholdet mellem videnskab og menneske.
 
De her videnskabsfolk aner jo tydeligvis ikke, hvad de har gang i. Tegningens komposition og opbygning er en vigtig del af fortællingen: De videnskabelige instrumenter fylder meget, er uoverskuelige og komplicerede. Videnskabsmændene ser vigtige og kloge ud, men de er små og placeret helt nede i bunden af tegningen. Deres lidenhed gør dem latterlige. Samtidig er der også en kærlig tone i portrættet; det er ikke ondskabsfuldt eller plat. Det er super raffineret. Grafisk er det også en overlegen tegning. Tegningen er tidløs og kunne med modifikationer være lavet i dag.” 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Adam O, står bag den ugentlige stribe yndigt.dk
 
Tegnet af Herluf Bidstrup, 1945
 
"Herluf Bidstrup var aldrig bange for at bide magthaverne i haserne. Han arbejdede under besættelsen som bladtegner for Socialdemokraten, men samtidigt leverede han i al hemmelighed striber og tegninger til modstandsbevægelsens illegale blade. Hans virke som satiretegner var derfor langt fra risikofrit, og dét, sammen med hans skarpe pen, beundrer jeg ham for. Jeg har valgt en af hans tegninger fra efter befrielsen i 1945, som er en barsk kommentar til samarbejdspolitikerne.
 
Tegnet satire er efter min mening bedst, når tegneren sparker opad, altså retter skytset mod magthaverne. I dag fyldes medierne mestendels af tandløs social satire, som i bedste fald er ufarlig adspredelse uden krav til nævneværdig tankevirksomhed fra modtagerens side. Satire skal sætte tanker i gang hos modtageren, ikke lukke ned for dem.” 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
John Kenn Mortensen, har haft den faste stribe John John i Politiken
 
Tegnet af Johan F. Krarup/New Creations, 2014
 
”Den bedste danske satiretegning er den her lille sag af Johan F. Krarup. Nu vil jeg hurtigt knytte nogle ord til den: timing, liderlighedens sved, pinlighed, babser, Cringe comedy, klam og baby. Og det er alt sammen sjovt.
Jeg er stor beundrer af Johan, både som menneske og som tegneseriekunstner. Han er meget klog, og det ved jeg, fordi han har tykke briller. Plus han griner lidt mellem sætningerne, når han snakker, og det er tegn på, at man er klog, hvorimod hvis man snakker i en lang strøm, holder en halvlang pinlig pause og så griner højlydt, er det ofte tegn på, at man lidt er en idiot. Johan kan forene det højpandede med det lavbrynede, og det elsker jeg!
Mit første bekendtskab med Johan var hans tegneserie Pibemanden, som er et lille mesterværk.” 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Stine Spedsbjerg, står bag satirestriberne Stine bliver klogere og Stjernepladsen, og er formand for Dansk Tegneserieråd 
 
Tegnet af Philip Ytournel. Bragt i Politiken den 17. januar 2009
 
”Philip Ytournel har så urimelig højt et niveau, at jeg helt pavlovsk sætter i et dybt gryntefnis, så snart jeg ser hans streg. Der er noget i blandingen af hans lidt klumsede personer og skarpere-end-valyrisk-stål-pointer, der rammer uforfærdet rent. Satiretegningen, jeg har valgt, spidder så meget mere end en enkelt situation – den portrætterer flest-klik-mediebilledet samtidig med markante kulturforskelle. ’De mange’ vs. ’de vigtige’ og deres retorik. Jeg kan genkende situationen – helt ned til hvordan den lyder – med det samme, og det får mig til at tænke. Satiren virker.”
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Johan F. Krarup, har den faste stribe Episk fejl på heltnormalt.dk
 
Tegnet af Ib Kjeldsmark, 2011
 
Tekst til tegning: Topledere kan altid få hjælp. Det mindfulness virker! Nu er jeg helt lettet og fuldkommen ligeglad med elendige aktiekurser og alle de ansatte, jeg har fyret. 
 
