Billy & Brian kan kun gå galt

Billy Adamsen som spindoktor for Brian Mikkelsen. Jamen, er verden da blevet forrykt? Eller er det snarere Brian Mikkelsens berygtede hang til at tage chancer ud i det blå, der ligger bag? Læs her den forunderlige historie om Billy Adamsens vej fra Poul Nyrups Rasmussens kriseramte forkontor til Det konservative Folkepartis kriseramte ministerkreds.

"Billy Mikkelsen" - Borgens nye politiske dobbeltdyr synes allerede fra fødslen at være en udrydningstruet dyreart

 

Christiansborg og omegn fik kaffen galt i halsen ved nyheden om, at Poul Nyrup Rasmussens tidligere presserådgiver, Billy Adamsen, nu er blevet ansat som økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens særlige rådgiver.

 

Det er mildest talt et særsyn, at en socialdemokrat pludselig arbejder for en konservativ minister og vice versa. Valget af netop Adamsen, hvis kompetencer som spindoktor og medierådgiver de færreste kan få øje på, vækker dog også dyb forundring, hovedrysten og ligefrem lårklaskende latter i det politiske miljø. I hvert fald hvis man spørger rundt blandt pressefolk, politikere og kommentatorer. Ingen forstår Brian Mikkelsens valg af afløser for Sandy French, der for kort tid siden skiftede til en chefstilling i DR Nyheder.

 

Men hvem er Billy Adamsen egentlig?

 

I december 1995 skriver Adamsen et brev til daværende statsminister Nyrup, hvor han tilbyder at løse visse kommunikationsopgaver for ham. Det bliver indledningen til et samarbejde, der varer frem til Nyrups fald seks år senere.

 

Nyrups medieanalytiker

Adamsens rolle er ikke egentlig pressehåndtering og at bedrive spin på journalister. Hans baggrund er i øvrigt anderledes end mange af de ”spindoktorer”, der kommer til regeringskontorerne: mag.art. i litteraturvidenskab og ph.d i politisk sprogpsykologi. Han bliver ansat af socialdemokraterne til at servicere Nyrup ved på daglig basis at overvåge pressebilledet og analysere det i såkaldte ”medie-updates”, som han så præsenterer for regeringschefen.

 

Normalt opfattes en spindoktor som en person, der agerer i forhold til journalisterne, men Adamsens rolle er at udtænke kommunikative strategier og værktøjer på baggrund af egne analyser. For eksempel får han ifølge Niels Lunde og Henrik Qvortrups bog Nyrup (side 342) Nyrup overtalt til at ændre retorik og bl.a. tale i punchlines, fortælle vittigheder og sige ”jeg” i stedet for det fællesskabsorienterede ”vi”.

 

Adamsen-ligningen

Den akademiske tilgang har det dog – ifølge iagttagere fra Christiansborg i 1990'erne – med at få Adamsen til at miste jordforbindelsen, og han grundlægger her den fantast-komiske aura omkring sig selv og sit arbejde, hvorved journalisterne har mere end svært ved at tage ham alvorligt. Han udgiver i 1998 et på overfladen tungt, men for de fleste noget uforståelige akademiske værk om enkeltsager og politik på fagbevægelsens forlag Fremad.

 

Det er også i denne periode, at den selvbevidste rådgiver udvikler den såkaldte ”Adamsen-ligning”, der ifølge Lunde og Qvortrup ”definerer et kommunikationsforhold som det, der opstår, når afsenderens tale og modstanderens tale begge samtidigt har løsrevet sig fra personerne og befinder sig som fysiske størrelser i et rum, hvor de kredser omkring og støder ind i hinanden.”

Så bliver det vist ikke mere verdensfjernt og pseudo-akademisk.

 

Egen genialitet

Adamsen får dog en vis succes i sit job hos Nyrup, og de fleste kan sikkert huske fra tv-dokumentaren ”Kandidaterne” om folketingsvalget i 1998, at rådgiveren sidder sammen med Nyrup på bagsædet af den bil, der transporterer dem rundt i landet, og klukler over deres egen genialitet. Det er også det overraskende og knebne genvalg af Nyrup, der er Adamsens egentlige stjernestund. Da SR-regeringen falder i 2001, er det dermed også slut for rådgiveren, der hurtigt får et job som spindoktor for SiDs (nu 3Fs) formand, Poul Erik Skov Christensen. Det bliver det første af mange i begyndelsen ganske højtprofilerede jobs for Adamsen, der dog ofte siden viser sig i flere tilfælde at være påfaldende kortvarige.

