Bestem din blogtype

Er du en blinker, en togger eller måske en teenoger? Der findes en række arketypiske bloggere. Men hvilken type blogger er du selv? Det er naturligvis svært selv at afgøre, men det er til gengæld let at afgøre for læserne af din blog. For blogindlæg er meget afslørende. De er spontane, umiddelbare og direkte og bærer ofte præg af, at vejen fra tanke til tekst er meget kort. Det giver dynamik og ærlighed, hvilket er det fede ved blogs. Men det kan også være afslørende og fungere som et lidt for åbent vindue til forfatteren bag. Det er meget nemt at se, hvilken type der har skrevet indlægget. Så kend dig selv og din blogtype og vær bevidst om, hvilke signaler du sender og hvordan du bliver modtaget ...

Blogs er på rekordtid blevet en del af hverdagen for mange mennesker. En amerikansk undersøgelse viser, at 8 % af netbrugerne har en blog og at 39 % læser blogs. Så der er kommet mange bloggere på meget kort tid. Men hvordan kan man kategorisere dem? På sitet kuro5hin har de gjort det hidtil bedste forsøg på at finde svaret. Kforum bringer her en oversigt over de arketypiske bloggere. Eksemplerne er hentet fra den danske blogosfære.

 

Teenogeren

De helt unge er som sædvanligt hurtige til at tage nye medier i brug. Og de er blevet vilde med at blogge. Den arketypiske teenager, der blogger, kaldes teenogeren. På bloggen kan man være anonym, komme til orde og møde andre, der døjer med de samme problemer som en selv. Man kan være del af et uforpligtende fællesskab, og det har teenogeren brug for. Teenogeren bruger en masse af sin egen og andres tid og kræfter på at finde ud af sig selv, og her er bloggen det perfekte medie. Her er det muligt at udtrykke sine inderste tanker og bekymringer og tilmed få respons i form af kommentarer og opmærksomhed. For på bloggen kan man være privat på den eksponerende måde. En blogpost fra en teenoger er typisk meget umiddelbar og direkte og har noget stream of consciousness over sig. For her smelter indtryk og udtryk sammen. Arto.dk nyder godt af denne bloggertype, og sitet er uden tvivl den største danske platform for teenogerne. Her er et eksempel fra Arto, der giver et indtryk af teenogeren som bloggertype. Indlægget handler om meningen med livet. Men intet emne er så højtravende og eksistentielt, at der ikke kan snige sig en enkelt smiley og et par bandeord ind.

 

”livet jeg ikke forstår :/

 

Livets gåde er sku ikke lige altid let at forstå.
nogle ting går godt og andre går skidt.
jeg forstår ikke meningen med livet, på en eller anden måde.
jeg ville ønske at alt bare gik efter ens hoved.
godt nok holder jeg af mange ting, men der er også nogle ting jeg slet ikke forstår.”

 

Toggeren

Toggeren eller teknik-bloggeren er en lige så aktiv del af blogosfæren. Bloggeren skriver sine indlæg fra et rodet skrivebord med sure kaffekopper, gamle kølere til computeren, dingenoter og himstregimser. I toggerens blogindlæg finder man ingen følelsesudbrud eller eksistentielle overvejelser. Nej, toggeren skriver om tekniske ting og har fingeren på pulsen med det. Toggerne udgør en stor del af den samlede mængde af bloggere, omkring en femtedel. Og det skyldes nok, at blogs var open source teknologi og toggerens domæne, før det blev mainstream. Toggerne er i tyverne, bruger en masse tid på blogs og deler en fascination af styresystemet LINUX og en aversion mod Microsoft. Jokes om Microsoft er LOL (laughing out loud). Og LINUX-maskotten (en pingvin) er sød. Troggeren er ikke vild med Apple. Men hvis han skulle vælge, ville han nok hellere hænge ud med Steve Wozniak end Steve Jobs. Troggeren blogger på Slashdot (News for Nerds. Stuff that Matters). Danske toggere skriver på engelsk, og her et eksempel på et dansk toggerindlæg fra Allan Rasmussens blog. I indlægget kan man finde emner som Java (software), Nordjylland (et sted i DK) og skak. Toggeren skriver og læser mange engelske blogs. Og det kan man se på hans gode sprog. Der har også sneget sig en enkelt smiley med i indlægget.

 

“Looking forward to reading the interview with the father of Java though! But I just got up, *yawn*, and leaving for Northern Jutland in less than an hour, some chess team tourney today and some teaching tomorrow... So I better stop now. And just finishing this entry, I realize that they got me: it's April Fool's Day... :-) Stay alert!”

