#croptopgate
Længe leve croptoppen!

"Hvis vi er i stand til at færdes på en strand om sommeren uden at kaste os frådende over hinandens kroppe, så burde det også være muligt, når vi ser en ung pige med bar mave.". Foto: Getty

Croptoppen er langt mere end en beklædningsdel. Den er et symbol på frihed, selvkærlighed og empowerment, og derfor piller man ved noget helt grundlæggende i unge kvinders selvopfattelse, hvis man vælger at pille ved croptoppen! Både fingre og forbud skal væk for croptoppen, og det er der mange årsager til. Læs dem her!
Forleden valgte Firehøjeskolen i Vejle at forbyde croptops i udskolingen. Forklaring gik på, at det simpelthen var et alt for distraherende element i undervisningen, og at eleverne derudover skal vænne sig til den professionelle verden, der ligger og venter forude, hvor man ikke kan gå med croptops til bestyrelsesmøder og den slags seriøse ærinder. Fair nok, vil de fleste tænke, men er det nu også det? Altså helt fair, at piger i 12-13-årsalderen skal føle, at deres krop er forkert, for meget, seksualiseret og forbudt?

 

Den bare mave er farlig

 
For det er netop det, der sker, når vi vælger at forbyde bestemte beklædningsdele. Når voksne mennesker vurderer, at toppen ”er farlig”, så ved vi jo alle sammen godt, at det ikke er selve toppen, men det toppen afslører – nemlig den bare mave med den blottede navle.
 
Sagen har fået tv-personlighederne Sofie Linde og Joakim Ingversen til at posere i bar mave på Instagram. Flere Instragrambrugere har gjort det samme med hastagget DeterBareMaver.
 

90’erne er tilbage – og dermed også croptoppen

 
Jeg har selv gået med croptop, og det stod på i det meste af 90’erne. Fra jeg var 12, til jeg var 16, var det en fast bestanddel af min garderobe, og min mor støttede op om denne påklædning i et sådant omfang, at hun strikkede en croptop i lyseblå mohair – fuldstændig identisk med den Donna og Kelly havde i Beverly Hills 90210. For mode og beklædning handler om andet end sex. Det handler om udtryk, stemninger og energier. En crop-top er eksempelvis helt og aldeles fantastisk kontrast til baggy bukser. Kontraster skaber dynamik og en vild energi. Især når det kommer til det visuelle udtryk gennem tøj. Så i bund og grund er toppen bare cool og passer perfekt ind i den genoplivning af 90’erne, vi befinder os i lige nu.
 
 

Fokus på respektfuld opførsel i stedet for croptops!

 
Meeen, hvad bliver så det næste, hvis vi ikke forbyder croptoppen? – vil skolelederen nok sige. Vil alle så ikke rende nøgne rundt i skolegården? Nej. Vi vil ikke opleve en hel udskoling rende nøgne rundt i hverken skolegården, til forældremøder eller i klasseværelset, for unge mennesker er rent faktisk ganske blufærdige og endda meget mere, end de var for blot 10 og 20 år siden. Og hvis vi er bange for, at det modsatte køn vil have en grænseoverskridende seksuel adfærd på grund af de korte toppe, så er det første sted, vi skal se nærmere på: respektfuld opførsel.
 

Helle Thorning er også gået ind i debatten via sin Instagram Story.
 

Seksualisering af den nøgne krop er en moderne konstruktion

 
Hvis vi er i stand til at færdes på en strand om sommeren uden at kaste os frådende over hinandens kroppe, så burde det også være muligt, når vi ser en ung pige med bar mave. Problemet er og bliver aldrig den nøgne krop, men vores italesættelse og forståelse af den nøgne krop.
Og i den sammenhæng kan vi lære rigtigt meget af naturfolk rundt omkring i verden. De går nøgne rundt – måske med et lille rør om penis og lidt siv om tissekonen, og de kan rent faktisk godt fungere. De jager, laver mad, passer børn og fortæller historier – mere eller mindre afklædte. Hvordan er det overhovedet muligt? Det er det, fordi de ikke nødvendigvis tillægger den nøgne krop seksuel værdi. Bryster er eksempelvis også til for at give babyen mad og ligeså med skeden, der er til for at føde børn. Vores krop har mange forskellige formål, men farlig er den altså ikke.
 
