Bearnaise på bloggen

Så er der chokolade og kikærter – den danske madbloggosfære er gået bananas på den gode måde og er snart oppe på 300 registrerede blogs. Der er mums at hente på nettet, hvad enten man er til opskrifter, restaurantanmeldelser, vin, sundhed, økologi eller fødevarepolitik. Bloggerne spænder fra professionelle til private. Listen nedenfor peger på 10 madbloggere med stor indflydelse inden for hver deres niche. Velbekomme!
af Marie Sainabou Jeng
Inden for det seneste år har madbloggerne ikke alene fanget flere sultne danskeres opmærksomhed – interessen fra traditionelle madmedier, fødevareproducenter og restauranter er også vokset. Der lokkes med tilbud som mediealliancer, særevents, prøvemiddage og konkurrencer for at få direkte adgang til blogkanalen. I takt med den stigende popularitet er madbloggerne selv blevet mere bevidste om deres indflydelse på mediebilledet. Sidste sommer blev den første store konference, Madbloggersymposium 2010, afholdt kun for madbloggere. Det satte gang i flere møder, eat-ups og fællesfora, med plads til at dele viden, erfaringer og styrke netværket og identiteten som madblogger.
 
Men selv om madbloggerne deler entusiasmen og interessen for mad, er det stadig en broget skare. Som gruppe rummer de alt fra de glade amatører, der blogger overvejende privat i dagbogsform, til de seriøse professionelle skribenter, for hvem bloggen primært er en portefølje og et brandingredskab. Derfor er der også stor forskel på motivationen for at blogge, og en bloggers succes afgøres ikke nødvendigvis af, hvor mange klik vedkommende trækker. Samtidig har bloggerne mere eller mindre bevidst valgt deres egen niche inden for nichen. Det betyder, at der næsten findes en madblog for enhver smag, hvad enten man er til opskrifter, restaurantanmeldelser, vin, sundhed, økologi eller fødevarepolitik. Listen nedenfor peger på 10 madbloggere med stor indflydelse inden for hver deres niche.
 
 
madbloggere
Den søde pige i madbloggerklassen er den unge studerende Anne au Chocolat. Trods den lette og bekymringsfrie tone på bloggen tager hun søde sager seriøst og agiterer for, at chokolade af god kvalitet er en menneskeret. Det budskab har mange læsere lynhurtigt fanget, og det har gjort bloggen og Anne populær. Læserne har siden 2009 fulgt en glad Anne spise sig gennem desserter, kager, chokolader og andre søde sager, som hun enten selv frembringer i køkkenet eller får serveret ude. Hun blogger fast for Spiseliv og leverer opskrifter til Cofocos nye madmagasin Copenhagen Food. Senest deltog Anne som dommer ved kåringen af Årets Kage ved Københavns Konditorlaug og var selvfølgelig også selvskrevet som dommer ved kåringen af Årets Chokolade til den netop afholdte Chokoladefestival.
 
 
madbloggere
Drives af den garvede blogentreprenør Kasper Bergholt, der med ordet i sin magt deler sine opskrifter, vinoplevelser og, som han selv formulerer det, restauranterindringer. Indlæggene kredser tit om skarpe billedserier. Bloggen gæstes til tider af levemanden Kristian Brask Thomsen og udgjorde for nylig scenen for blogging direkte fra kokkekonkurrencen Bocuse d’Or leveret af Jesper Andersen, presseansvarlig for den danske delegation. Bergholts opskrifter er en af de mest besøgte madblogs, og det skyldes til dels nok, at Kasper arbejder professionelt med online-positionering og desuden er en entreprenant blog iværksætter til stede på flere platforme. Foruden Bergholts opskrifter blogger Kasper i eget navn og står bag blogoversigterne Madbevægelsen og Modebevægelsen. Derudover er han en ivrig debattør i madbloggernes kommentarfelter og deler alfaderligt sin ekspertise i madblogfora.
 
