Tyskland bliver tank-trollet på twitter
#FreeTheLeopards

Scholtz vil ikke sende Leopard tanks til Ukraine. Det mener mange på internettet til gengæld at han skal. Kilde: Kforum

Budskabet er klart i den bevægelse, der samler sig i memes og hashtags i et forsøg på at råbe den tyske kansler Olaf Scholz op: #FreeTheLeopards. Kforum har samlet et udsnit af de mest populære memes fra kansler-bashing til leopardprint og tank-trolls. 
Free The Leopards demonstration i Berlin. Kilde; Getty images. 
 
Fredagens møde på Ramstein Air Base i Tyskland mellem Ukraines allierede endte uden enighed om at sende vestlige kampvogne til Kyiv. Efter det mere end fem timer lange møde meddelte den amerikanske forsvarsminister, Lloyd J. Austin III, journalister, at Tyskland endnu ikke havde besluttet, om de ville give tilladelse til at anvende deres Leopard 2-kampvogne i Ukraine. Han kaldte det en koalition af “countries of goodwill”, der mødtes på Ramstein-basen med hensigten at “svække det russiske militær i en grad, så de ikke ville kunne gentage det, de har gjort i Ukraine”.
 
 
 
Ifølge Information var det et møde, der illustrerer, at opbakningen til Ukraine nu er så økonomisk og militær massiv, “at der reelt er tale om en proxykrig mellem USA og Vesten mod Rusland”. Men kansler Olaf Scholz’ udsættelse af beslutningen har skabt frustration og forvirring. Som den ukrainske diplomat Andriy Yaroslavovych Melnyk skriver i et tweet: "Denne tyske Angst, denne absolut irrationelle frygt for, at levering af Leopard-tanks ville provokere Rusland til at eskalere denne krig, er bare latterlig." 
 
 
Siden har krigen i Ukraine fået fornyet aktualitet på sociale medier. Krigsretorikken er igen blusset op i memes og hashtags, #freetheleopards, #leopardsforukraine, og den tyske kanslers nøleri har fået sit eget hashtag: #sholzing, der ifølge Oxford-professor Timothy Garton Ash betyder: “communicating good intentions, only to use/find/invent any reason imaginable to delay these and/or prevent them from happening”  
 
 
 
Der er flere hashtags, #FreeUkraine og #StandbyUkraine. Tilsammen en bevægelse, der er sammenstykket af forskellige stemmer og afsendere såvel som intentioner. Som det altid er tilfældet, når internettet gør fælles front, så er det et virvar af afsendere, der tilsammen giver den virale effekt. Der er både folk, der støtter det ukrainske folk og viser solidaritet ved at dele hashtags og memes, men der er også profiler, der troller og loller; profiler, der er falske og måske bliver brugt som våben i meme-krigsførelsen under den russiske invasion af Ukraine. Det er et kendt greb at forstyrre internt i et land eller en koalition med propaganda, misinformation og såkaldt “meme warfare”.  Derfor er det særligt nu, hvor truslen om en verdenskrig ikke synes så langt væk, vigtigt at være opmærksom på, at en joke måske ikke blot er intenderet som sjov, og at afsenders intentioner kan være umulige at afkode, når en ny bevægelse stormer internettet i memes og hashtags.  


 
#FreeTheLeopards 

 
 
 
 
 

 

Leopardprint-trend 

 
We never thought we would be making leopard prints trendy again, to be honest” 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Scholzing: Tysklands nøleri  

Frustrationen og forvirringen over den tyske regering breder sig også internt i landet, for som  Johann Wadephul, CDU's udenrigs- og forsvarsordfører, udtaler til Financial Times: "Uanset om det er af stædighed eller fejhed, lader kansleren Ukraine hænge. Og . . . Tyskland ser stadig mere ensomt ud i Europa." Professor ved Oxford University Timothy Garton Ash opsummerer det i ét ord: #sholzing, der nu har medvind på Twitter.  
 

 
Ukrainske kunstnere leverer visuelt indhold til memes  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meme-bidrag fra tank-trolls  

#Leopard2 lever allerede et populært liv blandt tank-entusiaster. Denne subkultur bidrager bl.a. til bashing af tysk kultur, f.eks. med et populært meme, der viser en video af en Leopard 2-kampvogn, der kører afsted med et glas øl. Tilsyneladende en testvideo, der skal illustrere køretøjets kvalitet og stabilitet. Det har fået fornyet opmærksomhed som indhold til dén bashing, der følger #FreeTheLeopards 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.