Berlingerdreng med arbejderhjerte

Bent Winther tager imod i sit nyindrettede kontor og byder straks på en kop kaffe, men fløde kan det ikke blive til, da han endnu ikke har fundet ud af, hvor kaffefløden har sin faste plads i LO-huset - hvis de da har kaffefløde i den sorte kaffes højborg i Rosenørns Allé. Han er helt tydeligt ny mand i huset, men det skorter af den grund ikke på holdninger, til den bevægelse han nu er en del af og til sit nye job som chefredaktør på LO’s nye ugebrev, der udkommer første gang i slutningen af marts.



CV
Bent Winther, 37 år:
Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1992.
Derefter har han blandt andet været arbejdsmarkedspolitisk reporter på Det Fri Aktuelts Christiansborg-redaktion, politisk reporter og udlandskorrespondent for Berlingske Tidend, samt – for en 3-årig periode – indlandsredaktør på samme avis. Senest har han været søndagsredaktør med ansvar for den samfundspolitiske gruppe på Berlingske Tidende.

Klare visioner
De faglige idealer og visioner bliver efter lidt betænkningstid formuleret klart og præcist, og det er helt tydeligt, at mange overvejelser om netop den faglige integritet har gået gennem Bent Winthers hovede inden han tog skridtet fra at arbejde som uafhængig redaktør på Berlingske Tidendes søndagsredaktion til at arbejde for en interesseorganisation med klare politiske standpunkter. ”Det at være i en politisk organisation, hvor man har et fælles mål, har jeg det fantastisk godt med. Man skal gøre op med forestillingerne om, at man enten er journalist eller informationsmedarbejder – hvor det første er godt og det sidste er skidt. Det er en erkendelse af, at man kan stille mange spørgsmålstegn ved objektiviteten. Jeg tror da også, at man kan tage skridtet tilbage til en avis. Jeg føler ikke, at det her job låser mig i en eller anden position.” For Bent Winther er arbejdsgiveren ikke det afgørende, det er primært de vilkår, der gives for arbejdet, der afgør om han kan stå inde for det. – Derudover kommer man selvfølgelig ikke langt uden et vist holdningsmæssigt fællesskab.
Bent Winther er ikke i tvivl om, at der er sket et skred i forhold til den rene, ophøjede position journalisten havde for år tilbage. Der er ifølge Bent Winther dag langt større fokus på de relationer og afhængighedsforhold der er mellem journalister og deres kilder, med det resultat at der er blevet et mere mudret syn på journalister, informationsmedarbejdere og spændingsfeltet mellem disse.

Nøgleordet er troværdighed
Mange journalister går rundt med et ideal om den upartiske, rene formidling, men det er ikke det ideal, der falder Bent Winther først ind på spørgsmålet om, hvilke idealer han som fagmand sætter højest. ”Det ord der kommer først op er troværdighed”, siger han efter intense overvejelser. Det skurrer sikkert i manges ører at snakke troværdighed og samtidig arbejde for en dybt politisk organisation, men ikke i Bent Winthers univers . ”Når vi taler om troværdighed, så er der ingen tvivl om, at det her virkelig skal være troværdigt. Nøgleordet er troværdighed frem for objektivitet, og jeg mener, jeg har bedre muligheder for at være troværdig her end på en traditionel avis.”

Krævende journalistik
Bent Winther har i sit arbejde som ansvarshavende for Berlingskes samfundspolitiske gruppe været vant til at arbejde i dybden, og ser det som en forudsætning for netop troværdigheden, at journalisten har ressourcer til selv at opstøve sin viden og teste sine kilder. Men de dage, hvor det var dagbladsjournalistens vilkår, er ifølge Bent Winther ved at være ovre. ”Kernen i journalistikken er formidlingen. Det at formidle komplekse sammenhænge, der ikke er umiddelbart tilgængelige. Og så er det uhyre vigtigt at man trænger til bunds - at man ikke lader sig spise af med halve kommentarer. Det har ærgret mig ad pommerns til, at man på dagbladene skærer ned på den dybdeborende krævende journalistik”, siger han og fortsætter efter en lille pause, hvor han lige skal tygge på dette implicitte angreb på sin gamle arbejdsplads. ”Jeg holder meget af Berlingske, og de laver gode ting, men de har ikke længere den kraft til at trænge til bunds, som de havde tidligere. Samtidig er mit jobskifte jo at træde fra en rolle, hvor man er frit svævende og ikke bundet af nogen interesser, til at man ser tingene fra en bestemt vinkel nemlig lønmodtagernes. Men den vinkel kan jeg stå inde for, og selv om vi har et bestemt ståsted, ændrer det ikke ved det faktum, at indholdet skal være troværdigt.”

Hjerte for det politiske
Midt i denne abstrakte faglighedssnak bryder Bent Winther pludselig ind med stor klarhed: ”Der skal ikke herske tvivl om, at jeg sympatiserer med fagbevægelsens ideer og befinder mig i den side af det politiske spekter.” Han er dog ikke medlem af noget parti, men det er tydeligt, at hjertet banker for de mærkesager han for fremtiden skal formidle over for beslutningstagere, journalister og aktive i forbundene under LO. Der blev ikke stillet nogen spørgsmål til redaktionsmedlemmernes politiske ståsted under ansættelsessamtalerne, men det er ifølge Bent Winther vanskeligt at forestille sig at arbejde for LO, hvis man er uenig med fagbevægelsens grundlæggende værdier - man skal kunne stå inde for dem man arbejder for.

Nok at lære..
Bent Winther har nu et par måneder til at lære de snørklede veje i fagbevægelsen at kende, inden han og redaktionen kaster sig ud i den ambitiøse opgave med at få sat fagbevægelsens mærkesager på den offentlige dagsorden igen.


Redaktionen på LO's nye ugebrev:


Journalist og redaktionssekretær Gladis Johansson er 37 år og kommer fra en stilling som redaktionssekretær på Berlingske Tidende.


Journalist Jan Birkemose er 36 år og kommer fra en stilling i Ekstra Bladets dybdeborende redaktion.


Journalist Michael Bræmer er 47 år har arbejdet som journalist i LO i tre år og har tidligere bl.a. været pressesekretær i Skatteministeriet.


Journalist Gitte Redder er 40 år og har tidligere arbejdet i LO. Hun kommer fra en stilling som politisk reporter på De 3 Stiftstidender og Jydske Vestkysten.


Journalist Kåre Quist er 30 år og kommer fra en stilling som ansvarshavende redaktør på Berlingske Tidendes gratisavis Urban.


Analytiker Noa Redington er 30 år, kommer fra et job som pressesekretær i Økonomiministeriet, har tidligere arbejdet på Weekendavisen som debatredaktør og europapolitisk medarbejder.


Analytiker Lars Olsen er 46 år, kommer fra weekend-nu, og har tidligere været politisk redaktør på Aktuelt.



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også