Ugens kommunikation
K-ugen: Overraskende comeback til EF

Barbara Bertelsen svæver stadig over dansk politik, Støjberg er glad for, at hun ikke er gift med Messerschmidt, Pape giver Ellemann baghjul, og Søren Espersen vil tilbage til gode gamle EF. Illustration: Alexander Nordahl Jensen/Kforum

Skrevet af

Mikkel Skov Petersen
Journalist
Kforum

163 artikler

84 indlæg

Skulle der have været en enkelt, der tvivlede på, at folketingsvalget nærmer sig, så er tvivlen formentlig forstummet: Siden sidst er Pape sprunget ud som statsministerkandidat, Socialdemokratiet har lanceret kampagnen “Pas på fremtiden”. Kommunikationsugen har desuden budt på en EU-kovending fra Søren Espersen og et sløjt krumspring fra den selverklærede smykkedesigner Mai Manniche.
Det er blevet torsdag, og vi ser tilbage på kommunikationsugen der gik. Gennemgangen af sidste k-uge, kan læses her.
 

Torsdag: Mette Frederiksen holder Minksagen i live

Torsdag eftermiddag er der samråd i Folketinget om Statsministeriets kritiserede departementschef, Barbara “BB” Bertelsen. Statsminister Mette Frederiksen afviser på mødet at hjemsende hende, mens hendes personalesag undersøges.

 
Og således lever Minksagen fortsat i bedste velgående. Rent kommunikativt signalerer den manglende hjemsendelse af de stærkt kritiserede embedsfolk, herunder Bertelsen, en formindskelse af sagens alvor. Og dermed gratis brændstof til modstandernes angreb. 

Fredag: Støjberg og Messerschmidt i parforholdskrise

Fredag tørner Danmarksdemokraternes Inger Støjberg og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt sammen i en holmgang på højrefløjen.
 
Messerschmidt vil rigtigt gerne slås med Støjberg, mens Støjberg ikke ønsker at slås med de blå, men derimod med de røde.
 
“Jeg er simpelthen rigtigt glad for – ja, måske af flere årsager – at vi ikke er gift”, sagde Støjberg til Messerschmidt.
 
Så lidt ville hun altså gerne slås alligevel.
 

Lørdag: Lækket undersøgelse om populær Pape

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af en undersøgelse, der viser at konservatives Søren Pape er langt mere populær end Venstres Jakob Ellemann.
 
Gad vide, hvem der har lækket den undersøgelse? Er nogle monstro ved at prime noget med Ekstra Bladet som villigt værktøj? 
 
Vi får se.
 

Søndag: Slow news day(?)

Måske sker der simpelthen ikke noget kommunikatiosrelevant denne søndag? Måske sover vi bare i timen?
 
Det gør de heldigvis ikke hos Adweek, der kårer ugens marketingvindere og -tabere.
 

Mandag: Drøvtygger-Pape

Vi havde jo nok på fornemmelsen, at lørdagens lækkede undersøgelse til Ekstra Bladet om Papes popularitet var et forvarsel om et et eller andet. Og bingo: Fra morgenstunden varsler Søren Pape et “vigtigt” pressemøde kl. 10.30.
 
Hvad kan det mon handle om? 
 
Overraskelsen over pressemødets nyhed var på størrelse med overraskelsen over, at Støjberg i forsommeren annoncerede sit nye parti. Det er en kærkommen lejlighed til at minde om udtrykket drøvtygger-kommunikation: at trække en forventet og forudsigelig nyhed i langdrag.
 
Ikke så snart har Pape annonceret sit statsministerkandidatur, før Ekstra Bladet kan berette, at Konservative i samme ombæring har slettet sit visionspapir “Vision 2034” fra hjemmesiden. Nu var alle partiets kandidater ellers lige blevet instrueret i, at de skulle tale for såkaldt flad skat på 33 pct.
 
Venstre havde allerede, inden K annoncerede formiddagens pressemøde, indkaldt til pressemøde kl. 13. Formålet var at præsentere reformer af beskæftigelsesområdet. 
 
Papes pressemøde sugede dog al ilt ud af Venstres. Bortset fra den allerede lancerede teaser om, at Venstre vil lukke jobcentrene, der fik lidt omtale. Det samme gjorde det besynderlige faktum, at Ellemann undervejs måtte have assistance af Troels Lund Poulsen, da et spørgsmål om Støjberg som minister i en blå regering skulle besvares.
 
