Ukraine vandt Eurovision Song Contest
Hilda Heick truer Putin

Hilda Heick stemte omvendt og blev en brik i et storpolitisk spil. Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET

Skrevet af
Var det storpolitik, der gav Ukraine sejren ved Eurovision Song Contest i lørdags? Russerne var hurtigt ude med en påstand om, at det var et komplot, der gav sejren til Ukraine, som landet kæmper en skyggekrig imod. Men måske var det bare Hilda Heick?
Hilda havde misforstået stemmeproceduren som jurymedlem – og vendt sine stemmer på hovedet. Hilda gav topkarakter til det støjende rocknummer fra Georgien og bundkarakter til favoritten Australien. Og på andenpladsen havde Hilda Ukraine, som hun ellers havde tænkt sig at give en dårlig vurdering. Hildas trykfejl gav Ukraine 12 danske point i stedet for det ene, sangen skulle have haft.
 
Ukraine vandt derefter med 42 point mere end landet, de er i krig med, Rusland. En fjerdedel af dem fik de af Hilda.
Det er formodentlig det tætteste, Hilda nogensinde kommer på at udløse en diplomatisk krise.
 
Afstanden til juryens gennemsnit for de fem juryer fra hvert land. I gult, afstanden fra sms-afstemningen i hvert land til juryen i det land. Klik på billedet for at se det i en større version. 
 
Hvor langt ude i skoven var Hildas Grand Prix-stemmer? Ganske langt. På Bias har vi sammenlignet de individuelle jurystemmer for alle 420 jurymedlemmer med det samlede resultat for hver enkelt land*.
 
Hilda Heick er en enestående outlier - den lille røde prik øverst i billedet. Der var ingen Hildaer i noget andet land - Hilda var den eneste blandt de 420 jurymedlemmer, der misforstod systemet og var helt på tværs.
 
Der er til gengæld stor forskel på, hvor enige juryerne har været. Juryerne i Tyskland og Ukraine var meget enige - alle ligger tæt på gennemsnittet. I Island og Finland var der derimod ingen konsensus.

 

Hvor folkelige er de nationale juryer?
Vi kan bruge den samme metode til at undersøge, hvor langt der er fra juryen i hvert land til den folkelige sms-afstemning.  Den gule linie i grafikken viser, hvor langt sms-resultatet i hvert land var fra jurystemmerne.

Det er stor forskel på, hvor godt afstemt de nationale juryer er med opinionen - men der er ikke rigtig nogen linje i det.  Det er ikke et spørgsmål om øst eller vest - eller et spørgsmål om stort land eller lille land, eller bare om, hvor enige juryerne har været.
 
Den danske jury var - til trods for Hilda-effekten - en af de mest folkelige i hele Europa.  Juryen i Tjekkiet var til gengæld næsten lige så langt fra den folkelige stemning, som Hilda var fra, hvad hun egentlig mente.
 
* Vi har taget placeringen for hver deltagende sang og sammenlignet den placering, juryen samlet gav, med det enkelte jurymedlems placering og lagt dem sammen for alle deltagere.
 

Relaterede artikler

Er du med på melodien, København? - Det er ved at være et års tid siden, den lørdag, Emmelie de Forest og hendes lille orkester trådte op med melodi nummer ...
Eurovision beviste sit politiske værd - Uanset hvad man måtte mene om glitter, homofest og skabelonpop, var Conchita Wursts sejr i weekendens Eurovision en vigt...
Putins danske babusjkadukke - Peter Schmeichel er blevet vært for den statskontrollerede, russiske tv-station RT. Her guider han seerne rundt på stadi...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

51 JOB

SoMe-ekspert

Se alle job Indryk job

Job

Media Advisor

Frist: 30. september

Strategic Communication Advisor

Frist: 10. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 31. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.