 
madbloggere
Det er næppe et tilfælde, at bloggens grafiske design ligner en god Guinness. Blogfællesskabet Gastromand.dk er et rigtigt mandeunivers drevet af Anders Damm, Brian Lambæk, Mads Schytte og Klaus Kjeldsen, der fra hver din del af landet skriver under dække af Webmasteren, Eksilsønderjyden, Familiefaren og Århusianeren. Gastromændene begyndte at blogge i 2009, men bloggen så dagens lys i januar 2010 som et magasinsite med undersider, forum og efterfølgende god integration af andre sociale medier. Universet har godt fat i læseren, der får opskrifter, konkurrencer, restaurantanmeldelser og gourmetrejseoplevelser. Det kombineret med deres brede geografiske appel og proaktive deltagelse i kommentarsporene og på Facebooksiden og Twitter er åbenbart, hvad der skal til for at give læserne nok rygrad til at kaste sig ud i en efterligning af mesterkokken Heston Blumenthals 24-timers bøf.
 
 
madbloggere
Rasmus Holmgårds første vinblogindlæg var egentlig på Business.dk tilbage i 2006, hvor han var en del af bloggertrioen med Dorthe Toft og Susanne Justesen. Herefter oprettede han bloggen Holmgårds, der for Rasmus mest fungerer som et artikelarkiv over arbejdet som freelance vin- og madskribent. Ret atypisk for blogs har han derfor også de mest grundige, dybdeborende og velbearbejdet indlæg, der alle er publiceret på web eller på print, inden de ryger på bloggen. Han skriver overvejende om vin og de sproglige finurligheder og nede-på-jorden-tilgang sætter et emne med høj snobfaktor ned i bloghøjde. Rasmus anmelder vin og skriver for 6-7 regionale aviser gennem Dagbladenes Bureau, skriver for magasinet smagogbehag og blogger for det nye madsite Honest Cooking. Derudover er han initiativtager til Madbloggersymposium.
 
 
madbloggere
Den største samling af danske madblogs ligger på madblogs.dk. Bloggen drives af software ingeniøren Kim Schulz, der blogger personligt bl.a. på Grill & Kokkerier. Der er i dag listet 276 madblogs på madblogs.dk. Det giver et bagkatalog på 23.500 indlæg publiceret siden bloggens begyndelse i oktober 2009. Den daglige strøm af indlæg fra de registrerede madbloggere er et godt sted at starte jagten på favoritmadbloggen. Der postes i gennemsnit 64 nye indlæg om dagen, hvor det et januardøgn i år gik amok med 173 indlæg. Nye madbloggere kan registrere sig selv på bloggen, hvor optagelsen, ifølge Lise fra bloggen Kage! Kage! Kage!, er en afgørende markør i det at identificere sig selv som en ægte madblogger.
 
 
madbloggere
Til forsvar for maden blogger Mogens Bisgaard om sine skarpe holdninger til danskernes madkultur, deraf blognavnet. Bloggen emmer af en underliggende politisk dagsorden og industrien hænges til tørre, når han tager pulsen på fødevaresystemets tilstand velformuleret og -argumenteret tilsat en god portion galgenhumor. Mogens tilhører Michael Pollans disciple og arbejder utrætteligt i kulissen for en bedre madkultur gennem foreningerne Slow Food og Københavns Fødevarefællesskab, hvor han også blogger. Madkultur.dk har eksisteret siden 2006 og fik for nylig et redesign bl.a. med integration af Facebooksiden, hvor han næsten dagligt deler meninger og relevante links om fødevarepolitik og madkultur. Det indgående kendskab til fødevarebranchen har han fra arbejdet som selvstændig videnskabsjournalist og kommunikationsrådgiver specialiseret netop i fødevarer.
 
