Stop nu hetzen: Zoom er super

Igennem de sidste 14 måneder er vi begyndt at “zoome”, når vi holder onlinemøder. Folk, der før pandemien ikke havde prøvet Zoom, Google Meet, Skype, GoToMeeting eller Teams, er nu blevet superbrugere på kort tid. Selvom vi har fået nok af Zoom-fredagsbar, så kan vi også godt se at mediet kan et eller andet. Zoom er tydeligvis bedre end sit rygte. Det hele er ikke kun Zoom-fatigue. Ergo, stop nu den unuancerede hetz.  Her nogle bud på, hvorfor Zoom er super. 
Stop nu den unuancerede Zoom-hetz. Det hele er ikke Zoom-fatigue. Zoom er bedre end sit rygte. Onlinemøder er mere fleksible, skaber mindre spild- og transporttid, mere effektive møder og meget mere godt. Foto: Getty Images.
Stop nu den unuancerede Zoom-hetz. Det hele er ikke Zoom-fatigue. Zoom er bedre end sit rygte. Onlinemøder er mere fleksible, skaber mindre spild- og transporttid, mere effektive møder og meget mere godt. Foto: Getty Images.
af Anders Bendix Kiel
Uanset om vi kan lide det eller ej, så bliver Zoom nok fortsat en del af hverdagen de kommende mange måneder. Til trods for mit tidligere brok og kritik af videomøder og oplevelsen af Zoom-fatigue, så behøver denne udvikling måske ikke være en dårlig ting. Naturligvis er Zoom-fatigue et problem, men Zoom er også en mulighed, kun de færreste organisationer er begyndt at høste frugterne af. Vi er vidner til en transformation i kommunikationen og måden, vi samarbejder på – et kvantespring frem og ingen vej tilbage. Som vi så det med telefonens indtog på arbejdspladsen for 100 år siden. Nu sker det igen. Ny teknologi er altid skræmmende, uperfekt og ofte ubehagelig, men vi kan lige så godt få det bedste ud af den. Her er ni grunde til, at du skal elske Zoom og Teams mere, end du gør nu. #REKLAMEPLADS#
 

Zoom giver socialt acceptabel fleksibilitet – ikke fridage og skamfuld “hjemmearbejdsdag”

Vi kan alle have behov for fleksibilitet i vores hverdag. Og nu sidder du nok og tænker: “Ja, men det havde vi da også før pandemien.” Jo, til dels, men den præpandemiske fleksibilitet kom med en pris. Et behov for en dag med mere ro og fokus, end det åbne kontorlandskab tillader, eller behov for at aflevere børn til tandlæge eller selv besøge lægen var for mange forbundet med en snert af dårlig samvittighed. Vi kender alle det helt særlige biopolitiske begreb “hjemmearbejdsdag”. Den førnævnte fleksibilitet med en arbejdsdag hjemme var forbundet med en vis mistænkeliggørelse eller udskamning, hvis ikke fra kollegaerne direkte, så fra én selv. Med pandemien har kulturen omkring hjemmearbejde ændret sig markant, og onlinemøder er med til at gøre det muligt og socialt acceptabelt både at aflevere børn til tandlægen og nå at deltage i mødet.

 
I en nylig analyse, Microsoft 2021 Work Trend Index, foretaget af Edelman Data & Intelligence svarer 73 % af de 31.092 respondenter, at de ønsker de fleksible “remote work options to stay”. Det er så afgørende for respondenterne i en nylig McKinsey-rapport , at 30 % af dem direkte overvejer at skifte job, hvis arbejdsgiverne insisterer på en fuld on-site-model.
 
 Foto: Getty Images.
 