 

Poul & Billy - to der står sammen i dansk politik. Eller rettere "stod"

 

Undsagt af Nyrup

I 2005 udgiver Adamsen bogen ”Spindoktor”, hvor han ikke specielt loyalt udpensler sin tidligere arbejdsgivers fejlskud og bommerter, men samtidig i flere anmelderes øjne er lige lovligt hurtig til selv at tage æren for nogle af Nyrups sejre. Det bliver i sagens natur for meget for Nyrup, der derfor i offentligheden mødersin tidligere medarbejder med isnende kulde. Nyrup lader forstå, at den tidligere rådgiver åbenbart har behov for at fremstille sig selv som mere betydningsfuld for Nyrup, end han i praksis var.  

 

Fra da af er Adamsen i noget nær bad standing i den socialdemokratiske top og er antagelig helt uden chance for at få et rådgiverjob, hvis S-SF kommer på regeringsbænkene efter næste valg. Dermed har Adamsen meget lidt at miste hos sine partifæller. De vil ikke røre ham med en ildtang og stiller sig lige så uforstående som alle andre over, hvad Mikkelsen dog vil med ham.  

 

Store armbevægelser

Efter tiden i politik søger Adamsen, der er vokset op som arbejderdreng i Sydhavnen, ud i erhvervslivet, hvor han først forsøger sig kortvarigt som adm. direktør for fodboldklubben Frem og siden for ishockeyklubben Rødovre Mighty Bulls, hvor han er i nogle år.

 

I 2008 bliver Adamsen”kommerciel direktør” i Malmø Arena, for til sidst at være såkaldt ”strategidirektør” i reklamebureauet Sylvester Hvid og Co. Undervejs i hans karriere kan man støde på små pressehistorier om Adamsen, der tegner et billede af, at her er en mand med fantastiske planer.

 

Fyens Stiftstidende skrev for eksempel i december sidste år, at ”Adamsen fremover skal rådgive nuværende og kommende NHL-stjerner som toprådgiver i agentfirmaet O2K.” Ligesom de mange andre eventyr, Adamsen har søsat, er det til trods for den indledende pompøse selviscenesættelse i medierne, hvor han ikke skjuler sin hang til store armbevægelser, alligevel som om, at det hurtigt løber ud i sandet for ham.

 

Det er så denne mand, Brian Mikkelsen fæstner lid til kan vende katastrofekursen for de konservative. Well, Billy Adamsens erfaringer fra den lette del af erhvervslivet kan måske være nyttige for Økonomi- og Erhvervsministeriet. I hvert fald beretter enkelte medier, at der er tale om en ansættelse af en tidligere ”erhvervsmand”.

 

Billys nye chance

Men til trods for, at der er bred enighed på Christiansborg om, at Adamsens potentiale udi den politiske spinkunst er overvurderet, så beskriver alle ham som et både rart og omgængeligt menneske. Og for Adamsen er der indlysende en chance for at komme tilbage i manegen, hvor spotlyset er tændt og lønnen god. Også i flere måneder frem efter at en VK-regering evt. er faldet.

 

Konservative rekrutteringsproblemer

Årsagen til, at Mikkelsen er endt med at ansætte Adamsen, er formentlig den, at det var, hvad han kunne få efter at have været igennem bunken af uopfordrede ”kvalificerede ansøgere” i den ikke opslåede midlertidige stilling. De konservative har, forlyder det, i et par måneder været opsøgende i forhold til A-kæden af Christiansborg-journalister, men det kommer næppe som den store overraskelse, at ingen har kunnet se det store perspektiv i at skulle afhænde deres journalistiske karriere for at gå om bord i det konservative projekt, som selv de blinde kan se er mere end synkefærdigt.

 

Ven med Henriette Kjær

Hvorfor Adamsen er dukket op på Mikkelsens indre radar som rådgiveremne kan måske forklares ved, at han er personlig særdeles nær ven af de konservatives gruppeformand og politiske ordfører Henriette Kjær og hendes mand – et andet miskendt geni – nemlig de konservatives tidligere pressechef Erik Skov Petersen. Det kan meget vel være, at ideen er født netop der.  

 

Mange spørger sig selv, om Brian Mikkelsen har tænkt over, hvilket signal han sender til sit partis græsrødder ved at hyre Nyrups gamle rådgiver. En mand som mistede sit job netop ved systemskiftet i 2001. Symbolikken synes ikke at være til at tage fejl af.

 

Kan kun gå galt

Iagttagere spekulerer også på, om Mikkelsens beslutning kan bunde i ministerens berygtede hang til at tage chancer sådan nærmest ud i det blå, uden at der dog foreligger nogen egentlig gennemtænkt analyse bag beslutningen.   

 

Dommen på Borgen er entydig: Brian & Billy kan kun gå galt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også