 
madbloggere
Juristen Mira kvittede sidste år sit job hos et internationalt biludlejningsfirma for at springe ud som freelancemadskribent og –stylist. Udefra set virker det som nøje planlagt karriereskift, der begyndte med en sejr som Danmarks bedste amatørkok i TV3's Kokkekampen med Bo Bech og Søren Frank i 2009. Her dystede hun i øvrigt mod førnævnte Anne au Chocolat og madbloggeren Mette Helbæk, der i dag ejer københavnergourmetgrønthandlen Din Baghave. Miras opskriftsblog var kørt i stilling til Kokkekampens premiere, hvor hun på skærmen afsnit efter afsnit vandt danskernes opmærksomhed og sideløbende bloggede personligt, ærligt og uhøjtideligt om sine måltider og banede sig vej til drømmejobbet. Mira skriver nu fast for Alt for Damerne, arbejder for Spiseliv og leverer artikler til bl.a. magasinerne Gastro og Copenhagen Food.
 
 
madbloggere
 
madbloggere
I kategorien med de meget private madblogs kan Newyorkerbyheart ikke nævnes uden Klidmoster også bliver nævnt. Blogindehaverne Birthe Lynggaard og Malou Rotvel Pagh har foruden høje læsertal og dedikerede fanskarer en række fællestræk, der placerer dem sammen på listen. Indlæg næsten dagligt med opskrifter, tests, konkurrencer og give-aways er omdrejningspunktet, men kvinderne deler også glæder og sorger ved at være førtidspensionister med fibromyalgi. Bloggerne har med en modig åbenhed om privatlivets trummerum knyttet tætte bånd til læserne, der anerkendende kommenterer på blogindlæggene og statusopdateringerne på bloggernes respektive Facebooksider. De stærke virtuelle netværk styrkes yderligere af, at både Birthe og Malou spreder masser af link-love og hører til blandt de flittigste madbloggere på twitter og i kommentarfelterne på diverse blogs og Facebooksider relateret til mad.
 
Birthe har netop fejret femårs jubilæum på bloggen og bruger desuden sin tid på at skabe særlige events for madbloggere og sine læsere. Derudover er hun en fast del af magasinet Spis Bedres smagspanel.
 
Malou har blogget siden 2008 og deltog for nylig i blogpanelet under Fødevareministeriets kampagne MUMS. Hun leverer også artikler til det brugerdrevne madsite, MadMagasinet.dk
 
 
madbloggere
Kun én madblogger er Danmarks svar på den britiske blogger FoodSnob, hvad angår den høje kadence af besøg på eksklusive restauranter. Trine Lai har siden 2007 blogget om ’very good food’ på engelsk og henvender sig derfor til et internationalt publikum af kokke, restauratører madbloggere og andre gourmander. Hun blogger om mad- og vinoplevelser på toprestauranter i ind- og udland og præsenterer beskrivelserne med detaljerede billeder, som var man med til bords. Gourmetturister spørger Trine til råds på bloggen, hvor den misundelsesværdige lange liste af restaurantbesøg gennem bloggens levetid står til skue og vidner om Trines +20 besøg på Noma. En position, der giver Trine ekspertstatus, når medierne spår om Michelinstjernedrys. Hun var i øvrigt også den første madblogger på pol.dk, hvor hun en periode bloggede under ’Trine Spiser’. I dag indgår hun i den europæiske blogalliance Foog.tv, sammen med bl.a. FoodSnob. 
 
 
madbloggere
Hold øje med…
Den svenske blogger på dansk grund, Kalle Bergman, har i godt halvvandet år drevet blog i ejet navn. For nylig gik den store satsning, Honest Cooking, i luften, hvor Kalle er ankermand for det engelsksprogede webmagasin, der samler 60 mad- og vinbloggere fra hele verden. Kalle giver sideløbende også amerikanerne et appetitvækkende vindue til den danske og skandinaviske spisekultur. Han blogger for Huffington Post, det amerikanske madsite Serious Eats og begynder nu også at levere artikler til Los Angeles Times.
 
---
 
Skribenten er medarrangør af Madbloggersymposium og blogger selv på Apropos Mad, senest med guiden til 50 madblogs på facebook og twitter.
 
---
 
Bliv opdateret med artikler, debat og stillingsopslag i Kforums nyhedsbrev hver uge – tilmeld dig her. Det er gratis.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også