Altså, elsk Zoom for den socialt acceptable fleksibilitet

 

“Connect from anywhere” er godt for klimaet og økonomien

Muligheden for at deltage i et vigtigt møde iført skjorte og underbukser har i al sin banalitet en praksisværdi. Det er fantastisk, at deltagerne i et onlinemøde kan sidde hvor som helst. De kan sidde på forskellige etager i samme bygning, i sommerhuset på Fanø eller på stranden i Kenya. Når medarbejdere kan connecte og deltage i møder online, så sparer organisationen også penge på rejsekontoen og i klimaregnskabet. Medarbejdere bliver fri for at bruge en hel dag på transport, når 30 medarbejdere skal samles fra hele landet for at deltage i et totimersmøde. Eller du undgår at løbe mellem mødelokaler i hver sin ende af den store kontorbygning for at nå fra det ene møde, som selvfølgelig er gået over tid, til det næste møde, som ikke kan starte, før du er til stede. Sidste eksempel har nok mindre effekt på klimaet, men betyder, at du undgår at komme frem til mødet med en svedplet på ryggen og en god sportsdunst at dele ud af i det lille og til tider for varme mødelokale.
 
Når samfundet bliver mere normaliseret, vil vi lettere kunne “work from anywhere”. Sommerhuse og både er blevet støvsuget fra markedet, men der er også en tredje vej for dem, der bor langt væk fra deres arbejde. Den tredje vej kunne være en konstruktion med lokale arbejdsfællesskaber et par dage om ugen. Eksempelvis kunne vi mødes med fagfæller fra andre virksomheder, som befinder sig tættere på ens hjem. Det er en trend, vi ser i Irland, hvor mange har langt til de multinationale virksomheder i Dublin. 
 
Onlinemøder giver os også mulighed for at arbejde mere aktivt med tilskuerformatet inspireret af broadcasting. I Indien er bryllupsfirmaer begyndt at tilbyde pakker, der inkluderer video-broadcasting via Facebook til brudeparrets udvidede familie og venner, som ikke kan være til stede fysisk ved selve festen. Vi ser også et lignende broadcasting-format med Clubhouse, hvor en lille gruppe diskuterer, og en større gruppe primært har valgt at være tilskuere. Vi er alle blevet broadcastere i nye sociale rammer og roller. En Microsoft-direktør udtrykker det således: 
 
“I think one of the durable things that will happen here is that video and broadcasting — not to the world, but to a small group — what’s happening in our lives actually is going to be the next generation of the social network, … I’m convinced that that will be true.” Jared Spataro, Corporate Vice President for Microsoft 365.  
 

Altså, elsk Zoom, fordi det betyder “anything connected from anywhere”

 

Zoom = kortere og mere effektive møder

Digitalt betyder, at beslutninger tages hurtigere, og tiden bruges mere effektivt. Før pandemien blev der arbejdet med æggeure i nogle organisationer for at holde tiden på fysiske møder, men der kommer flere og flere digitale muligheder for at få “mellemtider” og reminders om, at det nu er tid til afrunding. Vi har alle fundet ud af, at vi i stedet for at invitere til store møder med for mange deltagere kan invitere til korte møder med et snævrere fokus. Resultatet er kortere og mere fokuserede digitale møder med færre deltagere, der får løst opgaven. Det frisætter tid for alle andre til at løse deres opgaver. Med Zoom vinder vi ekstra tid i løbet af dagen. Ergo, hvis du undgår at booke møder tæt op ad hinanden, og hvis du formår at booke kortere møder og lade dem stoppe før tid, hvis agendaen er nået, så oplever du også at have mere tid til andet end transport og møder gennem dagen. Folk kommer mindre for sent til onlinemøder, og det opleves mindre stressende, når du ikke skal bruge tid på transport mellem møderne.
 

Altså, elsk Zoom, fordi det betyder mindre spildtid og færre lange, kedelige møder.

 

Foto: Getty Images. 
 

Hvem gider bruge en time i myldretrafik? 

I 2019 foretog Dansk Industri en analyse af trængslen på de danske veje og baner, hvilken viste, at samfundsøkonomien hvert år mister omkring 30 milliarder kroner som følge af trængslen i trafikken. Med vores onlinemøder bliver vi fri for at sidde i kø, når vi skal igennem byen eller på tværs af landet for at kunne deltage i et møde. Efter sigende er Danske Bank godt tilfredse med, at deres erhvervsrådgivere nu kan nå markant flere kundemøder pr. uge, end de kunne før pandemien. Personligt er der kommet mere tid med mine børn frem for at sidde og glo i bilen på Ring 3.

