Det startede med ingeniøren Susan Fowler i februar, og siden hen er Uber blevet ramt af den ene skandale efter den anden. Ej at forglemme den massive kritik og anklager om ulovlig taxakørsel. Selvom den værste storm er blæst af i Danmark, stormer det stadig for Uber i de internationale farvande. Kilde: Gettyimages
I sidste uge forlod Travis Kalanick posten som CEO i Uber. Det markerer et foreløbigt højdepunkt i den krise, som for alvor tog fart, da den tidligere medarbejder, Susan Fowler, tilbage i februar fortalte om sexchikane, diskrimination og kaotiske arbejdsforhold i Uber. Her er en analyse af den seneste udvikling i krisesagaen, tre ting vi kan lære af forløbet og et bud på, hvorfor det sidste ord nok ikke er sagt i den sag.
Der har været relativt stille om Uber i Danmark, siden
den nye taxalov fik den sidste Uber-chauffør til at køre i garage tilbage i april. Anderledes har det været i USA, hvor stormen omkring Uber er fortsat med uformindsket styrke. I sidste uge fik selskabets krise en foreløbig kulmination, da stifteren
Travis Kalanick blev tvunget til at forlade posten som CEO. Et exit fra Uber, der dog ikke er så definitivt, som det kunne se ud til – det vender vi tilbage til. Først et hurtigt brush-up på Ubers udfordringer.
Travis Kalanick forlader posten som CEO for Uber - og dog.
Samtidig er det ikke kun i Danmark, men også i en lang række europæiske lande, at
Uber er blevet mødt med modstand, bøder og forbud. Ubers vækststrategi med hurtig ekspansion til nye lande uden på forhånd at have sikret sig, at det lovmæssige grundlag er i orden, har givet bagslag.
Nogle vil måske hævde, at det kan være vanskeligt med en disruptiv tjeneste som Uber, der netop udfordrer gældende praksis og lovgivning. Men præcis derfor havde et bedre benarbejde for at sikre opbakning eller forståelse hos politikere og toneangivende interesseorganisationer nok gavnet Ubers ekspansion.
”
Better call Mr. Wolf”
Når man står lort til halsen – for nu at bruge en fri oversættelse af ’when the shit hits the fan’ – må man gerne ringe til en ven. I
Pulp Fiction var det Mr. Wolf, der var kongen af problemløsning og kunne fixe alle problemer på den halve tid. Helt så nemt er det ikke i den virkelige verden.
Eric Holder pegede på toppen som det sted, hvor der skulle ske afgørende ændringer.
I korte træk
anbefaler Holder, at der skal ske ændringer i Ubers topledelse – inkl. Kalanicks ansvarsområder – at der skal strammes op på HR og etableres interne klagemuligheder, at bestyrelsen skal føre strengere kontrol med ledelsens etiske ageren, og at der skal arbejdes med værdier og kultur for at fremme diversitet og inklusion.
Sarah Lacy, som senere fik en undskyldning fra Emil Michael.
Det var imidlertid ikke nok for investorerne. Uber har nemlig ikke bare været ramt af dårlige sager og kritisk fokus i medierne de seneste måneder. Selskabet står med en stærkt amputeret ledelse, der mangler at besætte nøgleposter som fx CFO’en, Uber har også tabt markedsandele til konkurrenten Lyft, og Ubers værdi er faldet.
Så det sidste ord om Travis Kalanick og Uber er nok hverken sagt eller skrevet endnu.
Tre ting, vi kan lære af krisesagaen om Uber
Og hvad kan vi så – med kommunikationsbrillerne på – lære af det seneste halve års krisesaga om Uber? Her er tre bud:
-
Money talks: I en verden, hvor tech-nørderne møder venture-kapitalisterne, handler det i sidste ende om penge. Uber har længe været et selskab under pres på flere fronter, og det ramponerede omdømme kan smitte negativt af på investorernes eget image.
Og når de samtidig begynder at tabe penge og ser en potentiel børsnotering fortone sig i horisonten, stopper festen. Det måtte Travis Kalanick sande i sidste uge.
-
When the man is the brand: Stærke topchefer kan skabe stærke brands. Det gælder ikke mindst i tech-verdenen, hvor geniale startups på rekordtid vokser sig til globale forretningskæmper. Tænk bare på Steve Jobs, Bill Gates og Mark Zuckerberg.
Men når manden i spidsen i den grad er selskabet, bliver det meget svært at komme troværdigt ud af en krise af Ubers kaliber med den samme mand ved roret.
-
It ain’t over till it’s over: Når en krise rammer for alvor, handler det sjældent kun om kommunikation alene. Der ligger næsten altid mere bag, og derfor skal der ryddes grundigt op. Skal man komme hel igennem eller stærkere ud på den anden side, skal alt skidtet frem i lyset og håndteres.
I Ubers tilfælde er der blevet ved med at hvirvle nye dårlige sager op. At hyre Eric Holder til at foretage en tilbundsgående undersøgelse var et rigtigt træk. Og Ubers bestyrelse har også – igen fornuftigt – valgt at sige B, når de har sagt A. Spørgsmålet er så, om alt nu også er kommet frem. Det må tiden vise…