Billy er bare bedre

Er kombinationen Billy Adamsen & Brian Mikkelsen en katastrofe eller et kærkomment nybrud? Den liberale blogger Jarl Cordua kan kun se katastrofe. Vi kan derimod se, at Billy møder op med en sejr i bagagen. Og at Billy har en bredere baggrund end sin forgænger i jobbet og de fleste andre spindoktorer. Billy er ikke venstreorienteret eller højreorienteret, men velorienteret.

På Christiansborg og omegn har det vakt opsigt, at Billy Adamsen bliver Brian Mikkelsens nye spindoktor. Jarl Cordua, der er mangeårigt medlem af Venstre og erklæret borgerlig-liberal blogger, er så forbløffet, at han har begået et groft og unuanceret portrætterende debatindlæg om Billy Adamsen her på Kforum. Tilmed før Billy Adamsen har vist, hvad han denne gang dur til.

 

Corduas angreb skal ikke stå uimodsagt.  

 

Billy kommer med en sejr i bagagen

Ansættelsen markerer et comeback i den politiske arena for Billy Adamsen, der ellers i forhold til politiske rådgivningsposter eller diverse kommentatorjobs, stort set har holdt sig helt ude af gamet igennem de sidste mange år under de skiftende VK-regeringer.

 

Sidst Billy Adamsen var aktiv som politisk rådgiver, var det for daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Her havde Billy Adamsen sin andel i den politiske sejr, der gjorde udslaget og betød, at Poul Nyrup Rasmussen i 1998 slog daværende partiformand og statsministerkandidat Uffe Ellemann Jensen (V) på målstregen.

 

Billy Adamsen spindoktor Brian Mikkelsen Billy Adamsen spindoktor Brian Mikkelsen

Makkerparret Billy og Poul (Nyrup Rasmussen) kvasede Venstre-manden Uffe Ellemann-Jensens politiske aktier helt i bund under valgkampen i 1998 og slukkede for evigt hans statsministerdrømme. Dette nederlag har tro Venstre-folk aldrig tilgivet Socialdemokraterne. Uffe Ellemann-Jensen blev af sine socialdemokratiske modstandere positioneret som en medieliderlig charlatan med morsomme sokker og slips – over for Nyrup med rødderne solidt plantet i arbejderbevægelsens bagland. Ill. tv fra bogslaget til Ellemann-Jensens ’Ude med snøren’. Ill. th: Ellemann-Jensen i tv med EM-tørklæde i 1992  

 

Et af denne valgkamps mest spektakulære indslag, som var med til at gøre udslaget, var, da Socialdemokraterne i sidste fase af valgkampen fremstillede en avisannonce, hvor man ser Uffe Ellemann-Jensens bolig, og hvor det samtidig bliver beskrevet, hvor meget han personligt vil tjene, hvis beskatningen af lejeværdien blev afskaffet. Herom har Billy Adamsen i vores bog Samtaler om spin – Insiderberetninger om forholdet mellem medier og politik (Haase og Søns Forlag, 2006) udtalt: ”... det, der står i den (annoncen, red.), forarger, fordi det er rigtigt. Var Uffe Ellemann-Jensen kommet til magten, ville konsekvensen have været en værdiforøgelse af bl.a. hr. Jensens ejendom, mens lejerne ikke ville kunne forvente nogen. Det er et faktum."

 

Morale: Brian kan bruge Billy til at lave "en Uffe-dukkert" på charlatanen Søvndal og 12-minutter-Thorning.

 

Billy kommer med en bredere baggrund

Ansættelsen af Billy Adamsen er interessant, fordi han personificerer noget så sjældent som en højtuddannet og akademisk spindoktor. Dette viser sig formelt ved hans skolastiske meritter: Billy Adamsen er uddannet mag.art. i massekommunikation/litteraturvidenskab, exam.art. i sprogpsykologi og ph.d. i politisk kommunikation og ledelse fra Center fra Sprogpsykologi. Han er desuden forfatter til en række bøger, herunder ikke mindst Tv-valg & Tv-vælger – om seere-vælgeres umiddelbare forståelser af valgudsendelser fra 1996, En enkel sag – en tanke om enkeltsager og politik fra 1998 og senest Spindoktor fra 2005.

 

At Billy Adamsen er en udpræget akademisk spindoktor viser sig også i selve den metodiske og strategiske tilgang, han har til sin metier. Han har tidligere selv beskrevet denne forskel således: ”Hvis man sammenligner de tidligere rådgivere for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), Michael Kristiansen og Henrik Qvortrup med mig, er vi meget forskellige. Forskellen ligger bl.a. i vores faglige baggrunde. De er uddannet som journalister, har mange års erfaring som journalister eller redaktører og er udelukkende blevet ansat i stillinger som pressechefer. Jeg blev ikke ansat som pressechef. Jeg blev hentet ind som en rådgiver med særlige kompetencer inden for ledelse, politik og medier. Det er jo også det, min baggrund afspejler” (Samtaler om spin – Insiderberetninger om forholdet mellem medier og politik, s. 25).

 

Billy Adamsen spindoktor Brian Mikkelsen Billy Adamsen spindoktor Brian Mikkelsen

Angelsaksisk tradition med akademiske special advisors. Her (billedet tv) jura-professor Elizabeth Warren, som præsident Obama udnævnte som special advisor på forbrugerbeskyttelsesområdet i september 2010. Til højre Brian Mikkelsens afgående spindoktor, Sandy French, hvis kvalifikationer er opnået inden for journalistikken, bl.a. på Ekstra Bladet

 

Billy Adamsen er endvidere skolet i USA og har ved flere lejligheder også uddybet, hvordan man i amerikansk sammenhæng har et mere nuanceret og differentieret syn på spinkdoktorfunktionen, der derovre udgør en fællesbetegnelse for eksperter, special advisers, med en bestemt funktion i det politiske system, herunder en rådgivningsfunktion inden for f.eks. jura, økonomi, klima og energi, ledelse og strategi, campaigning og selvfølgelig – pressehåndtering.

 

Morale: Brian kan bruge Billy til at kvase de overfladiske journalister uden strategisk ballast.

 

Et ekstra perspektiv: Blokpolitik skrottet

Endelig antyder ansættelsen af Billy Adamsen som særlig rådgiver for Brian Mikkelsen (K) et opgør med den forældede blokpolitik, der i vidt omfang har gjort sig gældende, når spindoktorer skulle rekrutteres, og som har betydet, at partibogen har vægtet højere end kompetencerne og professionalismen.

 

Billy Adamsen er dermed beviset på, at det som politisk rådgiver ikke er en fordel eller en forudsætning udelukkende at have tilknytning til eller forståelse for enten ”rød” eller ”blå stue”.

 

Morale: Det er ikke afgørende at være venstre- eller højreorienteret, men derimod velorienteret.

 

---

 

Deltag dybere i debatten – opret din profil på Kforum her.

Relaterede artikler

Spindoktorernes bibel - De danske ministre bliver mere og mere afhængige af deres særlige kommunikationsrådgivere, spindoktorerne. I dag udkomme...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

45 JOB

Presserådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.