Tidl. k-chef for DBU: Kritisk dialog er imaginær

Dansk Boldspil-Unions (DBU) kommunikationschef gennem 22 år, Lars Berendt, retter hård kritik af DBU’s kommunikative linje op til og under VM i Qatar. Han mener ikke, at DBU lever op til de forventninger, de selv har skabt, og kalder bl.a. “den kritiske dialog” med FIFA og Qatar for imaginær.
Det er forventeligt, at det giver bagslag, når DBU ikke bakker deres ord op med handling, mener DBU's tidligere kommunikationschef Lars Berendt. Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
Det er forventeligt, at det giver bagslag, når DBU ikke bakker deres ord op med handling, mener DBU's tidligere kommunikationschef Lars Berendt. Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
af Mikkel Skov Petersen
Det vakte mandag opsigt, undren og protest, da DBU opgav at spille med det meget omtalte regnbuefarvede anførerarmbind. Det skete, efter FIFA havde varslet, at det ville koste en advarsel. Tidligere har landsholdet også opgivet at træne i trøjer med budskaber til fordel for menneskerettigheder.
 
Denne afstand mellem tale og handling giver nu bagslag, siger DBU’s tidligere kommunikationschef Lars Berendt i et interview med Berlingske.
 
Udover at have stået i spidsen for DBU’s kommunikation i 22 år har Behrendt også en fortid i både UEFA og FIFA.
 
“DBU har udadtil kommunikeret nogle holdninger og statements, som giver genklang hos de fleste mennesker og miljøer, og dem har de høstet anerkendelse for. Det vil naturligvis backfire, når oplevelsen med noget så simpelt som trøjerne og anførerbindet slet ikke lever op til de forventninger, de selv har skabt,” siger Lars Berendt til Berlingske.
 
Han mener, at udtrykket, der står tilbage, er, at DBU ikke sætter handling bag ordene om “ikke at blive væk, men at true med at komme” og at føre “ kritiske dialog”.
 
Lars Berendt mener, at omverdenen kun har DBU’s påstand om en dialog at forholde sig til, og at den denne dialog derfor fremstår “imaginær”.
 

Allergiske over for gratis snak

 
Kritikken blev styrket, efter det iranske landshold havde gennemført en iøjnefaldende protestaktion forud for deres kamp mod England. En aktion, der kan risikere at få alvorlige konsekvenser i hjemlandet for de iranske spillere.

"De er stillet over for verdens mindste konsekvens. Der er iranske mennesker, der risikerer livet og frihed, og så kan nogle millionærer ikke tage et gult kort. Det er uendeligt skuffende, for alt, hvad DBU har bygget op omkring værdier over de seneste år, er næsten smuldret med én handling. Det tager så lang tid at bygge troværdighed og et brand, og det kan forsvinde på et splitsekund, hvis man ikke passer på," sagde Jacob Holst Mouritzen, kommunikationsrådgiver og medgrundlægger af Holst Mouritzen, til Kforum og tilføjede:
 
"Det bliver en gratis omgang, når man trækker i land på denne måde. Og vi er efterhånden alle allergiske over for gratis snak. DBU har ikke ret meget andet end folkelig opbakning at leve på, så det er vigtigt at aligne med folkesjælen. Det har de svigtet her ved ikke at tage konsekvensen ved at stå ved sine ord."
 

DBU placerer ansvaret hos FIFA

Hos DBU placerer man ansvaret for det manglende regnbuearmbind hos FIFA. Onsdag holdt DBU pressemøde, hvor formand Jesper Møller gav udtryk for, at han er “skuffet og vred” over FIFAs ageren i sagen om anførerbindet.
 
“Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad vi oplever. En ting er, hvad vi skal opleve på pressemøder. Men at bringe vores spillere i en situation så kort tid før en vigtig åbningskamp, hvor man ikke kan bruge et anførerbind, vi havde forventet at bruge, er uacceptabelt og dybt kritisabelt,” udtalte DBU-formanden ifølge Ritzau.
 
Her varslede han også, at Danmark og de øvrige lande, der er en del af #OneLove-kampagnen, som anførerbindet skulle symbolisere, vil reagere på FIFAs beslutning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også