Zelenskyj trumfer den russiske bjørn
Paddington vs. Putin

Zelenskyj har indtil videre vundet kommunikationskrigen over Putin på statslederniveau. Foto: Getty Images

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er med sin retorik og fremtoning hurtigt blevet et populært billede på landets modstand mod den militære overmagt og trussel-tsaren Vladimir Putin.
På aftenen før Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar holdt Zelenskyj en kort 10-minutterstale, som er blevet spredt verden over via sociale medier.
 
 
I denne og efterfølgende korte taler og SoMe-opslag har Zelenskyj talt imod at give op over for den russiske militære overmagt, men også leveret en appel til både omverdenen og alle russerne omkring Putin om at se på kampen som et opgør mellem selve demokratiet og autokratiet i deres moderne udgaver.
 
 
Volodymyr Zelenskyjs tale inden den russiske invasion
 

Taler til venner frem for fjender

I talen umiddelbart før invasionen brugte Zelenskyj det meste af tiden til at henvende sig til det russiske folk. Det er et klassisk træk i krigsretorik, hvor opdelingen af et publikum mellem folk og beslutningstagere kan være et forsøg på at splitte modstanderen op i mindre grupperinger.
 
Men hos Zelenskyj var der ikke kun tale om en splittelse af modstanderen, men også et forsøg på brobygning og forbrødring. Frem for trusler om, hvor hårdt ukrainerne ville slå igen, hvis ikke russerne gjorde oprør mod Putin, slog Zelenskyj på venskabet mellem de to landes befolkninger og bragte konflikten ned på jorden i stedet for at have et fokus på større ideologiske projekter. 
 
I talen præsenterede han sig selv som en medborger og talte imod retorik, der delte russere og ukrainere i et “dem mod os”. Russerne har venner og familie i Ukraine, og landets ønske om demokrati handlede ifølge Zelenskyj om et ønske om at leve i fred – ikke at være en trussel mod Ruslands sikkerhed.
 
Volodymyr Zelenskyj med sin forsvarsminister versus Putin med sine generaler.

Pravda og patos

Zelenskyj nævnte også flere gange i talen inden invasionen, og i efterfølgende taler, begrebet pravda, sandhed. Med et så stort skifte i den geopolitiske situation, som har fundet sted, har misinformationen også fløjet tæt. Men Zelenskyj har brugt sin taleposition som statsleder til at fremhæve behovet for et sandfærdigt budskab.
 
Det har stået i kontrast til Putin, hvis beskrivelse af Ruslands mission i Ukraine er vokset i dens overdrivelser om den fjende, russerne stod overfor. Zelenskyj har kunnet pege på bombede husblokke, mens Putin taler om at afnazificere et land, der har en præsident med jødisk baggrund.
 
Zelenskyj har kunnet pege på bombede husblokke, mens Putin taler om at afnazificere et land, der har en præsident med jødisk baggrund.
 
 
 
I disse år er den evne i politik nået et niveau, der kan virke skræmmende og lede tankerne hen på folkeforførernes årtier i 1930’erne og ‘40’erne, særligt når det blandes med nationalismen. 
 
 
Zelenskyj er en mangefacetteret person og brand. Han har eksempelvis vundet den ukrainske udgave af Vild Med Dans. 
 
Nationalfølelserne har også været til stede i Zelenskyjs strategi, men hans ord ser også ud til at have virket på det internationale samfund i krigens indledende fase – godt hjulpet på vej af USA's udenrigsministerium, der i en hidtil uhørt grad har været meddelsomme om deres efterretninger.
 
Det har gjort, at det er de færreste, der er hoppet med på andre undskyldninger for Ruslands invasion, end at nabolandet ønsker magt og indflydelse over Ukraine som land.
 

Spørgsmål og svar

”Hvad kom der fra Kreml? Stilhed.”, ”Hvordan kan jeg være en nazist?”, ”Hvordan kan vi hade en kultur som den russiske?”, ”Hvor er det, vi bomber i Donetsk?”, ”Hvorfor støttes Ukraine af mange andre lande?” Zelenskyj gjorde stor brug af retoriske spørgsmål i sin tale, hvor han satte spørgsmålstegn ved særligt de mange udtalelser fra Rusland og kom med sine egne svar med det samme. På denne måde fremhævede Zelenskyj det tvivlsomme i udtalelserne og bad publikum tænke kortvarigt over, hvad det var, de blev præsenteret for. 
 
I en brug af stilfiguren epiforen, hvor det sidste ord i en sætning gentages, leverede Zelenskyj også svar på sine spørgsmål, som havde lige så meget til hensigt at aktivere russerne som egne landsmænd. ”Hvem vil lide mest? Folket.”, ”Hvem vil ikke have, at dette sker? Folket.”, ”Hvem kan forhindre dette i at ske? Folket.”.
 

Putin taler om historien, Zelenskyj om nuet

Det går stærkt under militære konflikter. Vi har vænnet os til asymmetrisk krig, hvor den ene part er den anden langt overlegen, og på den korte bane forekommer sejren sikker. Men der, hvor tingene ofte er gået galt, har været i forsøget på at vinde freden. 
 
Hvordan Rusland har tænkt sig at gøre dette i Ukraine, virker i øjeblikket svært at få øje på, efter deres argumentation for missionen er faldet fra hinanden.
 
