De 10 mest populære virale film nogensinde

Skrevet af
Kforum bad Firmaet Goviral gennemgå de 10 mest populære virale film nogensinde og forklare, hvorfor de virker. Opskriften er sex, kendte mennesker, humor, overraskelse, helt viralt.
NIKE – Touch of Gold
Dette klip er en af de mest succesfulde virale film nogensinde produceret, med et godt stykke over 50 millioner afspilninger verden over. Klippet er danskproduceret af Framfab og viser superstjernen Ronaldinho ramme overliggeren på et fodboldmål ikke mindre end 4 gange i træk.

Fra et kommunikationstaktisk perspektiv var kampagnen så succesfuld, fordi den ud over en kendt person, der drev den indledende interesse, præsterede en ægte ”hvordan i alverden gjorde han dog det”-fornemmelse for seeren, der straks affødte diskussioner, om det var ægte eller ej, og bidrog til den videre spredning. Genren ”hvordan-i-alverden-gjorde-han-dog-det” er en klassiker inden for virale film. Nikes Touch of Gold er måske den bedste nogensinde i genren. Se selv her:AGENT PROVOCATEUR – The Proof
Allerede da Kylie Minogue red på den lilla velourtyr for at befæste Agent Provocateur’s status som det mest sexede lingeri i verden, kan kamerafolkene og instruktøren ikke have været i tvivl om, at dette ville blive en af de største virale klassikere nogensinde.

Filmen var oprindelig tænkt at skulle køre i biografer, men blev anset for at være for fræk. Det gjorde den selvfølgelig ideel til nettet, hvor den i løbet af sin seksårige historie har haft over 300 millioner seere. Videoen, der gjorde brandet verdenskendt, rummer igen en kendt person til at skabe momentum, men spiller derudover temmelig tydeligt på det måske sikreste kort i marketingens historie. En smuk halvnøgen kvinde.JOHN WEST SALMON
Denne klassiker bygger på at vise seeren “noget man ikke tror på” – men har samtidig et langt mere humoristisk twist end NIKE. Videoen er i al sin elegante enkelhed en klassisk historie om at gå gennem mange pinsler for at bringe det bedste til forbrugeren, men undervejs forbløffer og charmerer den med sin fantastiske Kung Fu bjørne-lakse-kamp.  

Dette er klassisk god humor og kortforms storytelling. Det skaber noget at tale og grine ad sammen. Derudover er der i filmen en glimrende begrundet integration af produkt, handling og humor, som alle, der forsøger sig med product placements, stadig kunne lære en del af… Det vurderes, at næsten 300 millioner mennesker har set John West-medarbejderen bekæmpe bjørnen for at få sin laks.QUICKSILVER DYNAMITE SURFING
Hvordan sælger man surftøj i et land uden bølger?

Den landskendte Dynamite Surfing, produceret af Saatchi & Saatchi i København, er et stykke genialt viralt materiale. Klippet rummer, udover glimrende underholdningsværdi, en fantastisk diskussionsværdi, bygget op om ”er det sandt eller ej”. Den næsten inviterer til at blive sendt videre, postet på en blog eller delt med verden gennem YouTube. Den har umiddelbar social værdi i folks bekendtskaber, specielt hos målgruppen af unge livsstilsforbrugere, som er fascinerede af det grænseoverskridende. Her bliver QUICKSILVER DYNAMITE SURFING et vigtigt signal om, at man er med på det udfordrende, det grænseoverskridende og de urbane subkulturer.

Videoen af dynamitsurferne har for længst rundet 20 millioner seere og kan findes på næsten alle surfblogs i verden et sted i arkiverne.TROJAN GAMES
Nu er kondomer måske ikke det sværeste at finde på en sjov og viral reklame for, men da Trojan Condoms i 2003 lancerede ”Trojan Games” – en serie af klip med discipliner, hvor kondom mildest talt er en nødvendighed – skabte de alligevel historie. Når man ser et Trojan klip, mærker man stadig den overraskelse, folk i 2003 må have følt, første gang de fik et klip sendt af deres venner. Sex sælger, siger man, men dette er altså 3 år før, der var noget, der hed YouTube. Netop at vise noget, der aldrig var set før eller siden, gjorde Trojan Games så unik. Mere end 35 millioner mennesker har lagt vejen forbi Trojan Games over årene med eller uden beskyttelse.  Se klippene her

DOVE EVOLUTION
En gang imellem har vi brug for nogen til at fortælle os, hvad vi allerede godt ved. Doves Evolution klip viser en normal piges transformation til glamourøs model ved hjælp af stylister og Photoshop på omkring et minut. Udsendt under titlen ”No wonder our perception of real beauty is distorted” skød denne Dove kampagne sig direkte ind i manges kvinders hjerter og inbox.

