Anmeldelse af "En kuffert i Berlin"
Har Merkel mistet magien?

Merkels magiske diamant (Merkel-Raute) i 9 forskellige versioner. Men har kansler Merkel mistet magien efter 13 år som Forbundskansler, det og mange andre spørgsmål stiller Lykke Friis i sin nye bog "En kuffert i Berlin". Collage: Alexander Sennels

Berlingskes korrespondent i Tyskland, Lykke Friis, har pakket sin kuffert og er rejst mod Angela Merkels Tyskland. Et Tyskland i forandring, med flygtningekriser og drama i regeringstoppen. "En kuffert i Berlin" er hendes nyeste bog om et stadig mere forandret Tyskland.
Flertalsregeringer er kutymen i tysk politik, i modsætning til herhjemme. Men i november 2017 måtte Angela Merkel konstatere, at der ikke var vilje fra FDP's side til at gå i regering. Forhandlingerne om en Jamaica-koalition (FDP, Die Grüne og CDU/CSU) var brudt sammen.
 
 
171 dage efter valget den 24. september, den 14. marts 2018, kunne Angela Merkel stolt præsentere sin fjerde regering. Det blev en GroKo-regering (en sammentrækning af Große og Koalition) bestående af CDU/CSU og SPD.
 
Hele 171 dage tog det Angela Merkel at danne sin nuværende regering. Herover kan du se et diagram over hvor lang tid der har taget efter hvert valg. Kilde: Wikipedia. Klik på billedet for at få det som stort.
 
SPD kunne 4. marts offentligøre resultatet af urafstemningen i partiet om regeringsdeltagelsen. Afstemningen foregik per brev, og dette fortæller lidt om, hvor langt bagefter Tyskland er på digitaliseringen. Brevene blev åbnet med hjælp fra en såkaldt Hochleistungsschlitzmaschine; en maskine, der kan åbne 20.000 breve i timen.
 
Fra ingenting til kansler på 16 år
Hun blev ikke spået mange chancer i politik, da hun i 1989 meldte sig ind i Demokratischer Aufbruch i DDR, hvilket senere blev lagt sammen med CDU. Allerede i 1990 blev hun dog valgt til Forbundsdagen for sit parti, CDU, og 18. januar året efter blev hun taget i ed som kvinde- og ungdomsminister i Helmut Kohls regering.
 
I 1998 stoppede Helmut Kohl som formand efter et dårligt valg og nederlag til Gerhard Schröder, hvorefter Wolfgang Schäuble blev formand for partiet. Han var en af dem, der havde spottet Kohls Mädchen (Kohls pige), Merkel, der efterfølgende blev udnævnt som generalsekretær.
 
I 2000 overtog hun formandsposten, efter Schäuble gik af pga. Spendenaffäre (finansieringssagen), som Merkel klogt nok ikke havde fedtet sig ind i. Til valget to år senere var hun ikke CDU's kandidat til kanslerposten, da hun ikke selv syntes, hun var klar. Men de tre efterfølgende år blev brugt til køre hende i stilling.
 
Da hun i 2005 blev Tysklands første kvindelige kansler og den første kansler fra DDR, havde hun med en stille stil og et roligt gemyt slået den siddende kansler Schröder, der ellers benyttede sig af kanslereffekten.
 
Lavet af Alexander Sennels, Kilde: KANTAR Gallup for Berlingske 
 
Så på 16 år gik hun fra at være videnskabskvinde i DDR til at være den mest magtfulde europæiske leder i nyere tid.
 
Merkel som kommunikatør 
Merkel er en god kommunikatør, ikke en god taler. Så enkelt og nemt kan det siges.
 
Hendes kommunikationsstil er meget simpel og enkel, hun går ikke efter at skabe noget nyt. Hendes stil er sikker, og beskeden er klar: "En stemme på CDU er en stemme for et stabilt Tyskland."
 
Man kan også se det på CDU's valgslogan fra det seneste Forbundsdagsvalg i 2017, hvilket lyder: "Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne leben", der betyder noget i retningen af: "For et Tyskland, vi godt vil leve i". Dette afspejler sig også i partiets kampagnevideo fra valget.
 
CDU's TV-spot fra valgkampen til Forbundsdagen i 2017.
 
Frisuren er den samme, jakke er den samme  den findes bare i alle regnbuens farver. Håndtegnet er også det samme, nemlig Merkel-Raute (diamant), der blev udviklet op til Forbundsdagsvalget i 2013, hvor slogannet var: "Deutschlands Zukunft in guten Händen" , hvilket betyder: "Tysklands fremtid er i gode hænder".
 
 
"Tysklands fremtid er i gode hænder". Håndtegnet ses på siden, og historien bygger på, at det blev opfundet til kampagnen. 
 
Merkels evner til at holde tale er ikke de bedste i verdenen. Ifølge kritikere lyder hun, når hun holder tale, som om, hun læser køreplanerne op for de tyske statsbaner.
 
Det kan du selv vurdere her i hendes nytårstale.
 
Angela Merkels nytårstale 31. december 2017.
 
