De gastroseksuelle kostråd

Der er kommet nye kostråd fra Fødevareministeriet, regeringen og andre officielle livsforlængende hold, men det gastroseksuelle lag vil gerne supplere med konkurrerende kostråd. Følg disse, og du vil få et bedre liv – måske ikke så langt, men bedre og helt sikkert mere saftigt og velsmagende.
”Eat food. Not too much. Mostly plants”, kogte Michael Pollan for mange år siden den akkumulerede viden om, hvad man skal spise, ned til. Det kan man jo ikke nøjes med, når der skal laves “nye kostråd”, så de er blevet lidt længere. Kostrådene er blevet kritiseret for ikke at tage hensyn til for eksempel dyrevelfærd. De anbefaler mindre bøf, men forholder sig ikke rigtigt til, at de kyllinger, vi tilsyneladende ikke skal være så påpasselige med at spise flere af, lever gudsjammerlige liv – mange af dem i hvert fald.
De nye kostråd anbefaler mindre bøf - Kasper Sewerin Fogh Hansen anbefaler mere bøf
 
Om det kan man sige, at man jo nok er nødt til at trække stregen et sted, hvis man skal formidle et sæt leveregler. Måske nogen skulle lave de fødevarepolitisk korrekte kostråd. Man kunne måske prøve at prøvede måske at give stafetten videre til Slowfood Danmark og Katrine Klinken eller til grøntsagsfighteren Trine Krebs. Men det er der andre, der forstår sig bedre på, end os, de gastroseksuelle, der hovedsageligt er fødevarehedonister, simple vellystninge og gastrosexafhængige.
 
Vores ærinde her er et andet – der er nok ikke det fjerneste galt med de officielle kostråd ud fra et naturvidenskabeligt standpunkt. Men hvis man er villig til at leve lidt kortere, måske tage en større dans med kolesterol, hjertekarsygdomme, sukkersyge og så videre – og over halvfems gider vi altså ikke alle blive – så er her de gastroseksuelle mænds konkurrerende kostråd. Til alle jer, der spiser, fordi det er sjovt.
 
 
Køb ikke skiveskåret pålæg. Og køb altid det fedeste pålæg.
 
Når du spiser smør, så husk at dække det til med knasende havsalt.
 
Spis mere, bedre salt. Du kommer til at skulle drikke lidt mere vand og tisse lidt mere, men undersaltet mad er sgu noget lort.
 
Brug aldrig mere end 20 procent fuldkornsmel, når du bager. Du skal jo ikke have indvendige hudafskrabninger.
 
Olivenolie er vand. Bare hæld op.
 
Drik mindre – altså mindre supermarkedsvin, lortevin, papvin, oversøisk vin og mindre Cabernet Sauvignon og Malbec. Drik bedre vin. Du har kun et liv, og hvorfor skal alle de andre have den gode Bourgogne? Kinøjserne og de lyserøde polotrøjer i forstæderne må gerne få Bordeauxen – men livskvalitet kan godt reduceres til evnen til at skrabe så meget Bourgogne, støvet Sangiovese og ældgammel Châteauneuf Du Pape sammen, du overhovedet kan komme til. Find små Pinot Noir-huse fra Washington, køb alt det af Marcel Lapierre Morgon, du kan finde. Kør ned til Petillant og find noget enkeltmarks-Champagne og drik aldrig igen Den Gule Enke. Det er ikke så svært at leve ordentligt. Kør ned til Niels på Bar’Vin og lær, hvordan man køber vin i København, hvis du ikke har knækket koden endnu. Han har et nærmest leksikalt overblik over, hvilke importører der har de gode ting til menneskelige priser.
 
Husk at finde det mel, der har højest gluten-indhold, for det giver den bedste skorpe.
 
Spis aldrig et måltid uden ost; et måltid uden ost er som en skønhed med kun et øje. Husk Brillat-Savarin. Og dansk skæreost er ikke ost. Vi ved ikke, hvad det er.
 
Et måltid uden ost er som en skønhed med kun et øje
 
Spis ikke så varieret – mest fransk og italiensk. Det nordiske kan kun vedligeholdes med rigeligt fisk og skaldyr, og det kræver, at du er i nærheden af en fiskepusher med format.
 
Frugt er glimrende i desserter, men skal druknes i sukker og spiritus og som regel serveres med chokolade på den ene eller anden måde. Frugt kan meget sjældent spises uforarbejdet.
 
Grøntsager er glimrende tilbehør. Men det er ikke i sig selv et måltid. Noget skal slås ihjel.
 
Hvis du skal røre dig, skal det være æstetisk: tennis for eksempel.
 
Sukker hører hjemme i desserter. Sodavand er alligevel ulækkert.
 
Sylt selv.
 
Drik vand – men i et mindre glas, der står bag vinglasset. Husk, hvad der er vigtigt. Din krop har desværre brug for en del væske, ellers bliver tømmermændene værre. Men se, om ikke du kan lindre kedsommeligheden med en god, lille karboneret sag: Pellegrino, Badoit eller lignende.
 
Der findes ikke et pizzeria i København, efter Bottega lukkede – du bliver nødt til at rejse for at spise pizza. Napoli er at foretrække.
 
De gastroseksuelle mænd tænker ofte på mad og planlægger deres rejser herefter
 
Når du skal have mejeriprodukter, og det skal voksne måske ikke have så meget af, skal det eddermame være de fedeste, du kan finde. Danske mejerier laver noget af det lækreste, mest ferske mælk, fløde og så videre, der findes i verden. Husk at tage det fedeste – det er det bedste. Det er også de fedeste, ældste oste, der smager bedst.
 
Alting på spid er lækkert.
 
Spis ude en gang om ugen. Du må gerne være en krævende gæst, der sender dårlig eller forkert tilberedt mad tilbage til køkkenet.
 
Lav dine karryretter selv. Men undgå ikke-europæisk mad; maks. en gang om ugen kan du spise asiatisk.
 
Spis mere fisk. Og mere skaldyr. Og spis dine skaldyr rå.
 
Mere fisk og skaldyr
 
Gris er godt. Men det skal ikke være for magert. Kalkun er uspiseligt.
 
Højreb skal hænges i mindst tolv uger.
 
Mindst to retter hver aften til hverdag.
 
Spis større frokoster. Meget større frokoster.
 
Øl er altid godt at skylle efter med.
 
Rom skal laves af sukker, ikke af melasse. Whisky skal stinke som et olieraffinaderi i brand. Og det er snobbet at se ned på Bourbon-Whiskey.
 
Indenlandsk turisme er østerssafari i Vadehavet og i Limfjorden.
 
Lav selv dine pateer – hver måned, hele vinteren.
 
Spis mere gås og lidt mindre and. Spis mere and end kylling. Spis aldrig kalkun.
 
De gastroseksuelle flirter i Torvehallerne 
 
_____________________________________________________________
Joachim Sperling: Er du gastroseksuel? 
 
Fødevarestyrelsen: Danmark får nye kostråd
 
Alt om kost: De officielle kostråd
 
Sundhedsguiden: De 8 nye kostråd
 
Læs mere her
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også