Foghs opbakning styrker Ellemann

Det er småt med drama i regeringsforhandlingerne, der ser ud til at følge Mette Frederiksens drejebog. Men Anders Fogh Rasmussens opbakning til en regering hen over midten sender et klart signal. Læs rådgivernes vurdering af, hvem der kom godt – og mindre godt – ud af den forgangne uge.
Har Jakob Ellemann hvisket nogle budskaber til Anders Fogh Rasmussen? Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Har Jakob Ellemann hvisket nogle budskaber til Anders Fogh Rasmussen? Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Kforum sætter hver uge fokus på de igangværende regeringsforhandlinger ved at bede to skarpe rådgivere komme med deres vurdering af plusserne og minusserne ved de politiske budskaber fra den forgangne uge.
 

Tine Lund-Bretlau, partner i White Cloud og tidligere rådgiver for Marianne Jelved

 
Plus
”Anders Foghs genindtræden på den landspolitiske scene har været det mest interessante i regeringsforhandlingerne. Når en profil som ham bakker op om en regering hen over midten, er det et signal, muligvis også fra baglandet, om, at Jakob Ellemann har mandat til at gøre sig fri af blå blok.”
 
”Jeg tror også, at man skal lytte meget nøje efter Foghs formulering om, at det bliver en regering sammen med socialdemokraterne. Ikke en regering, Venstre træder ind i. Det betyder, at Venstre skal have solide aftryk på den økonomiske politik.”
 
”Det er godt orkestreret, og banen er nu kridtet op til de videre forhandlinger.”
 
Minus
”Knap så elegant er Konservatives interne rivegilde efter valget, hvor menige partimedlemmer kritiserer hinanden i debatindlæg i medierne. Der er for indeværende ikke en oplagt arvtager efter Søren Pape, så man må gøre sig en del overvejelser om, hvor og hvordan ansvaret for det dårlige valg skal placeres.”
 

Rasmus Winther, chef for public affairs i Geelmuyden Kiese

 
Plus
“Det lykkedes Mette Frederiksen at skabe forståelse for, at regeringsforhandlingerne bliver langstrakte. Hun er den seneste uge blevet presset af, at Venstre har kaldt forhandlingerne for sonderinger. Ikke desto mindre er det på nuværende tidspunkt fortsat statsministeren, der svinger taktstokken i forhold til at holde eventuelle frustrationer i ave.”
 
”Den udmelding ligger i lige linje med budskabet på valgaftenen, hvor hun allerede få timer efter, valgresultatet forelå, sagde, at hun forventede et langstrakt forhandlingsforløb. Det viser, at statsministeren har haft en klar plan for, hvordan forhandlingerne skulle forløbe.”
 
”Samtidig lykkes hun med at få partierne til at lægge alle deres planer frem i en proces, som de færreste kan (og tør) kritisere. På den måde sikrer hun sig, at hun ved præcis, hvor de enkelte partier står over for hinanden, og spiller dem ud mod hinanden. Det ses tydeligt i forholdet mellem Moderaterne og Radikale, hvor de på mange måder vil det samme, men begge bejler til hende. Og så længe der ikke er stor og omfangsrig kritik af fremdriften, kan hun således bruge forløbet til at optimere udfaldet til egen fordel.”
 
Minus
”Jeg synes, at Danmarksdemokraterne er kommet dårligst ud af ugen, der er gået. Befolkningen er træt af Mette-kritik, og de udvander deres egen stemme ved ikke engang at sætte sig ved bordet. Hvorfor bruger de ikke forløbet til at tydeliggøre, hvad de vil bruge deres mandater til? De har alle muligheder for at tale til deres bagland og positionere sig som den stemme, deres tusindvis af vælgere har tiltro til, at de kan blive.”
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også