Martin Schulz  from hero to zero
I bogen beskæftiger Lykke Friis sig også med andre end Merkel, nemlig Martin Schulz. Hvis du synes navnet ikke lyder bekendt, kan jeg kort opsummere, hvem han er. Martin Schulz var formand for SPD fra 19. marts 2017 til 13. februar 2018. Han overtog formandskabet fra tidligere udenrigsminister Sigmar Gabriel.
 
Han blev valgt til formand for partiet, fordi de igennem mange år havde haft dårlige meningsmålinger. Han havde aldrig været medlem af den tyske Forbundsdag før, men han var formand for Europa-Parlamentet i perioden 2012-17.
 

Da han i marts 2017 blev valgt som formand for partiet, fik han en næsten guddommelig modtagelse. Dette afspejlede sig også i meningsmålingerne.

Sankt Martin er titlen på Der Spiegel Nr. 5, 2017. Dette viser den guddommelige fødsel han fik da han blev valgt til formand.

 

 

SPD var på et tidspunkt næsten større end Union (CDU/CSU). Men dette varede dog kort, de fik deres dårligste valgresultat i historien. Graf: sozialismus.de. Klik på billedet for at få det som stort.

 
Martin Schulz leverede dog også det dårligste valgresultat i partiets historie til Forbundsdagsvalget i september 2017, nemlig på 19,5 procent.
 
Den nye Merkel  Annegret Kramp-Karrenbauer
"Min guidebog indledes med et atypisk råd: Husk at løfte foden fra speederen. Ellers er du pludselig i Frankrig. Min rejsedestination denne gang er den lille delstat Saarland, hvor CDU's nye generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer kommer fra." Sådan skriver Lykke Friis på side 169 i sin bog.
 
Men hvem er Annegret Kramp-Karrenbauer? Og hvorfor er hun interessant?
 

Hvem er Annegret Kramp-Karrenbauer?Annegret Kramp-Karrenbauer, Generealsekretær i CDU

- Født 9. august 1962 i Völklingen i Saarland 
- Ministerpræsident for Saarland fra 2011 til 2018
- Fra 2018 generalsekretær for CDU.
 
På billedet ser du CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) Foto: CDU / Laurence Chaperon
 
 
Der kommer jo et tidspunkt, hvor Angela Merkel skal gå af som kansler. Det kan ske på to måder. Enten bliver hun væltet af nogle af sine partifæller, fordi hun leverer dårlige valgresultater. Eller hun træder tilbage og overlader formandsposten på en rolig måde til Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK).
 
De fleste politikere er blevet væltet af deres egne partifæller, fordi de har leveret dårlige valgresultater eller har haft en skandale. Men de færreste politikere formår at gå af og overlade partiet på en fredelig og rolig måde.
 
Merkel overtog CDU i en krise (Spendenaffäre (finansieringssagen)), så hun overtog altså formandsposten efter en skandale. Men hvordan afleverer hun partiet videre til Kramp-Karrenbauer?
 

»Husk at løfte foden fra speederen. Ellers er du pludselig i Frankrig.«

Lykke Friis i sin bog "En kuffert i Berlin"
En anderledes Merkel
Lykke Friis giver i En kuffert i Berlin sit bud på, hvordan dette kommer til at ske. Hun mener, at Angela Merkel overdrager partiet til AKK, fordi hun er den bedste kandidat og minder meget om Merkel. Hun er en stille person, der lige som Merkel vil køre partiet videre i en stabil retning.
 
AKK er en konservativ skikkelse, idet hun er troende katolik, gift og har tre børn med den samme mand. I modsætning til Merkel, der er fraskilt og ikke har nogen børn. På denne måde passer generalsekretæren perfekt ind i det konservative CDU.
 
AKK og Merkel deler også holdninger på en række områder, eksempelvis er de meget enige om Tysklands position i EU og på det sociale område. AKK ligger et stykke fra Merkel på den identitetspolitiske akse, hvilket muligvis blot er en fordel, så man ikke bare får endnu en Merkel.
 
AKK har ligesom Merkel en midtersøgende og pragmatisk tilgang til politik, derfor er AKK det bedste bud for Merkel til at sikre en ny linje i partiet.
 
Også Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister for Venstre, mener, at AKK er den mest sandsynlige efterfølger til Merkel. Dette understregede han i et interview til Politisk Verden.
Uffe Ellemann giver sit på bud, hvem der kan bliver Merkels afløser. 
 

Fakta om bogen

En kuffert i Berlin er skrevet af Lykke Friis, der er korrespondent for Berlingske i Tyskland. Hun er tidligere prorektor på Københavns Universitet og klima- og energiminister i perioden 2009-2011 for Venstre samt folketingsmedlem. Lykke Friis har en tysk mor og en dansk far. Bogen er udgivet på Gyldendal den 11. oktober 2018 og er på 196 sider. Køb bogen hos Saxo. Klik på billedet for at få det som stort.

Relaterede artikler

Alex fra blokken - Fænomenet Ocasio-Cortez var midtvejsvalgets store højdespringer, og hendes sejr understøtter på alle måder den amerikans...
Ti tidligere Trump-tosserier - Puha. Danmark har i dag draget et kollektivt lettelsens suk. Manden i Det Hvide Hus har ikke lyst til at lege med Danmar...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Corporate Branding Manager

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Studentermedhjælper

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationskonsulent

Frist: 29. september

Underviser til Kreativ Kommunikation

Frist: 25. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.