Twitter-takeover – Det skal du vide
Elons nye legetøj

Verdens rigeste mand har købt Twitter. Hvad kommer det til at betyde?

Forleden købte verdens rigeste mand, Elon Musk, Twitter og satte en heftig debat igang om ytringsfrihed, magt og nye transnationale forretningsmodeller, der udfordrer big data-paradigmet.
Årsagen er ikke profit – “I don’t care about the economics at all”, har Musk udtalt – men et ideologisk projekt om at ville “slippe ytringsfriheden fri.”
 
 
Selv kalder han sig en “free speech absolutist”, der tilsyneladende igen ønsker at redde menneskeheden – ikke med en VIP-billet til Mars; denne gang er det det digitale gadekær: Som han selv skrev på Twitter “the digital town square where matters vital to the future of humanity are debated,” adding, “🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀”.  

 
 

Den maniske trickster god

Det har skabt en heftig debat om ytringsfrihed. På den ene side står Musks tilhængere, der hylder ham som en saviour, der genskaber drømmen om et internet, hvor information flyder frit. Og på den anden side er hans kritikere, der frygter kolonisering af den offentlige debat til fordel for, at den sædvanlige, privilegerede gruppe kan praktisere sin “frihed for mig”-idealisme. 

 

Der er endnu ikke til at sige, hvad Musk vil med sin nyerhvervelse, men én ting er sikkert, det er aldrig til at sige, hvad han kan finde på. En “maniacal and unpredictable trickster god,” der konstant udfordrer grænser og trives i grænselandet.

 

Og det hyldes han for. En superkraft, når det kommer til innovation og udforskning af nye uberørte territorier, både hvad angår teknologisk og menneskelig formåen. Og nu tyder det på, at han vil udfordre big data-industrien ved bl.a. at eksperimentere med open-source algoritmer. Den var måske gået rent ind som et genialt marketingstunt for nogle år siden, men i dag og  med de udfordringer, de transnationale forretningsmodeller har vist sig at medføre, er det nok snarere paradokset mellem ytringsfrihed og regulering, der fylder.

 


Elizabeth Warren mener, at handlen er farlig for demokratiet.

 

Ytringsfrihed for hvem? 

Kritikere fremhæver, at Musks tidligere udtalelser indikerer en risiko for at sætte strøm til misinformation, krænkelser og diskriminering. Og som Jon Allsop konkluderer i artiklen The limits of Elon Musk’s Twitter Takeover”, at når minoritetsstemmer oplever ”that a space is too toxic for them to stay, free speech suffers”. Og Derek Thomspson for the Atlantic: “I do think that extremism and abuse will become even more salient under Musk’s leadership, given his reputation.”

 


Hvordan kommer Elon Musk til lave om på Twitter? Flere spekulerer over, om Donald Trump vender tilbage til platformen nu.

 

Flere har udtrykt bekymring for den indvirkning, som Musk potentielt kan få på interne forhold i virksomheden, særligt i lyset af Tesla-skandalen, hvor virksomheden blev sagsøgt for påstået racisme. Vil det være afslutningen på #BlackTwitter? Spørger Erika D. Smith:  “The founder of a company that California is suing for allegedly silencing thousands of Black employees who complained about racism, is buying a company that has given millions of Black people a megaphone-like voice to complain about racism.”

 


Flere amerikanere mener, at misinformation og chikane er et problem ved Twitter. Kan Musk lave om på dette? Flere tvivler. Republikanerne er tydeligvist mest bekymret  for censur og bruger bortvisningerne. 

 

Frygten for magtfuldkommenhed er tydelig i debatten. Hvem får mikrofonen, og hvilke hensyn dominerer? Hvad med Teslas interesse i Kina? Kan det få indflydelse på beslutninger? Hvad bliver de politiske effekter? Og mon den tidligere præsident Donald Trump gør et comeback på platformen?

 


Jeff Bezos gik også ind i debatten.

 

Hvad er konsekvensen i det hele taget ved at give milliardærer nøglen til og magten over det digitale gadekær, den offentlige debat, reglerne for ytringsfrihed og forsamlingsfrihed? 

 

Mange af Twitters brugere påstår, at de nu vil forlade platformen.

 

Det er ikke til at svare på, men måske tidsånden vidner om, at udfaldet af Musks takeover kunne blive en trigger for lovgivende instanser til for alvor at tage kontrollen over og regulere virksomhederne bag platformene: “...it is precisely Musk’s unique zaniness, and the exaggerated outcry around his takeover, that could, as my Columbia colleague Emily Bell noted yesterday, prove a trigger for lawmakers to better regulate the ownership of the platforms that set the rules. Then again, that’s another maybe”.

 

Musk bekræfter i kommentarerne på dette tweet, at Bill Gates har en halv milliard dollars i en "short position" på Tesla aktier.

 

Læs mere her:

4 ways Twitter could change under Elon Musk.

Lessons from Elon Musk’s Imminent Acquisition of Twitter.

Twitter Employees Search for Answers as Musk Takeover Becomes Reality.

With Deal for Twitter, Musk Lands a Prize and Pledges Fewer Limits.

Relaterede artikler

Tillid, metavers og overflodstænkningens endeligt - I år åbnede SXSW efter to års nedlukning og gjorde det igen muligt at tage temperaturen på tendenser og tidsånd i et pul...
Sejler 3F under falsk SoMe-flag? - Er det “astroturfing”, når 3F smider penge efter Facebook-gruppen "Store Bøffer, Små Hjerter", eller er fagforeningen ba...
Kforum er ... - Din alder afslører, hvordan du opfatter Kforum! Forleden lavede Katrine Emme Thielke en oversigt over, hvordan forskelli...
Skader sociale medier demokratiet? Ja og nej - Over de sidste ti år har vi søgt svaret på, hvad der er roden til den politiske splittelse, vi har set i USA og andre de...
Make Twitter Great Again - Elon Musk er i gang med at købe Twitter for 44 milliarder dollars, og når han har overtaget Twitter-tøjlerne, ønsker han...
Falske brugere betaler sig til flueben på Twitter - En række amerikanske firmaer og kendisser bliver parodieret på det sociale medie Twitter. Profilerne har det blå flueben...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Senior Webkonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 12. december

Head of Brand & Marketing

Frist: Hurtigst muligt

Social Media Specialist

Frist: 16. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.