 

Altså, elsk Zoom, fordi det har skabt mindre transporttid.

 

Røvsyge statusmøder kræver ikke længere 100 % opmærksomhed 

Vi har endelig fundet løsningen, så røvsyge statusmøder ikke er spild af tid. Nu kan man lave noget andet, imens man er med på en lytter til mødet. Halvt med på en lytter er blevet okay takket være Zoom. Jeg ynder at hænge vasketøj op, hvis jeg en sjælden gang havner i et møde, hvor jeg mest er med på en lytter, og jeg er ikke den eneste, der er lykkelig over muligheden for værdiskabelse i stedet for tidsspilde. Martin Thorborg fortalte en gang til et oplæg, at han nåede at pudse alle husets vinduer, når han deltog i deres månedlige rapporteringskald med direktørerne fra de forskellige selskaber under Visma. 
 

Altså, elsk Zoom, fordi nu kan du bare være med på en lytter. Nu er halvt med helt okay.

 
Konferencer er lettere, billigere og med bedre oplægsholdere til potentielt uendeligt mange deltagere
Onlinemøderne har skabt en revolution inden for konferencer. Du kan nu deltage i flere inspirationsmøder, onlinetræning eller konferencer, som lyder spændende, men som du ikke kunne finde tid til før pandemien. Tidligere ville det virke forstyrrende eller uhøfligt at sidde med sin laptop åben under et almindeligt møde samt at gå ind og ud af det alt efter, om det er interessant for dig eller ej. Nu har du mulighed for helt ubemærket at logge ind på en onlinekonference og være med på en lytter, mens du får andet fra hånden. Ja, som arrangør kan du få fat i superstjernerne fra det store udland, fordi de bare er med hjemmefra. Det giver flere muligheder. Ja, kvaliteten af oplægsholderne stiger. Desuden er der ikke længere maks. på antallet af deltagere, fordi alt er digitalt. Det giver reach og faldende marginalomkostninger for flere deltagere.
 

Altså, elsk Zoom, fordi alt er blevet bedre og billigere, når du afholder og deltager i konferencer.

 

Belejligt at kunne gemme sig i de svære møder  

Livet på arbejdsmarkedet kan desværre til tider være konfliktfyldt. Nogle møder kan være psykologisk ubehagelige for nogle deltagere. I disse møder er det fedt med distance og digitalisering, hvor vi som mennesker kan sidde i trygge rammer og indgå i de psykologisk ubehagelige interaktioner. Zoom beskytter mod ubehagelige tab af ansigt og er en ny mulighed for at “gemme” sig, når andre mennesker gør ondt.
 

Altså, elsk Zoom, fordi du kan gemme dig bag skærmen og slipper for at tabe ansigt.

 

Foto: Getty Images. 

Inklusion – introverte kan endelig få lov til at blomstre

Med onlinemøder er der skabt en platform, hvor alle medarbejdere har øget mulighed for at deltage og blive involveret i diskussioner og opdateringer. Vi kender alle fordelene ved inklusion, og det understøtter onlinemøder på magisk vis. Mødelederen har mulighed for at arbejde mere aktivt med “turn taking” ved at bruge mute-funktionen. På denne måde skabes en barriere for de meget talende, og der skabes rum for dem, der ønsker lidt mere betænkningstid, før de taler. Det kommer selvfølgelig ikke af sig selv, men teknologien kan understøtte det. Mute-funktionen kan også bruges mere praktisk orienteret af den enkelte, så de ikke forstyrrer resten af mødet, hvis de sidder og rasler med papirer og lignende.
 
Inklusionen har mange dimensioner, der understøttes af onlinemøder. Medarbejdere placeret i et andet land eller fanget hjemme med et sygt barn kan, hvis omstændighederne byder det, deltage i et møde, de ellers ville være forhindret i, hvis fysisk fremmøde var påkrævet. 
 