 

Ikke altid sexet at være nøgen

 
Tag et smut på nudiststrand, og du vil hurtigt erfare, at det er langt fra en sexet oplevelse. Det er føles bare naturligt og normalt. Det, der derimod kan være sexet, er den tildækkede krop og alt det, den skjuler…. Se, det er interessant. Og her løber vi jo så ind i et nyt problem. For hvad nu med stramtsiddende tøj, der hentyder til det, der gemmer sig bag? Hvad gør vi med det? Skal det også forbydes? Eller skal vi tage et kig på korte shorts – både til piger og drenge? Der bliver der jo virkelig vist kød!
 
 

På Twitter har #croptopgate også vakt opsigt.

 

Adam og Eva lærte at dække sig til

 
Bottom line er, at vi bilder os selv ind, at kroppen kan være farlig, og at den kan friste sarte sjæle. Det er jo en oldgammel fortælling, som vi bærer med os helt tilbage fra biblen med Adam og Eva, der pludselig havde fået beskidte tanker og tænkte, at nu måtte de hellere dække sig til i en fart. Men de beskidte tanker forsvandt jo ikke bare, fordi de puttede et figenblad over deres kønsdele. Tværtimod. Vores seksualdrift eksisterer uanset, hvor meget vi dækker os til. Vi er trods alt programmeret til formering.
 
 

Sebastian Lynggaard står bag den populære Instagramprofil "Herlige Svend".
 

Hvad så med dannelsen?

 
Så, hvad kan vi gøre for at sikre os, at de unge mennesker er i stand til at begå sig i samfundet, når de kommer ud på den anden side og skal sidde i bestyrelser, lange møder og gå i kantinen på arbejdspladsen – uden at falde helt udenfor? Bare rolig, det kommer helt af sig selv. Mennesket ønsker stort set altid at blende ind, og hvis man ikke gør det fra start, sker det ofte efter et par måneder. Og hvis man har en ubærlig trang til korte toppe som 40-årig, så kan man altid vælge en arbejdsplads, der er lidt mere loose og kreativ eller få udlevet denne lyst til fester og hygge med vennerne. For vi elsker at klæde os efter kontekst, og de færreste ønsker faktisk at bryde de sociale normer – uanset hvor åndssvage de end er.
 

 

Vi spejler os i vores forbilleder

 
Men, hvorfor får de unge piger overhovedet lyst til at gå med korte toppe? Det gør de, fordi de søger efter forbilleder at spejle sig i, og lige nu er det kvinder som Lady Gaga, Medina, Tessa, Jada og Beyoncé, der slår tonen an – og her bliver der vist mere end bare hud på maven! Og det er befriende! Det er jo altid fantastisk at se et andet menneske hvile i sig selv og sin egen krop. Så bliver vi også selv mere trygge ved vores egen krop og tør vise den frem. På den måde kan vi inspirere hinanden gennem de korte toppe og støtte op om, at vi er gode nok – allesammen.
Croptoppen skal derfor aldrig forbydes, da den er og bliver et symbol på frihed, empowerment og selvkærlighed. Og det er vigtigt.
 

Relaterede artikler

Gamle kvinder er det nye sort - Susan Sontag talte i starten af 1970’erne om ”den dobbelte standard” – at kvindelig attraktivitet kun har én alder og st...
#onefingerchallenge - En ny, vovet udfordring har set dagens lys. Betegnelsen er #onefingerchallenge, der basalt set beskriver udfordringens f...
Slap af! Det er bare bryster ... - Selvom bryster først og fremmest har funktion af madpakke for småbørn, så har fedtdepoterne og deres blide kurver en mag...
Kampen om croptoppens politiske symbolik - Hvad der startede som en lokal konflikt på en skole i Vejle, voksede sig hurtigt til en landsdækkende kamp mellem tilhæn...
Den bagkloge blondines betragtninger - Hep på Helles hold, fordi hun med sin nye bog, Blondinens Betragtninger om feminisme, køn og #MeToo, leverer et modigt –...
Habit-hacking holder for evigt - Hvordan kan vi skabe et bæredygtigt forbrug uden at lægge trends og mode på hylden ”for good”? Svaret er modehacking! En...
The croptop-takeover - Hvis din algoritme har vist dig vejen forbi de internationale modeuger, er du med stor sandsynlighed stødt på et mikrosk...

Giv din stemme

72 stemmer
2,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

67 JOB

Donor Journey Manager

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Grith Enemark

1.juni tiltrådte Grith Enemark som kommunikationschef i PROSA, forbundet af it-professionelle. Hun kommer  fra en stilling som Head of Communications hos Nationalt Genom Center, en styrelse under sundhedsministeriet.   

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.