Denne film har kort sagt det hele. Den viser os noget fantastisk, selve transformationen, den har et budskab, der er værd at dele, og den er noget så sjældent som en viral film, der også appellerer til kvinder. Kvinder er nemlig faktisk mere socialt aktive på nettet end mænd, men der er få virale film til netop den målgruppe.   

Denne video var i en lang overgang en af de mest populære på nettet, og siden Dove i 2006 besluttede sig for at være firmaet, der stod bag “rigtig” skønhed, har firmaet opnået tocifrede stigninger i salget. Her har den virale film uden tvivl også haft en positiv effekt.BERLITZ – WHAT ARE YOU ZINKING ABOUT?
En klassisk viral film, der viser en af ulemperne ved sprogproblemer, når man er kystvagt...!
Berlitz lancerede denne film, der næsten er som en god vittighed. Den rummer god historiefortælling og twist, egner sig godt til at dele med mange typer mennesker, den er kultiveret, og den omhandler det aktuelle produkt, Berlitz tilbyder. Alt i alt ganske godt gået på 40 sekunder.

Dette er den klassiske virals ungdommens kilde, og da Berlitz lancerede videoen på deres hjemmeside, var interessen faktisk en lang overgang så stor, at de måtte lukke den ned. En lektion i altid at planlægge for succes, hvis man går i gang med virale film.DIET COKE & MENTOS BY EEPYBIRD.COM
Denne kampagne var aldrig planlagt af hverken Mentos eller The Coca Cola Company. Det hele startede som et Eepybird eksperiment med Mentos tabletter og Cola Light. Resultatet skal ses...!
Siden sprang både Mentos og Cola dog med på spøgen, og en serie af videoer blev produceret med mere og mere fantastiske opstillinger. Tilsammen er legen blevet set mere end 50 millioner gange og har affødt en hel generation af online videoer med hjemmegjorte eksperimenterer.

Fantastisk videnskab er med programmer som Discovery’s Mythbusters og amatør online publicering hastigt ved at blive en nyklassisk underholdningsform. Bomber, sodavand og stanniol, videnskab er alle vegne, og det forbløffer os i alle aldre.   


 
Se flere klip her

MARK ECKO – STILL FREE
De bedste virale film leder som regel til massiv opmærksomhed, enten fordi de rummer noget fantastisk, noget, vi ikke har set før, noget, vi ikke vil tro på – eller som i dette tilfælde – noget, der mildest talt får os til at blinke med øjnene.
 
Mark Ecko havde startet forskellige firmaer omkring hiphop, skating og skatingstil scenen. Han besluttede derfor at lave et ideologisk manifest ved at skrive graffiti på den amerikanske præsidents fly, Air Force One. Hvorvidt Mark Ecko faktisk nogensinde gjorde det, vil jeg ikke afsløre her, men millioner af mennesker verden over tog det ideologiske budskab og den spændende diskussion til sig.


 
Se klippene her


BLENDTEC – WILL IT BLEND?
Hvad stiller man op, når man har en virkelig god blender, men ingen rigtig kender den? Man viser da selvfølgelig verden, hvor god den er, ved at blende mere, eller i de fleste tilfælde, mindre, normale ting – såsom en Chuck Norris plastikfigur, en iPod, golfbolde og meget andet.

Her er ikke så meget twist og overraskelse, men forventningen om, hvad der kommer til at foregå, er nok til at gøre de fleste af os nysgerrige, og klippene er lavet med en charmerende uhøjtidelighed.