”Ib Kjeldsmarks ’Mongo Business’ er efter min mening en overset perle inden for danske tegneseriestriber. Den handler om erhvervslivet, men har det overraskende og sjove setup, at det hele foregår på det mongolske plateau, altså et bjergrigt område bestående af uendelige stenfyldte sletter næsten uden vegetation.
 
Forretningsfolkene er munke. De handler med sten og pinde. Og de tænker meget på fremtiden med internettet, som endnu ikke er etableret i ørkenen. Sammenstillingen af minimalistisk ørkenlandskab med buddhistiske munke og et erhvervsliv i vanvittigt tempo er en formel, der konstant kaster gode striber af sig i Kjeldsmarks selskab.”
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ib Kjeldsmark, har blandt andet den faste stribe Mongo Business
 
Tegnet af Eiler Krag, 1983 
 
"En af mine gamle idoler, Eiler Krag, i en frisør situation. En skøn blanding af den alvorlige læser og en intens frisør gut. Et godt udtryk for Kraghs mix af humor, alvor og det levende liv. En god satiretegning viderebringer det, som sker for øjnene og ørene af en, det kan være hårstil, politik, sex eller død. Tegning har en umiddelbarhed, der vibrerer og kan sende et budskab direkte ind i sindet på beskueren. Eiler Krag omfattede i sin levende tegnestil både politisk satire og mere melankolske stemningsbilleder."
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Erik Petri, har lavet tegninger til Blæksprutten og står bag bøgerne om Antboy
 
Tegnet af Niels Bo Bojesen/ www.bojesen.eu
 
”Den bedste satiretegner herhjemme er i mine øjne Niels Bo Bojesen fra Jyllands-Posten, fordi han altid tager fat i noget politisk væsentligt, vinkler det og tegner det så enkelt, som det kan lade sige gøre … Der er ikke en masse lir og unødvendige billedelementer. Hans pointer bliver fortalt stille og roligt, men rammer hårdt/resonerer, når de først er sivet ind.
 
Her er en kommentar til de optøjer, der var i Paris’ forstæder for nogen tid siden – og broderskabsdelen af flaget viser meget godt, hvordan temperaturen på solidariteten var på daværende tidspunkt. Det er simpelt og sofistikeret på samme tid, og så har han valgt et emne, der er relevant. Det, som satiretegninger kan i forhold til at reflektere over samfundet, gør, at den form for tegninger ikke bare har en værdi som kommentar her og nu, men også på sigt virker som et historisk overblik. En satiretegning behøver ikke nødvendigvis være sjov – den skal ville noget, mene noget. Og det gør Niels Bo Bojesens tegninger."
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Carsten Graabæk, har den faste stribe Statsministeren i BT
 
Tegnet af Fritz Jürgensen
 
"Ikke mange kender Fritz Jürgensen i dag, og endnu færre synes sikkert hans tegninger er sjove. For eksempel Herr Flaumann, der tænker på, hvad han kunne have svaret. Skal det være morsomt? Ja. Vi kender alle til det gyldne øjeblik, hvor vi kunne have fyret den helt rigtige replik af, men desværre dukker replikken først op dagen efter. Satans også! Men Fritz Jürgensen går et skridt videre: Han lader Herr Flaumann nyde tanken om, hvad han kunne have svaret, og dermed bliver staklen yderligere til grin, eller hvad?
 
Man kan også indlæse en medfølelse med staklen. Måske er det netop hemmeligheden bag Jürgensens holdbarhed. Han skildrede såvel det københavnske borgerskab som proletariatet med empati, og derved nåede hans satire et spadestik dybere end den indsnævrede hån, Jürgensens samtidige udviste over for de segmenter, de ikke selv tilhørte. Derfor står nutidens satire i dyb gæld til Jürgensen, for vi er heldigvis også rigtig flinke mod vores ofre."
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også