De to statslederes rammesætning og forståelse af konflikten siger noget om, hvor de to statsledere har deres fokus. Hvor Putin trækker lange tråde tilbage i historien for at vise, at han har ret i sin kurs, der skal nulstille de seneste årtiers udvikling, så taler Zelenskyj mere direkte om øjeblikket og helt basale behov for befolkningen. 
 
Ved at blive i landet i stedet for at tage imod tilbuddet om evakuering og eksil fra USA, har han placeret sit lod sammen med den menige person på gaden, som oftest tromles, når statslederne rasler med arsenalerne. 
 
Det er levende menneskers hverdag over for historiens ulmende slagmarker, der hver især får lov til at fylde. Det er, hvad der sker i morgen, frem for hvad der skete for 30, 40, 100 år siden. Selvom det tit kan være en styrke at forbinde sit nutidige politiske narrativ med historiske begivenheder og dermed præsentere ens handlinger som det naturlige næste kapitel, så har Zelenskyjs fokus på “det brændende nu” også været et eksempel på, at der i vores omskiftelige tid er en værdi i at tale til øjeblikket og det, der ses lige foran en.
 
Putin har i sine taler brugt meget tid på historien. Men samtidig virker han begravet i den frem for at se på nutidens behov for mere åbenhed i samfund, der har nemmere ved at finde frem til andre kilder end blot staten. 
 
Truslerne i hans taler er kun taget til, hvor det har handlet om, hvad der kan ske for andre, hvis Rusland tirres på sine historiske rettigheder. Zelenskyj har talt om, hvad der kan ske for almindelige mennesker, der ikke har gjort andet end at leve deres liv. 
 
Ved at blive i landet i stedet for at tage imod tilbuddet om evakuering og eksil fra USA, har han placeret sit lod sammen med den menige person på gaden, som oftest tromles, når statslederne rasler med arsenalerne. 
 
 
Zelenskyj har skiftet jakkesættet ud med en olivengrøn trøje. Foto: GettyImages

Holdånd over for statstyranni

Det med nuet har Zelenskyj fulgt op på ved dagligt at levere små talebider til de sociale medier. Det var også disse platforme, der hjalp ham til at blive valgt som præsident for Ukraine i første omgang. I de seneste af disse håndholdte videoer har han skiftet jakkesættet ud med en olivengrøn trøje og filmer sig selv foran velkendte monumenter i byen. Det har bl.a. været med hans nærmeste rådgivere stående i holdånd på gaden i hovedstaden – igen i kontrast til Putin, der har siddet alene ved overdimensionerede skriveborde og fået selv sine nærmeste politikere til at ryste.
 
Geopolitikken er i så store svingninger i disse dage, at det er svært at sige, hvor Zelenskyjs ord ender i regnestykket. Historien er tidligere blevet skrevet af sejrherren, og den skribent kender vi endnu ikke i denne konflikt. 
 
Men for en stund har Zelenskyj leveret kampgejst og en imponerende oratorisk solopræstation i det kor, der har udstillet Putins projekt for det blodige historie vaskeri, det er.

Relaterede artikler

Trumps afsindige afskedssalut - Sidste uges begivenheder i Washington D.C. har vist både talens magt og afmagt for den amerikanske præsident. Med Donald...
Bidens balancegang lykkedes (næsten) - I modsætning til regnvejret ved Donald Trumps indsættelsesceremoni for fire år siden så skinnede solen noget så symbolsk...
Bellingcat er den eneste journalist, Putin frygter - Fremtidens agenter er Bellingcat – et netværk af frivillige net-detektiver, journalister og borgere, der benytter open-s...
Rusland og falskhedens brandslange - Mens store militære styrker flyttes rundt i Europa, så raser informationskrigen allerede. Det har den gjort i mange år. ...
Krig er alt. Alt er krig. - Interdependens mellem stater skulle mindske risikoen for krig. Sådan lød parolen engang. I dag er stater mere forbundne ...
Verden opruster med støtte-memes - Mens verden sender meme-support til det ukrainske folk, intensiveres kampen om det digitale overherredømme på TikTok og ...
Borgerjournalisternes hævn - Hvad har en 19-årig college dropout, der på Twitter offentliggør Elon Musks flyruter, med krigen i Ukraine at gøre? En h...
Biden med bid - Bidens første State of the Union-tale: Biden befinder sig i politisk modvind og har gjort det et stykke tid. Det er derf...
Ørsted, Gazprom & Woke Capitalism - Virksomheder får jævnligt tryktestet deres værdier. Det er den nye normal, og CEOs skal være frontfigurer for moralsk re...
Z for fred eller fascisme? - Z for fred eller Z for imperialistisk blodbad? I Rusland er Z symbolet på en retfærdig “særlig militær operation” mod et...
Madonnaen med det løsgående missil - Den bibelske Maria Magdalene med en panserværnsmissil i favnen er blevet et symbol på den ukrainske modstand mod den rus...
Warcore for the win - I 90’erne kom cargobukser og militærstøvler på banen som artefakter, der illustrerede, at ”du var hot”. I dag anvender g...
Krigshelt, præsident og komiker - Zelensky flyder ind og ud af sine mange roller, hvilket er forbløffende effektivt til at fange vores opmærksomhed.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

48 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Job

Praktikant

Frist: Hurtigst muligt

Presserådgiver

Frist: 10. april

Kommunikationsrådgivere

Frist: 21. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.