Blendtec lægger sig op af Eepybird og populærvidenskabsgenren, men dybden af kampagnen, der er bygget på denne simple ide, er intet mindre end fantastisk. At Blendtec’s direktør selv optræder på alle filmene, og at det hele er lavet med kameraudstyr, de selv har købt, understreger, hvor radikalt medier og marketing allerede er blevet demokratiseret. Langt over 50 millioner mennesker har gennem tiden stiftet bekendtskab med ”Will it Blend” kampagnen.
Opskriften på viral succes
For at samle op, så handler god viral marketing om at skabe social værdi for brugeren. Først i form af solid underholdningsværdi og dernæst ved at hjælpe folk i moderne identitetskommunikation med venner og bekendte. Hjælpen består i at skabe samtale, sammenhold og fælles referencepunkter. På den måde konkurrerer marketing i fremtiden på en måde med musik, film, spil og amatørmateriale, der også kan udtrykke, hvem vi er, og knytte os mere sammen med andre. Opskriften på succes med virale film er at tilføje en eller flere af disse ting:
  • Solid humor
  • Sex
  • Kendte mennesker eller andet momentumskabende ikon (såsom når Blendtec blender en iPod)
  • Twist eller overraskelse
  • Noget, der forbløffer os – videnskab, billeder, natur og dyr, musik etc.
  • Noget, der tillader os at vise vores tilhørsforhold og udtrykke, hvem vi er – noget forbudt, noget moralsk etc.
  • Dybde – at der er mere at se og gøre, mere at vide om kampagnen, om instruktøren eller om produktet gennem filmen, end hvad man kan få andre steder.

I de mediefeudale dage kunne man råbe fra toppen af tårnet, og råbte man højt nok, ville man blive hørt. Nu er brands i stigende grad nødt til at engagere sig i dialogen på brugernes præmisser og levere værdi til medieforbrugeren til gengæld for hans eller hendes fortsatte opmærksomhed. Det er den simple præmis, online marketing hastigt synes at bevæge sig imod. Det ser ud til at virke viralt.

Se mere om virale film og sociale medier her
Historien om sociale medier på viral form

Relaterede artikler

Støt brysterne - På blot fire uger har Kræftens Bekæmpelse indsamlet over 660,000 kr. til forskning i brystkræft. Succesen skyldes, at fo...
440 Hz - lyden af VKR? - Kammertonen er 440 Hz, men 440 Hz er også navnet på dansk politiks første fuldstændig uafhængige valgkampagne. Kampagnen...
Viral Marketing: budskaber der smitter - Mange virksomheder oplever, at forbrugere bliver sværere og sværere at nå med traditionelle reklamekampagner, og at det ...
Den virale spredning af Dr. Hauschka - Hver dag bombarderes forbrugere med flere tusinde kommercielle budskaber, og det kan derfor være svært for virksomheder ...
Viral marketing behøver ikke underholde - Virale marketing kampagner har ofte form af underholdende filmklip, jokes eller reklamefilm. Et nyt kommunikationsspecia...
Web 2.0 = $ ? - Web 2.0 bliver større dag for dag. Det er sket i takt med, at en ny forretningsmodel er blevet tydeligere og tydeligere ...
Det er bare bryster - Alt skal være viralt i øjeblikket. Og det med rette. Ved at bruge viral markedsføring har man en chance for at markedsfø...
C2B - Knud Romer mener, at den gode kampagne skal spejle forbrugernes selvopfattelse. Og hvem er bedst til at definere denne s...
Speed Bandits forsvaret og forklaret - Rådet for Større Færdselssikkerhed har trykket speederen i bund med den virale film speed bandits. en film og oplysnings...
Ironien i stuearrest - Den kreative elite, der bestemmer hvordan tv-reklamerne ser ud, har givet ironien stuearrest. Nu skal reklamen fremstill...
Bliv sms-ven med Naser - Bip-bip."Jeg står på Kultorvet. Kig forbi!" Klokken er kvart over 11 lørdag formiddag, og der er tikket en sms ind fra N...
I love Facebook - Facebook er ikke fjollet tidsfordriv. Det er god forretning, hvis man forstår at bruge det rigtigt. Læs her om Facebook ...
Valgets vigtigste virale videoer - Som aldrig før har den amerikanske valgkamp været inficeret med virale videoer. For og imod den ene og den anden. Listen...
Retweet speed - Aldrig har så mange delt så meget, så let. Aldrig har spredningens hastighed og omfang været større. Kun hvis det linkes...
Hvad virker i virkeligheden viralt? - Mest mulig deling af dit indhold – hvordan opnår du det? Du skal starte med at se dig selv som indholdsdesigner frem for...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

49 JOB

SoMe Kommunikator

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Praktikant

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationsrådgiver

Frist: 13. april

Kommunikatør

Frist: 11. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.