Anmeldelse af Den Korte Avis
For lidt, for klummet, for kort

Skrevet af
Den Korte Avis er et digitalt medie – i mangel af bedre betegnelse – som debuterede i søndags, men som ikke ville få nogen særlig opmærksomhed, hvis ikke det var, fordi Ralf Pittelkow og Karen Jespersen stod bag. Problemet er, at avisen ikke rigtig er en avis. Pittelkow & Jespersen har valgt et forkert format til deres nye medie.
Forsiden fra Den Korte Avis. Det er urimeligt at kalde mediet for en avis. Der er for lidt og for kortfattet indhold
 
Selv om ”avis” ikke er nogen beskyttet betegnelse, er det at strække begrebet urimelig langt at hævde, at Den Korte Avis skulle være en avis. Dertil er der simpelthen for lidt stof, hvor redaktionen har gjort sig den ulejlighed at spørge andre mennesker, hvad de mener. Den Korte Avis udkommer, som der står, kl. 8, søndag til torsdag. Ralf Pittelkow og Karen Jespersen er begge produktive, og som Lasse Jensen fremhævede i sin anmeldelse i Information forleden, kan man ikke beskylde de to for dovenskab. En håndfuld andre skribenter udgør resten af redaktionen, mens en meget lang liste af folk har sagt ja til at være gæsteskribenter.
 
Som flere anmeldere har fremhævet, er siden enkel og lettilgængelig. Der er imidlertid så lidt stof, at det er decideret absurd, når Den Korte Avis i beskrivelsen af sig selv indleder med sætningen ”DEN KORTE AVIS giver dig Danmarks bedste overblik”.
 
Nyt initiativ uden nyt indhold
Denne anmeldelse er tredje fase af omverdenens reaktion på initiativet fra de to tidligere så prominente aktører i den danske samfundsdebat. Den første fase bestod af moderat kritiske til neutrale anmeldelser allerede på første- eller andendagen, den næste fase bestod af alle dem, der skrev alle mulige steder, at det var for dårligt, at folk var for sure over Den Korte Avis, for det var rigtig godt, at der var folk, der turde tage et nyt initiativ.
  
Det er principielt et sympatisk synspunkt, men i praksis skal man selvfølgelig stille meget høje krav til det indhold, erfarne og indsigtsfulde folk som Jespersen og Pittelkow vælger at dele med læserne. Og det er det store problem. Der er ikke rigtig noget at komme efter. Det stof, der er konventionelt nyhedsstof, er så generisk, at det er fuldstændig uden identitet. Den anden kategori er det holdningsbaserede, og det udgør langt størstedelen. Der er Pittelkows egne analyser, som sjældent stryger den siddende regering med hårene, og der er Karen Jespersen, som genopstår som journalist, blandt andet med et interview med islamkritiske konvertitter fra Vollsmose. Og så er der de intetsigende reportager fra håndboldlandsholdets hjemvenden.
 
Pittelkows egne skarpe analyser under rubrikken ’Skarpt lys’ 
 
Samuel Rachlin skriver her til morgen (onsdag) udmærket om Mitt Romneys sejr i Florida, men formatet gør, at det er endog meget vanskeligt at give fællesstoffet en selvstændig identitet præget af skribentens egne evner som historiefortæller. Så ender man i klumme-genren, og det er da også i praksis, hvad en stor del af Den Korte Avis’ indhold bør betegnes som. Og skribenterne eksponeres med store billeder – under Samuel Rachlins tekst står endda, hvor han bor, og hvad hans firma hedder. Men hvis det er de individuelle skribenters indsigt, vi får, snarere end redaktionelt stof, som er konventionelt journalistisk formidlet, så er det jo noget sludder at tale om, at Den Korte Avis skulle være en avis, endsige forsyne læseren med et overblik.
 
Meningsfællesskabet
Jespersen og Pittelkow skriver, at konceptet fortsat er under udvikling, og at video i fremtiden kommer til at spille en rolle. For denne anmelder at se vil konceptets fundamentale problemer imidlertid ikke afhjælpes med video. Et egentligt forsøg på at lave en avis på nettet, hvor man blot knivskarpt vælger de stofområder, man vil følge, og hvor man gør sig umage med at finde de rette kilder, vil stadig være voldsomt ressourcekrævende. Men det er klart, at man så kan nøjes med at følge et lille udsnit af virkeligheden.
 
Hos Jespersen og Pittelkow hedder stofområderne blandt andet ”Rundt om samfundet” og ”Verden omkring os”, og det kan selvfølgelig være hvad som helst. Den reelt mulige digitale position for Jespersen og Pittelkow, ifald de følte sig kaldet til at lancere noget på nettet, ville imidlertid være et meningsfællesskab (det er Den Korte Avis på lange stræk allerede), hvor man gør en dyd ud af at iscenesætte de betragtninger, der funderer sig på et langt arbejdslivs personlige erfaringer, og så inviterer andre ind, der kan noget af det samme.
 
Det er en vanskelig sag at bedrive motivforskning, men Pittelkow og Jespersens valg af format fremstår som ulogisk og som den vigtigste anledning til, at Den Korte Avis formentlig ikke går nogen glorværdig fremtid i møde. Den afgørende test er størrelsen på den fanskare, som de to har i forvejen, for man skal være fan i forvejen for at finde noget at glæde sig over i Den Korte Avis.
 

Relaterede artikler

Den Korte Avis undergraver dansk journalistik - Ralf Pittelkow og Karen Jespersens (V) Den Korte Avis oplever massiv succes. Men hvis man kigger lidt nærmere på netavis...
Klubhusmedier i venneland - Føljeton, Zetland, Den Korte Avis og andre nichemedier vokser frem som digitale klubhuse for dem, der er trætte af mains...
Hurra! Vi kan afskaffe mediestøtten - Krisen i de danske medier er ved at være overstået. Ytringsfrihed vil blive suppleret med annonceringstvang – eller hvor...
Medieelitens monopol smuldrer - Danmark befinder sig både i en økonomisk og værdimæssig krise. Det ses tydeligst i kampen om medierne, hvor det ikke er ...
Velkommen til fake news i Danmark - Eksplosioner af voldtægter begået af flygtninge og antisemitiske angreb er nogle af de alternative fakta, som det nye 24...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Eventkonsulent

Frist: 9. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 31. oktober

Digital Projektleder

Frist: 12. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.