CSR: Idealisme som strategi

Skrevet af

Stine Louise Ahrendt Laursen

1 artikler

0 indlæg

TrygVestas koncernchef Stine Bosse tog på vandretur i Nordspanien med fire unge kriminelle indvandrerdrenge. Hvis drengene gennemførte vandreturen, var der job i vente hos forsikringskoncernen. Med udgangspunkt i CSR-projektet undersøger jeg, hvilken virkning CSR-projektet har på virksomhedens stakeholders. Og jeg diskuterer de etiske dilemmaer, der opstår i et CSR-projekt, hvor idealisme bliver gjort til strategi.

Specialet er skrevet på baggrund af CSR-projektets mediedækning, med hovedvægt på en flersidet avisartikel, "Rejsen mod et bedre liv" i Berlingske Tidende. Specialet undersøger, hvordan CSR-projektet skaber legitimitet, hvordan det påvirker imageopfattelsen, og hvordan troværdigheden af Stine Bosse og CSR-projektet opleves hos virksomhedens stakeholders.

Designet af specialets undersøgelse har afsæt i den klassiske stakeholdermodel, som Freeman definerede i 1984 i bogen Strategic Management. A Stakeholder Approach. Modellens edderkoppespindsstruktur danner grundlaget for grupperingen af personerne til de ti kvalitative interviews, der udgør størstedelen af empirien. Blandt interviewpersonerne er: (presse) Lisbeth Knudsen, (politiker) Manu Sareen og (lokalsamfund) Lise Egholm.

CSR-projektet betragtes og diskuteres i en filosofisk og historisk optik, som kan perspektiveres til nutidens refleksive identitetsprocesser og virksomheders sociale arbejde (Kant, Habermas, Goffman). Der foretages en identificering af TrygVestas primære stakeholders og de dialogimplicerede stakeholders i CSR-projektet, som diskuteres i forhold til eksisterende grafiske stakeholdermodeller og værdiskabelse med stakeholder management. Der udvikles på den baggrund en ny model, som matcher nutidens kommunikationskanaler.

Det er en central pointe i konklusionen, at der opstår et paradoks mellem de stigende forventninger hos stakeholderne til eksplicit CSR-kommunikation og den modtagelse, som den eksplicitte CSR-kommunikation møder hos stakeholderne. Det giver et etisk dilemma, som handler om problemstillingerne i stakeholdernes påvirkning af, hvorvidt idealisme kan udformes i en strategi. Personerne, som oplevede CSR-projektet som utroværdigt, forholder sig nemlig objektivt til historien i forhold til offentlighedens mediediskurs og virksomheders brandingstrategier, og oplever intentionen med medieomtalen som en personlig imagekampagne og et mediestunt.

Læs specialet her.

Relaterede artikler

Red CSR-rapporten fra sig selv - CSR-rapporten skaber sjældent den forventede værdi af to årsager: Den når ikke ud til de vigtigste interessenter, og alt...
Fra Super Bowl til brand-aktivisme - Super Bowl leverede i søndags som vanligt en fanfare af reklamer til de fodboldglade, festklare amerikanske forbrugere. ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

48 JOB

Presserådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.