Bonusordninger under pres

Ny dom fra Østre Landsret slår fast, at virksomheder ikke må holde på medarbejdere ved at udbetale bonus, hvis de bliver i virksomheden i en vis periode. Det kan få stor betydning for bonusordninger som supplement til lønnen i danske virksomheder.

Virksomheder kan ikke nægte en medarbejder bonus, selv om medarbejderen forlader virksomheden i utide. Medarbejderen har krav på at få udbetalt en andel af den lovede bonus, der svarer til den tid han har været i virksomheden. Det slår en ny dom fra Østre Landsret fast, skriver Ingeniøren d. 23.03.01.

 

Sagen er blevet rejst af Ingeniørforeningen i Danmark på baggrund af en sag om en københavnsk ingeniør, der i 1998 fratrådte sin stilling i de Berlingske Dagblade, hvor han var ansat i IT-afdelingen. Otte måneder forinden havde han skrevet under på en bonuskontrakt, der netop havde som formål at holde på IT-medarbejderne, som der også på det tidspunkt var stærk efterspørgsel på.

 

De gyldne håndjern er sprængt
Den pågældende ingeniør blev lovet en bonus på kr. 87.000 som ville blive udbetalt efter tre år. Arbejdsgiveren ville imidlertid ikke udbetale nogen bonus overhovedet, fordi ingeniøren jo netop havde forladt virksomheden før tid.

 

Men den går ifølge domstolene ikke. Fordi der er tale om et beløb af den størrelsesorden, må bonusordningen ses som en reel del af medarbejderens løn, og derfor skal arbejdsgiveren udbetale beløbet. Således er de Berlingske Dagblade blevet dømt til at efterbetale kr. 22.000 til ingeniøren svarende til bonusbeløbet for de otte måneder inklusiv renter.

 

Opgør med bonusordningerne
Dommen er skelsættende, fordi den samtidig er et opgør med den almindelige opfattelse af loyalitetsbonusser, som har været udbredt side 1969. Dengang slog domstolene i en dom fast, at medarbejdere mister deres ret til bonus, hvis de forlader virksomheden inden kontraktens udløb. Men med den nuværende dom vil virksomhederne få overordentligt vanskeligt ved at opretholde den praksis.

 

Bonusordningerne kan overordnet set sidestilles med de såkaldte aktieoptionsordninger, hvor medarbejderen får mulighed for at købe aktier i firmaet efter en vis periode og oftest til en meget favorabel pris. Aktieoptionsordningerne fungerer således på samme måde som bonusordningerne som en form for gyldne håndjern, hvor hensigten er at binde medarbejderen til virksomheden i en længere periode.

 

Endnu findes der ingen domme, der slår fast, hvordan medarbejdere står, hvis de forlader virksomheden i en periode, hvor de er bundet af en aktieoptionskontrakt. Men det kommer der snart, for d. 2. april skal en sådan sag om aktieoptionsordninger for retten anlagt af Ledernes Hovedorganisation på vegne af et medlem.

Kilde: Nyhedsmagasinet Ingeniøren

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også