 

Blinkeren

Blinkeren er en særdeles aktiv blogger. Og blinkeren er god til at gøre opmærksom på ting med links. Links til stort og småt. Links til en anden blinkers blog, som i øvrigt linker til noget fedt. Links til tidligere indlæg og kommentarer med links. Blinkeren er typisk studerende og intellektuel, skriver sine indlæg fra biblioteket og ser masser af muligheder i nettet. Blinkeren er med i alle tænkelige netværk. Netværk, hvor man kan dele billeder, tags, musik, links og identitet med de andre blinkere. Blinkerne mødes også i virkeligheden. Her tager de billeder af hinanden, som de skynder sig hjem og lægger op på flikr.com. Blinkerne bor i storbyen eller den mellemstore by, har med stor sandsynlighed store, firkantede hornbriller på og en t-shirt med et link, en smiley eller en pladespiller. Blinkeren kommer meget her, her, her og her. Og her kommer et indlæg fra en dansk blinker. Indlægget er ikke overraskende præget af mange links. 9 er det blevet til, før indlægget egentlig kommer i gang. Læg også mærke til, at man kan tilføje en kommentar allerede inden teksten er gået i gang.

 

Lecture on Social Networking and VirtualEthnography March 16, 2007

Posted by Malene Charlotte Larsen in Moral panic, Virtual Ethnography, Aalborg University, Arto, Academic, Social networking sites, Social Networking. add a comment

Today I gave my first “real” lecture as a PhD Student at the University…”

 

Trogger

Store patter og sænkede undervogne. Nogenlunde så simpelt kan indholdet på troggerens blog beskrives. Troggeren har ikke opfundet termen Web2.0 og har nok ikke den store forestilling om, hvad social software er for en størrelse. Men troggeren nyder godt af den nye teknologi. Troggeren skriver sine indlæg fra et parcelhus i provinsen. Han har nok lige krydset de 18 år og spiser godt med fastfood. Troggeren udgør blot 5 % af de samlede bloggere og bruger under en halv time om ugen på at skrive indlæg. Og hvad skriver Troggeren så om? Biler, biler, biler og biler og bryster. Troggerne blogger fx på Dunken.dk, hvor man kan læse indlægget nedenfor. Det handler om en bil, der har været på værksted. Arbejdet er ikke blevet gjort ordentligt, hvilket er nyheden. Troggeren har fundet nogle sjældne tegn frem fra tastaturet. Derudover bliver der stillet et retorisk spørgsmål til sidst. Svaret er 1, tror jeg.

 

”Så er der sgu en “#¤(&%¤&%¤ af en mekaniker der skifter benzinpumpe på dyret, ovenikøbet for ~3300 kroner, men som ikke tjekker at hans reperation er tæt… Hvor meget holder det (ikke) på en skala fra 1 - 10?”

 

Blog-bloggeren

Denne arketypiske blogger kunne i princippet kaldes metabloggeren. Men det er en lidt for akademisk titel. For det er ikke så abstrakte emner, der figurerer på blog-bloggerens blog. Nogle bloggere skriver, fordi de er del af et interessefællesskab på nettet. Andre har ikke nogen synderlige interesser, de kan skrive om, ud over sig selv og det, der lige rører sig i det nære. Blog-bloggeren skriver om dagligdagen og dens små gøremål. Emnerne strækker sig vidt fra indkøb over vejret til dagen programmer. Det kan godt være, at blog-bloggeren ikke har noget vigtigt at sige. Til gengæld siger de det hele tiden, og det kommer til udtryk på deres blogs. For blog-bloggeren gælder det om at dokumentere sit liv i ord og billeder og reflektere over det, så interesserede kan følge med. TV2 og Ekstra Bladet har sørget for at gøre det rigtig nemt at oprette en blog. Her kan man finde masser af blog-bloggere, og en af dem har skrevet nedenstående. Indlægget handler om hjemmet. Der skal males og gøres ved, som man siger, og det bliver der så gjort opmærksom på på bloggen.

 

”Nu er der da endelig kommet lidt skred i tingene - der bliver pudset på livet løs i stuerne, og vi skulle jo gerne være klar til at kunne male mv. inden trægulvet kommer på.”

 

Bippien

Bippien eller hippi-bloggeren er typisk i fyrrerne og bruger ca. 3 timer om ugen på at blogge. Der er ikke ret mange bippier, for denne bloggertype kan findes blandt en gruppe mennesker, der er kommet sent i gang med ”nettet”. Og denne gruppe er generelt skeptisk over for nye medier og teknik i det hele taget, så de har været et stykke tid om at komme i gang. Men de, der er sprunget med på vognen, skriver om emner som verdensfred, global opvarmning og om fordele og ulemper ved hampplanten. Der er svært at finde de danske bippi-blogs. For bippierne linker ikke ret meget til hinanden. Men her er et indlæg fra en dansk bippie. Det er fundet på SF's blog, som nok er den største danske portal for denne type bloggere. I indlægget kan man finde temaer som samvær og politisk aktivisme. Læg også mærke til, at ordet ”privatfronten” bliver brugt. Bippien kæmper en indædt kamp på den hjemlige front for at opløse kønsrollerne. Og det kan godt give noget ballade.

 

”Hektisk weekend, hvor det endnu engang blev samværet med vennerne, det kostede…Politisk aktivisme koster på privatfronten, det kan jeg skrive under på. Puh. Men denne weekend… ”

 

kuro5hin har de fundet frem til yderlige to bloggertyper – nemlig Gloggeren og Woggleren. Men de passer ikke særlig godt til den danske blogosfære og er derfor udeladt. Er du i tvivl om, hvilken artetypisk blogger, du minder om, kan du tage testen her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også