Pape undskylder løgne – eller gør han?

Konservatives statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, er igen blevet fanget i yderligere usandheder om sin mand, Josue Medina Vasquez Poulsen. Tidligere har Jarl Cordua sagt til Kforum, at flere sager om Papes mand kunne blive et problem. Så hvordan står det til nu, og hvordan vil Papes forklaring blive modtaget?
Søren Pape Poulsen bliver afsløret i den ene usandhed efter den anden for tiden. Foto: Nanna Navntoft
Søren Pape Poulsen bliver afsløret i den ene usandhed efter den anden for tiden. Foto: Nanna Navntoft
Den seneste tid er gået fra ondt til værre for Konservatives statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen. Først afslørede Ekstra Bladet, at Papes mand, Josue Medina Vasquez Poulsen, ikke var nevø til Den Dominikanske Republiks præsident, som Pape ellers tidligere havde fortalt.
 
Senest har Ekstra Bladet afsløret, at Papes mand heller ikke er jøde, som Pape gang på gang har fremhævet ved forskellige lejligheder – også til en konference om antisemitisme i 2020.
 
Fredag har den konservative politiker udsendt en forklaring på sin Facebookside, hvor han erkender at have viderebragt forkerte oplysninger:
 
 

Manglende dømmekraft udstillet

Tidligere har Kforum dækket sagen om Papes usandheder, hvor politisk kommentator Jarl Cordua mente, at det kunne blive et problem for Papes valg, hvis mønstret fortsatte, og han blev fanget i flere usandheder. 
 
Så hvordan ser det ud nu, hvor Pape er blevet fanget i flere usande historier?
 
Jarl Cordua mener, at de dårlige historier godt kan påvirke vælgere på kanten. Foto: LinkedIn
 
"Nu ligner det et mønster. Papes dømmekraft bliver udstillet, fordi han har brugt historien om sin mands religion til at skabe alliancer i det jødiske miljø. Den viser sig at være løgn. Jeg kan ikke huske, hvornår en statsministerkandidat sidst har turneret rundt med en løgnehistorie på den måde," siger Jarl Cordua og tilføjer:
 
"Selvfølgelig er det et problem for Pape. Konservative stormer frem, og der kan sådan nogle historier påvirke vælgerne, der er på kanten. Så han bliver nødt til at tage ansvar, og det synes jeg også, han gør."
 

Bemærkelsesværdigt fravær af undskyldning

Jarl Cordua mener altså, at Pape tager ansvar for situationen. Spørger man Thore Keitum Fisker, ph.d.-studerende i retorik ved Københavns Universitet, så er fraværet af ordet ”undskyld” fra Pape bemærkelsesværdigt.
 
"En god undskyldning starter med undskyld. Han bruger ordet fortryder, men kun om møderne i Den Dominikanske Republik. Fortryder går på handlingen, men viser ikke anger i forhold til at have vildledt. Han nævner ikke selve sagen om jødedommen, så retorisk bliver det ukonkret, og han får ikke taget ansvar for sin handling, hvor han har brugt historien om sin mand politisk. Det bliver en gratis omgang, når man ikke omtaler og vil indrømme fejlen," siger Thore Keitum Fisker og uddybber:
 
"Han prøver at negligere problemerne med et tidsaspekt om, at det er lang tid siden, og med en opfordring til privatlivets fred, selvom han selv har bragt historien på banen tidligere. Der er en kæmpe dissonans. Det er problematisk, fordi han mister modtagerens tillid og viser et stort svigt i forhold til sandheden. Ethos er alt for en politiker. Især for Pape, som positionerer sig som en retskaffen, stærk leder, men samtidig prøver at frasige sig ansvar for noget, han selv frivilligt har bragt på banen."
 

Svært at stoppe historierne

Politisk kommentator Søs Marie Serup mener, at Konservative skal have lukket ned for den konstante strøm af dårlige historier, men erkender, at det måske kan vise sig umuligt nu. 
 
Hun mener, at det kan påvirke Konservatives valg, men at partiets momentum afbøder slaget.
 
"Pape har vind i ryggen. Det ville være meget mere farligt, hvis ikke han havde momentum. Konservative er ramt ind i konstante dryp af dårlige historier, der er problematiske for dem. Man køber hele pakken, når man stemmer på en statsministerkandidat, og den pakke bliver svækket med løgne, der er gift for Pape. Der er skabt tvivl om hans kandidatur."
 
Søs Marie Serup mener, at Pape har brug for at få stoppet strømmen af dårlige historier. Foto: Thomas Borberg
 
Søs Marie Serup tror ligesom Jarl Cordua, at det er stemmer på kanten, der vil blive påvirket.
 
"Jeg tror, det kan flytte stemmer på midten og i rundt blå blok. De midtervælgere, der har overvejet Pape, har købt ind på hans personlighed og troværdighed. Den har lidt et alvorligt knæk med disse historier. Det er aldrig godt for en politiker, når man erkender at have sagt forkerte ting. Så vi er ved at være der, hvor der ikke skal komme flere af disse historier, før det ser dårligt ud for Pape."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også