Altså, elsk Zoom, fordi det er de introverte og oversete medarbejders bedste hemmelige våben til at skabe rum, plads og taletid.

 

Zoom er lig med nye tekniske muligheder og bedre struktur online

Onlinemøderne forsimpler mødedeltagernes interaktion med teknologi. Vi kan nu nemt dele filer uden at skulle have gang i USB-sticks eller vise noget på skærmen uden at skulle bruge ti minutter og hjælp fra teknisk afdeling for at få gang i projektoren. To klik og resten af deltagerne kan se det, man ønsker at vise på sin skærm. Med onlinemøderne får vi hjælp til at blive mere strukturerede med vores mødeformat. Vi kan lave dagsorden til mødet og evt. have et delt onlinedokument, som alle kan læse og skrive i før, under og efter mødet. Dette kan hjælpe os med at bekæmpe hit’n’run møder, hvor ingen er forberedte og bare sidder og fyrer løs med alt, hvad der impulsivt falder dem ind. Når man stiller et krævende spørgsmål i et møde, er det ikke altid de bedste svar, man får. Man får snarere medarbejdernes umiddelbare reaktion. Det er selvfølgelig ikke alle møder, der kræver dybe overvejelser og grundige svar. Til disse kan teknologierne byde på digitale whiteboards, chats, polls og meget mere.  ja glem ikke muligheden for at optage og gemme mødet let og enkelt. Hvad der giver nye muligheder for at huske og genbruge / genbesøge mødets tema og konklusion. 
 

Altså, elsk Zoom, fordi det betyder bedre struktur på møderne og brug af flere digitale nye værktøjer. Det har tvunget os til at udvikle et stivnet mødeformat. 

 
Vi har fortsat meget at lære, men vi har lært, hvad ansigt-til-ansigt kan og skal bruges til 
Billedet er selvfølgelig mere nuanceret end beskrevet i denne liste, og vi har fortsat meget at lære. Onlinemøder er eksempelvis begrænsende, hvad angår det taktile og sanselige. Det betyder dog ikke, at alle onlinemøder skal foregå med video. Vi bør undersøge, hvilke møder der skal være med video, og hvilke der kan være uden, hvilket kan sætte medarbejderne fri til at gå en tur i skoven eller hænge vasketøj op. I bør overveje, om jeres onlinemøder kan droppes og i stedet koordinere med tekstlig asynkront samarbejde på f.eks. Slack eller i Teams-channels. Disse eksperimenter er med til at føre jer op ad modenhedstrappen for digitalt samarbejde.
 
 
Når det kommer til det sanselige og taktile, så vil fysiske møder til enhver tid være at foretrække.Det betyder dog stadig, vi bør udforske de nye mulighedsrum, som onlinemøder og digitalt samarbejde i bredere forstand skaber for os. Vi bør komme i gang med at foretage eksperimenter i vores organisationer, hvilke kan skabe nye løsninger på, hvordan vi kan skabe og understøtte de uformelle og sociale relationer online. Undersøgelser viser, at vi gennem det første år med onlinemøder har formået at holde øjet på bolden og sikret, at produktiviteten er bibeholdt høj, men medarbejderne kæmper, og det går ud over deres velfærd. Måske skal vi rette mere opmærksomhed på dette i hverdagens arbejde? Måske er det okay at sætte tempoet lidt ned, nu hvor vi også ser, at vi vinder tid og økonomi andre steder i forbindelse med det digitale samarbejde? Ja, måske det allerbedste ved Zoom er, at det har lært os, hvad ansigt-til-ansigt kan og bør bruges til. Som den amerikanske professor Nicole Ellison udtrykker det:
 
“We’ve been forced to use these digital tools for things that we otherwise never would have dreamed of, like buying and selling houses...We’ll essentially come out of this with a better, more calibrated sense of what we really need to do face to face.”

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job