Trump er COVID-19-positiv
WTF!! Trump har corona!? Hvad sker der nu?

Alle amerikanske valgkampe har en såkaldt ’oktober-overraskelse’; en overrumplende hændelse, som vender op og ned på dynamikken – og tak, skæbne, hvor har vi fået en enorm en af slagsen i dag. Kilde: Getty

Skrevet af

David Trads
Journalist, konsulent

23 artikler

1 indlæg

Donald Trump, manden, der så uendeligt mange gange har afvist corona som noget særligt – ”it’s just the sniffles” – er nu selv ramt! WTF! Trump og med ham førstefruen, Melania, er smittet og i karantæne i Det Hvide Hus. Derved er den amerikanske valgkamp, som i forvejen er bizar, kastet ud i et hidtil uset kaos – for spørgsmålene hober sig op.
1: Er det måske fake news?
Er det bare noget, Trump-lejren finder på? Op til valget i 2016 løj hans læge, så det bragede, om hans helbredstilstand. Harold Bornstein, lægen, indrømmede siden, at Trump havde dikteret alle oplysninger til kvaksalveren. Kan det være sket igen? Kan sygemeldingen være et sygt stunt for at få sympati? Well, det kan ikke afvises. 74-årige Trump er notorisk fuld af løgn.
 
2: Har Trump også smittet Biden?
Under den rædsomme præsidentdebat forleden i Cleveland overholdt kandidaterne sociale distanceregler, men Trump råbte og skreg ustandseligt i Joe Bidens retning. Han gjorde også tykt nar af sin 77-årige modkandidats evige bæren rundt med et mundbind. Biden-kampagnen, som metikuløst har holdt deres kandidat isoleret fra mulig smitte, frygter nu, at Biden også kan være smittet.
 
3: Hvad pokker sker det nu?
Trump har aflyst alle sine møder i dag, herunder valgmøder. Han siger også, at han vil overholde karantænereglerne i op til 14 dage. Det betyder ingen rallies, ingen solen sig i tilhængernes jubel, ingen optimistiske signaler om, at coronakrisen praktisk taget er overstået. Alle de gange, hvor Trump har slået corona ned, vil nu hjemsøge ham.
 
Donald Trump til en rally i Minnesota to dage før nyheden. Her ses han kaste MAGA kasketter ud til publikum.
 
4: Bliver den næste debat aflyst?
Næste duel mellem de to kandidater er planlagt til den 15. oktober. Bliver den nu til noget? Første duel var en katastrofe for Trump, som i alle målinger tabte den. Han skulle vinde den. Det gjorde han ikke. Biden skulle bare klare sig ok. Det gjorde han. Biden må være fristet til at aflyse sin medvirken – med den begrundelse, at Trumps 14-dages karantæne er i gang.
 
5: Hvad nu, hvis Trumps tilstand forværres?
To andre toppolitikere har allerede været ramt. Præsident Jair Bolsonaro i Brasilien blev ramt mildt og slap aldrig tøjlerne. Boris Johnson i England blev ramt hårdt og overdrog nogle døgn magten til sin nummer 2. Trump er en ældre, overvægtig herre, som er i risikogruppen. Hvis hans tilstand forværres, er det umuligt at sige, om tilhængere føler sympati eller bliver nervøse.
 
6: Hvad nu, hvis præsidenten dør?
Det lyder kynisk, men naturligvis er der overvejelser i USA om, hvad der sker, hvis Trump ender i respirator eller rent faktisk dør før valget om en måned? Rent teknisk kan Det Republikanske Partis ledelse omgående udpege en anden kandidat, formentlig vicepræsident Mike Pence. Det vil kaste kampagnen og nationen ud på ukendt territorium. Mange har allerede stemt.
 
 
7: Hvad nu, hvis Biden også er syg?
Her gælder samme regler som for Trump. Hvis han pludselig viser sig også at være smittet, ryger i respirator eller det, der er værre, ja, så kan Det Demokratiske Partis ledelse også straks udpege en anden kandidat, formentlig vicepræsidentkandidat Kamala Harris. Hvert et signal, hvert et host, hvert et snøft fra Bidens side bliver allerede monitoreret tæt.
 
8: Hvem får fordel af den her situation?
Nate Silver, grundlæggeren af fivethirtyeight.com og USA's fremmeste ekspert i målinger, meldte straks, han fik meldingen om Trumps sygdom, aldeles uklart ud: ”Not sure what to say.” Alt afhænger af, hvor syg præsidenten måtte blive, og af, hvordan svingvælgerne reagerer. Normal logik ville sige, det vil svække Trump…men, som alle ved, USA er p.t. ikke et normalt land.
 
 
9: Kan Trump få et Aksel Larsen-moment?
Ved folketingsvalget i 1960 havde SF’s partistifter, Aksel Larsen, brækket benet og optrådte på TV fra sin hospitalsseng. Mange mente, at det gav mange sympatistemmer for det nye parti. Kan Trump høste samme fordel? Tilbage i 2016 hånede Trump voldsomt Hillary Clinton for at være svag, da hun faldt om med lungebetændelse. Den hån hjælper selvsagt ikke i dag.
 
10: Er det her konspirationsteoretikernes store moment?
Trump har som bekendt dyrket konspirationer heftigt – og råbt op om, at medierne er ’folkets fjende’, at kineserne har ødelagt USA's økonomi med den ’kinesiske plage’ og meget, meget mere. Jeg vil vædde på, at konspirationsteoretikerne på Trumps favoritmedier – Breitbart News og One American Network – allerede er i gang med at konspirere om årsagen til hans sygdom.
 
Konklusion:
Dagens makabre oktober-overraskelse har kastet USA's i forvejen vilde valgkamp ud på fuldkomment ukendt farvand. Det er vild, vildere, vildest. 
 
Det er naturligvis noget symptomatisk, noget symbolsk, over, at netop Trump, som så mange gange har nedtonet coronakrisen, ja, som berygtet lovede, at den ville forsvinde ‘af sig selv…som et mirakel’, nu har ramt ham selv. Som The Guardian afslutter dets nyhed om den store udvikling i dag:
 
“Som præsident har Trump en pligt til at sikre, at amerikanerne er i sikkerhed. Nu viser det sig, at han end ikke kan sikre sig selv. Som en berygtet sagde det: It is, what it is.”
 
Den mand, der sagde det, ja, det var selvfølgelig Trump selv.

Læs mere om Donald Trumps coronaforløb her:
 
 
 
 
 

Relaterede artikler

Taberen får det første ord - De seneste sæt af valgaftenstaler i USA’s præsidentvalg peger på en tendens, hvor den tabende part har sværere og sværer...
Toptragikomiske Trump-tosserier - Den 20. januar 2021 ryger The Donald på porten, og Biden rykker ind i varmen. Trump vil dog ikke blive glemt foreløbig. ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Social Media Specialist

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.