“Jeg håber ikke kandidaten får stress”

Bekymringen melder sig hos næstformanden i Dansk Journalistforbund, da han ser et stillingsopslag. En lille opera i det midtjyske søger en kommunikationsmedarbejder på 20 timer. Og listen over opgaver, der skal løses, er da også ganske lang. Så lang, at næstformanden kommer til at tænke på meldingerne fra DJ’s medlemsrådgivere om udbredt stress blandt kommunikatører. Stillingen er den første af sin slags på Operaen i Midten, så hvordan sikrer de, at nyansættelsen på 20 timer med de mange opgaver kommer til at trives?
Næstformanden for DJ gav på Twitter udtryk for sin bekymring over et jobopslag fra Operaen i Midten. Operachefen vil gerne have gode råd, så dem skaffer Kforum fluks. Foto: Benita Rasmussen
Næstformanden for DJ gav på Twitter udtryk for sin bekymring over et jobopslag fra Operaen i Midten. Operachefen vil gerne have gode råd, så dem skaffer Kforum fluks. Foto: Benita Rasmussen
af Mikkel Skov Petersen
“Kære Operaen i Midten. Det her lyder egentlig som et fedt job, men...men 20 timer om ugen virker i underkanten til at være både webmaster, grafiker, fotograf og fondsansvarlig. Håber I finder en god kandidat, der ikke får stress.”
 
Sådan skrev Allan Boye Thulstrup, der er næstformand i Dansk Journalistforbund, i et tweet, hvor han delte et stillingsopslag. Opslaget var fra Operaen i Midten, der er et midtjysk egnsteater, som producerer operaforestillinger.
 
I stillingsopslaget nævnes en længere liste med diverse kommunikationsopgaver, der skal løses på 20 timer ugentligt, herunder altså fondsansøgninger og -afrapporteringer, der ikke er en typisk kommunikationsopgave.
 
Men hvorfor skrev Allan Boye Thulstrup, som han gjorde? Hvad er det for en bekymring, han giver udtryk for? Det har Kforum spurgt ham om.
 
“Meldingen fra vores rådgivere er, at de oplever mange k-medlemmer, der booker en karrieresamtale, som så udvikler sig til en trivselssamtale. Det viser sig så, at de har eller er ved at få stress,” fortæller DJ-næstformanden og fortsætter:
 
“Problemet er balancen mellem at være generalist eller specialist. Medlemmerne, der ringer ind, oplever at få for mange og for forskellige opgaver.”
 

 

Problemet med blækspruttestillinger

Jobopslagets mange forskellige opgaver, der snildt kunne varetages af to-tre specialister, er en typisk generaliststilling. Og den slags stillinger er ifølge Allan Boye Thulstrup ikke uden faldgruber.
 
“Arbejdsgiverne skal blive bedre til at identificere, hvad de har brug for. Ellers ender det med en blækspruttestilling, som flere melder, er et problem. Arbejdsgiverne skal blive skarpere på, hvilke discipliner de har brug for. Alt kan ikke blive løst. Og det handler ikke kun om Operaen i Midten,” siger Thulstrup.
 
At fondsansøgninger er nævnt, kunne pege på “skraldespandsproblematikken”?
 
“Ja, det er et eksempel på tankegangen, at “hvis ikke andre kan, så kan k-afdelingen”. Kommunikation er noget udadvendt, og så bliver den nemme løsning at sparke udadvendte opgaver over til k-afdelingen,” siger Allan Boye Thulstrup og gentager sin advarsel:
 
“Problemet er, at man risikerer syge medarbejdere. Og meldingen fra vores rådgivere er, at flere k-folk har det dårligt. Generelt ser vi en stigning, og det er blevet et større problem.”
 
 
Freja Friberg Lyme er operachef hos Operaen i Midten. Foto: Operaen i Midten.
 

Vil gerne have tips og tricks fra DJ

Da Kforum taler med Freja Friberg Lyme, der er leder af Operaen i Midten, lyder hun overrasket over, at deres stillingsopslag har fået bekymret opmærksomhed fra næstformanden i Dansk Journalistforbund.
 
Hun fortæller, at den opslåede stilling som kommunikationsmedarbejder er operaens første.
 
“Vi er en meget lille virksomhed. Vi er tre mand, der løfter det. Og nu søger vi hjælp til at få løftet nogle af opgaverne. Jeg forventer ikke at ansætte en, der kan tjekke alt af. Det er en stilling, der skal udvikles i fællesskab, og hvor vi aflaster hinanden,” fortæller Freja Friberg Lyme om den nye stilling.
 
Til Allan Boye Thulstrups orientering om de generelle problemer med trivsel og stress blandt kommunikatører, siger hun: “Jeg har meget fokus på stress og arbejdstrivsel. Det er absolut vigtige ting. ​Jeg synes også, at det er en enormt vigtig ting at tale om på samfundsbasis.”
 
Freja Friberg Lyme siger endvidere – og medgiver – at listen over arbejdsopgaverne, der skal nås på 20 timer ugentligt, godt kan se voldsom ud: “Jeg kan godt se, at det kan se ud som en stor mundfuld, ​men det er også en stilling, som udvikles i samarbejde og dialog med medarbejderen. Hvis ikke opgaverne kan nås på 20 timer, så skal personen ikke forsøge at gøre det. Jeg tager som leder fuldt ansvar for, at rammerne er menneskeligt og fagligt i orden.”
 
Hun forstår godt, at Allan Boye Thulstrup udtrykker bekymring, og inviterer til dialog.
 
“Vi føler os veludrustede til at skabe gode rammer, men vi har ikke haft denne post før, og hvis Dansk Journalistforbund har tips og tricks, så vil jeg meget gerne tale med dem om det,” siger Freja Friberg Lyme.
 

Rammer, planlægning og pauser

Hos Dansk Journalistforbund sidder Tom Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent, klar med netop gode råd, da Kforum ringer. 
 
Hvilke råd ville du give en lille trepersoners virksomhed, der skal ansætte deres første kommunikationsmedarbejder i en 20 timers stilling?
 
“Sørg for at skabe nogle klare rammer, og definér, hvilke opgaver der skal løses. Planlæg, hvordan de kan løses inden for de 20 timer. Forventningsafstem løbende, og vær parat til at justere i kravene til opgaverne, hvis det viser sig, at planlægningen ikke holder,” siger Tom Hansen og citerer fra hoften fra paragraf 38 i arbejdsmiljøloven:
 
“Arbejdet skal tilrettelægges på en måde, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.”
 
Og så er det vigtigt, at der i planlægningen er indlagt rum til afbræk, påpeger Tom Hansen.
 
“Uanset om du ansætter nogen i 20, 30 eller 37 timer, så husk, at der skal holdes pauser. Det skal man tage højde for i planlægningen. Der skal også tages højde for, at pludselig er der nogen, der ringer eller andet. Og altså husk at skabe plads til en kop kaffe, og at man lige kan trække vejret,” siger arbejdsmiljøkonsulenten fra DJ.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også