Damsgaard: Vanopslagh kan ikke mediehåndtere sig fra juraen

LA-formand Alex Vanopslaghs boligsag er blevet politianmeldt. Dermed bevæger sagen sig fra politik og mediehåndtering til jura. Det svækker Vanopslaghs muligheder for at tale politik og tærer på hans brand, siger Benny Damsgaard.
Alex Vanopslagh kan miste kontrollen i boligsag, mener rådgiver Benny Damsgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Alex Vanopslagh kan miste kontrollen i boligsag, mener rådgiver Benny Damsgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
af Mikkel Skov Petersen
Alex Vanopslagh er blevet politianmeldt for sin meget omtalte boligsag. Anmeldelsen kommer, efter en række jurister til Information har udtrykt, at sagen bør efterforskes som bedrageri, mens Folketingets Præsidium har afvist at anmelde LA-formanden.
 
Det har en borger derimod valgt at gøre.
 
“Det er selvfølgelig et problem for Alex Vanopslagh og hans parti, at sagen bliver ved med at dukke op, og at der nu er sket en politianmeldelse. Nu skal politi og anklagemyndighed forholde sig til, om der er foregået noget ulovligt. Det er der en række eksperter, der mener. Så sagen holdes i live,” siger Benny Damsgaard, der er selvstændig rådgiver og tidligere kommunikationschef for Konservative Folkeparti.
 
Benny Damsgaard mener, at det udgør et problem, fordi sagen skygger for Vanopslaghs evne til at tale politik, og fordi det tærer på hans brand. 
 
“På netop den platform, Alex Vanopslagh står på, er lemfældig omgang med offentlige midler noget af det værste,” siger han til Kforum.
 
Sagen rullede allerede under valgkampen sidste efterår, men dengang syntes den ikke at klæbe til LA-formanden.
 
“Sagen er ikke lige så farlig nu, som den var under valgkampen. Dengang gled den af på ham, og den fik ikke konsekvenser. Nu er der lang tid til et valg, og der er derfor ikke de samme kortsigtede konsekvenser. Men hvis politi og anklagemyndighed kommer frem til, at der er foregået noget ulovligt, og Folketinget skal tage stilling til at ophæve hans immunitet, så bliver det meget alvorligt,” siger Benny Damsgaard.
 

Dygtig håndtering – indtil nu

Ifølge Benny Damsgaard har Alex Vanopslagh formået at holde låg på sagen med en dygtig mediehåndtering.
 
“Indtil nu har Alex Vanopslagh håndteret sagen forbilledligt. Han har samtidig været heldig, da han tilsyneladende har været klædt i teflon, men han har også håndteret sagen efter bogen. Han har lagt sagen frem, udvist åbenhed og undskyldt. Det er det, han kan gøre,” siger Damsgaard og fortsætter:
 
“Men hvis politi og anklagemyndighed kommer frem til, at der er foregået noget strafbart, så kan han ikke længere mediehåndtere sig ud af det. Hvis der juridisk er noget at komme efter, så hjælper det ikke at undskylde. Så er sagen et andet sted.”
 

Helt andre spilleregler i det juridiske system

I det værst tænkelige scenarie for Alex Vanopslagh kan sagen udvikle sig til at blive endog meget alvorlig.
 
“Jeg kan ikke udtale om sagens udfald, men skulle det ende med en dom af en vis størrelse, så kan det i sidste ende rejse spørgsmålet, om han er uværdig til at sidde i Folketinget. Der er grænsen normalt en fængselsdom. Og straffen for socialt bedrageri er ret krasbørstige,” siger Benny Damsgaard og supplerer:
 
“Med politianmeldelsen bevæger vi os fra det politiske og mediemæssige til det juridiske, og der er nogle helt andre spilleregler. Du kan stadig forme befolkningens perspektiv, men du kan ikke længere mediemæssigt påvirke sagen, der nu er i hænderne på politi, anklagemyndighed og dommere.”
 
Selvom Alex Vanopslagh altså ifølge Benny Damsgaard har været god til at inddæmme sagen indtil nu, så kan det med politianmeldelsen være slut.
 
“Alex Vanopslagh mister endnu mere kontrol med sagen. Han mister muligheden for at kunne præge den,“ siger Benny Damsgaard til Kforum.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også