Vores opmærksomhed i 2021
Doomscrollingens år

Vi doomscrollede os igennem 2021, viser en Chartbeat-opgørelse fra 7.000 globale nyhedsmedier. Foto: Getty Images.

Skrevet af

Mikkel Skov Petersen
Journalist
Kforum

167 artikler

84 indlæg

I 2021 stjal corona vores opmærksomhed. Faktisk har vi ifølge The Economist ikke brugt lige så meget tid på en historie siden 2. verdenskrig. Når vi havde brug for en pause fra sygdom, så læste vi i stedet om død og ødelæggelse.
Corona, corona og atter corona. Vi mennesker har brugt ufatteligt mange timer på at læse om corona i 2021. 
 
Faktisk løb coronaumætteligheden op i svimlende 275 millioner læsetimer. Det viser en Chartbeat-opgørelse af 7.000 globale nyhedsmedier fra overvejende den engelsksprogede del af verden.
 
Interessen for corona har været så massiv, at corona ifølge The Economist er den ubetinget største historie siden krigen – altså 2. verdenskrig, vel at mærke.
 
Intet har med andre ord fanget læsernes opmærksomhed som corona i de sidste 77 år.
 
Hvor de fleste andre historier hurtigt mistede nyhedsværdien, var den kolossale interesse for de mikroskopiske vira konstant og vedholdende gennem hele 2021.
 
Opgørelsen peger på 45 begivenheder, som sugede den globale opmærksomhed i årets løb.
 
 

En visualisering af Chartbeats opgørelse over tidsforbruget på udvalgte emner i 2021. Kilde: The Economist.
Klik for større visning.

Død, mord og ulykker

Det har været et år i doomscrollingens tegn. COVID, død og destruktion har fyldt og fanget os. Vi har søgt mod både de store ulykker og de små personlige tragedier.
 
I 2021 har vi klikket løs på alt, som har smagt af dommedag. Vi har været grebet af frygten for demokratiet og sundhedsvæsenets kollaps, blot afløst af lyst til at læse om mord og ulykker.
 
Når vi har haft brug for en pause fra coronahistorierne, så har vi nemlig helt i årets ånd kastet os over historier om mystiske mord, masseskyderier og ikke mindst Alex Baldwins tragiske vådeskudsulykke.
 
Der har fx været massiv interesse om den mystiske forsvindingssag med den unge kvinde Gabby Petito, der siden blev til en hårrejsende drabssag.
 
Den britiske prins Philips skrantende helbred har været fulgt ihærdigt, og da han døde i foråret i en alder af 99 år, syntes vi, det var lige så interessant som Petito-sagen. Ganske bemærkelsesværdigt, så fortsatte interessen for prins Philip efter hans død og året ud.
 
Også interessen om drabet på George Floyd i 2020 har været konstant i 2021, både før og efter, at drabsmanden blev dømt.
 

Honorable mentions til Musk, Britney og BoJo-kaos

Tonen for 2021 blev allerede slået an i januar med Stop the Steal-stormen på det amerikanske parlament.
 
QAnon-shamanen og resten af Trumps troldehær gatecrashede Capitol Hill for at hænge Trumps vicepræsident, Mike Pence, eller hvad planen nu ellers var.
 
Angrebet på Kongressen i kombination med kåringen af Biden og rigsretssag nummer to mod Trump var coronaens eneste nævneværdige konkurrent, som vi brugte små 70 millioner timer på at læse om.
 
Udover corona og den politiske krise i USA er det kun den kaotiske evakuering fra Kabul i august, som har haft samme høje opmærksomhed. 
 
Naturligvis har de store sportsbegivenheder som olympiaden og EM i fodbold som altid fyldt noget. Heller ikke overraskende har den nyeste James Bond-film – den sidste med Daniel Craig – sat scenen. 
 
I opgørelsen er der også honorable mentions til Elon Musk, Britney Spears og det vedvarende kaos omkring Boris Johnson, hvilke alle havde stabil interesse gennem hele 2021. 
 
I tilfældet Britney Spears blev den konstante interesse så faktisk belønnet med en happy ending mod slutningen af året.
 
Lad os håbe, det er et varsel om mindre dystre læsevaner i 2022.

Relaterede artikler

Vi doomscroller nettet og os selv itu - Før marts i år kendte ingen til det. Så kom corona. Nu har vi klikket nettet tyndt efter død og ødelæggelse. Og ekkokamr...
Nu skal der sateme hævnshoppes! - Corona har været skolegårdens bully: Den har mobbet dig. Den har fået dig til at føle dig forkert og alene. Men nu er ma...
Årets mest læste skribenter - 2021 er snart ovre, og vi slutter året af, som vi startede det. Med en nedlukning. Nok nedskaleret, men pandemien lever ...
Vi googler lige 2021 - Opgørelse over, hvad vi googlede mest i 2021, er den nørdede, mindre gallaprægede udgave af DR’s ”Året der gik” eller TV...
Da Sundhedsstyrelsen blev til Coronastyrelsen - Sundhedsstyrelsen (SST) øgede sin borgerrettede kommunikation massivt i forbindelse med den samlede danske håndtering af...
Stop din doomscrolling - I sidste uge gik verden igen i breaking-bjælke: Putin eskalerer krigen og truer med atomvåben igen igen. Det har uvægerl...
2022 blev doomscrollingens år igen igen - I 2022 stjal krigen i Ukraine opmærksomheden fra corona. Ifølge The Economist tegnede Ruslands invasion af Ukraine sig f...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

B2B copywriter

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Chef for Kommunikation og Marketing

Frist: 10. april

Grafisk Designer

Frist: 5. april

Praktikant

Frist: 16. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.