BLOG OFF – BLOG ON - BLOG

90 % af alle weblogs er ligegyldige. Weblogs er prætentiøse. Blog-fællesskabet er en illusion. Weblogs er netmediernes litterære skraldespand. Weblogs er fluepapir for skrighalse. ELLER. Weblogs er et guerilla-medium. Weblogs er heltenes litteratur. Weblogs er som jazz. Weblogs er viral debat. Weblogs er fremtiden. I god weblog-ånd får du her flere holdninger til Internettes kedeligste tekster (en mere!).

BLOG OFF

#1
90 % af alle weblogs er ligegyldige De er lavet af personer, der bruger deres ligegyldige oplevelser til at tiltrække opmærksomhed omkring deres person. De tænder på tanken om at lufte deres beskidte undertøj og blive beluret, mens de gør det.

#2
Weblogs er prætentiøse Som medium er webloggen en udvikling af den gode, gamle opslagstavle. En sindig og besværlig kommunikation, der kræver masser af tid. Andre netmedier som fx ’chat’ eller ’messenger’ fungerer i real-time og sætter mennesker i direkte kontakt med hinanden. Det store hype omkring weblogs fremstiller mediet som en effektiv revolution i netkommunikationen - men intet kunne være mere forkert.

#3
Blog-fællesskabet er en illusion De fleste weblogs tillader kommentarer. Disse randbemærkninger er efterhånden blevet synonymt med blogmediet og giver illusionen om at folk faktisk gider høre på, hvad du har at sige. Men det er indholdsløse signaler, som kun viser, at der er nogle derude, der lever på samme illusion som webloggens ejer. ”Lige mine ord”, ”da-daa” eller ”hmm” er typiske kommentarer.

#4
Weblogs er netmediernes litterære skraldespand De personer, der er nægtet adgang til større medier, skal absolut boltre sig i ’blogosfæren’. Fornægtede forfattere og forfængelige fjolser udbreder sig her, det sidste sted i Nettets medie-fødekæde. Sjovt nok findes den mest uartikulerede kritik af weblogs også kun i weblogs, eftersom den er blevet frasorteret alle andre steder.

# 5
Weblogs er fluepapir for skrighalse Kværulanter og sladdertanter bruger gerne webloggen. Det er dem, der skriver lange passager om deres bilkøb, og om at naboen blev fyret for underslæb. Denne type blogging understøtter en exhibitionisme, der udbreder sig i takt med Den Senmoderne Ensomhed.

BLOG ON

#1
Weblogs er et guerillamedium Det seriøse blog-miljø fungerer som vagthund for de traditionelle nyhedsmedier, der er blevet overfladiske i deres jagt på publikum. I 2002 trådte den første senator i USA’s historie, Trent Lott, tilbage efter anklager om racistiske sympatier. Han var i første omgang undsluppet TV pga nyhedens kompleksistet. Men efter at være blevet filtreret og dokumenteret et par uger blandt bloggerne vendte nyheden tilbage som en boomerang, og nettet fik sin første skalp.

#2
Weblogs er heltenes litteratur I 2002 opstod et rygte blandt journalister, der beskæftigede sig med Mellemøsten: En ukendt, ung mand rapporterede under navnet Salam Pax fra det krigshærgede Bagdad uden om al censur og med livet som indsats. Hans blog – der senere udkom som ”Bagdad Bloggen” - gennemtrængte Baath-partiets massive censur og blev derfor indbegrebet af bloggernes selvforståelse som en demokatisk undergrund.

For nylig er ”Bagdad Bloggen” kommet på dansk hos Ascehoug. Et resultat af den fortjente, globale succes, som Pax har fået. Det er en forrygende rejse gennem Irakkrisen, set gennem en bloggers øjne. Som bog er det en collage: Indtryk, referencer og citater kører rundt mellem hinanden. Hemingway fik sin stil fra de mange telegrammer, han skrev som reporter. Hvert medie sine stiløvelser. Måske vil der engang vokse store forfattere ud af blogosfæren.

#3
Weblogs er som jazz Gode blogs er uforudsigelige, og måske fatter man først deres skønhed, når de er spillet færdig. Som et medium båret af gensidig improvisation, er webloggen fri for avisernes højtravende jargon og TV-nyhedernes entydighed.

#4
Weblogs er viral debat Som ringe i vandet. Sådan breder diskussioner og nyheder sig i blogosfæren – eller skulle man sige, som virus i organismen. Via omtale, links og kommentarer kan et emne på få timer spredes, ikke alene til mange, men også til de rigtige. Mediet udvikler sine egne hierarkier, og seriøse bloggere får seriøse folk i tale.

#5
Weblogs er fremtiden Med mulighed for uploading af billedfiler opstår spørgsmålet om bloggens skæbne. Vil den gode, gamle tekst-blog overleve, eller vil den mutere til et hybrid-monster med multimediebeskeder?

BLOG

De første weblogs blev skabt sidst i 1990’erne af de tidlige webfolk. Det var grundlæggende lister af links, der hjalp folk med at huske interessante ting, de fandt på Nettet. Senere blev ideen brugt af de vigtige softwareudviklere. Her kunne de oplyse om den sidste udvikling i deres arbejde, og slippe for at besvare mails fra et spændt publikum. Storstilede projekter fulgte National Geographic i Sahara, astronauters liv, og Hollywoodstjerner fik deres egne fan-blogs. Senere udviklede der sig særlige klumper af bloggere omkring fælles interesser.

Således er weblogen på en måde faldet i gryden som spæd. Ved at være født med links som rygrad er webloggen allerede en hypertekst, der er gearet til at håndtere mange formål og udtryksformer. Og når weblog-kulturen får sorteret de mest idiotiske af dem fra, vil webloggen som medie kunne overleve langt ind i fremtiden.


[Husk at blogge din mening om artiklen]

LINKS

http://mama.indstate.edu/users/bones/WhyIHateWebLogs.html

http://dear_raed.blogspot.com/

http://verture.net/>http://http://verture.net/> http://verture.net/
- Et cool dansk blogmiljø, fyldt med blog-links

http://dalager.com/weblog/>http://http://dalager.com/weblog/> http://dalager.com/weblog/

http://randises.dk/ >http://http://randises.dk/> http://randises.dk/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også