Men hvordan skal det så afgøres, hvem der skal være statsminister i en eventuel blå regering? Det skal lederen af det største parti, mener Ellemann. Det skal den partileder med flest mandater i ryggen, mener Pape.
 
Og så er der ellers Søren Pape-annoncer overalt på bl.a. berlingske.dk. På Ekstra Bladet opruller de derimod Papes “vilde fortid”. Det er dog mest noget med, at han i sin tid ikke ville være kendt som “bøsse-borgmesteren”, og at hans mand har kørt spritkørsel.
 
I sidste uge røg Amnesty International i en international shitstorm. Det skyldtes en rapport, hvor de kritiserede det ukrainske militær.
 
I Information står Amnestys danske generalsekretær fast: Kritikken af det ukrainske militær var helt på sin plads, skriver Vibe Klarup.
 

Tirsdag: Ny medievirkelighed for Pape

Socialdemokraterne lancerer kampagnevideoen Pas på fremtiden, hvor de bl.a. adresserer anklagerne om magtfuldkommenhed. Det gør de ved at pege på, at de som mindretalsregering er tvunget til at samarbejde med resten af Folketinget.
 
Ganske kløgtigt, omend formentlig for lidt for sent.
 
 
Politiken følger op på Konservatives slettede visioner og spørger: Har de konservative taget livet af deres eget drømmesamfund?
 
I det hele taget fornemmer man, at Papes statsministerkandidatur betyder, at han og Konservative ikke længere kan flyve under radaren. Det mangeårige freeride er ovre. Eller som Politikens Elisabet Svane kommenterer: Dagene som politisk krammebamse er ovre.
 
Ekstra Bladet kalder Pape for manden uden markante meninger.
 

Onsdag: Upopulære Ellemann

En meningsmåling viser, at 54 pct. af Venstres vælgere foretrækker Søren Pape som statsminister. Kun 33 pct. af partiets vælgere foretrækker formand Ellemann.
 
Det bliver interessant at følge, hvordan Venstre vil løse det temmeligt alvorlige problem.
 
Og så medvirker den selvudnævnte smykkedesigner Mai Manniche i podcasten Helt Væk med Anders Hemmingsen. Manniche er under kritik for at præsentere billige smykker indkøbt hos en indisk grossist som sine egne designs, som hun sælger videre til høje priser.
 
I podcasten afviser hun at give offentligheden indblik i sin angivelige designproces med forklaringen: Mit skrivebord roder.
 
Et opslag på Reddit indikerer, at DR’s Kontant er på sagen.
 
Støjberg præsenterer 30 kandidater for Danmarksdemokraterne til det kommende valg. Blandt dem er en perlerække af tidligere DF-profiler, herunder Søren Espersen.
 
 
Det ser ud til at Kontant er på sporet af Mai Manniche og hendes indiske forbindelse.
 

Torsdag: Uventet comeback til EF

Og så over til sporten: DM i rygsvømning. Den nykårede folketingskandidat for Støjberg-partiet Søren Espersen vil ikke længere ud af EU. Nu er han i stedet blevet EF-tilhænger
 
“Vi har fundet en måde, hvor vi siger, at vi vil have det gode gamle EF. Og har man det, så har man også udelukket sig fra EU. Man kan ikke bare - som briterne gør - går alene på denne her måde og så sidder i suppedasen økonomisk, som de gør i øjeblikket,” siger Espersen til Ekstra Bladet.

Relaterede artikler

DF-kollaps, rocker-DBU og royal exit fra Mobbeborgen - Det har været en action packed k-uge i Danmark. Vi har kunnet følge Dansk Folkepartis spektakulære slowmotion-implosion ...
K-ugen: Alle går til angreb - Pyha, vi ved ikke, om det er sommervarmen, men alle var tilsyneladende i det stridslystne hjørne i kommunikationsugen, d...
Kforums kampagnekrystalkugle - Nedtællingen til folketingsvalget er for alvor gået i gang. Partiernes kampagneapparater er ved at blive gjort klar til,...
Ugens gang: Dansekommunikation & en punkteret konspiration - Søren Pape er underkastet EB-granskning, Sanna Marin danser, og Mette Frederiksen synger. Og så har Danmark slået kollek...
K-ugen: Balenciagas bondage-brøler - Ugens store k-føljeton har værets DBU's kaotiske Qatar-cirkus. På de hjemlige breddegrader har vi set nærmere på Advice ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

45 JOB

Chef for Kommunikation og Marketing

Se alle job Indryk job

Job

Journalist

Frist: As soon as possible

Kommunikatør

Frist: 10. april

Senior Media Relations Advisor

Frist: 4. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.