Trumpismen har vundet – selv hvis Trump taber

Trump har endnu engang overgået forventningerne, endnu engang taget røven på meningsmålingerne. Men hvad skete der, og hvad sker der nu?
Næsten 70.000.000 amerikanere har set på de sidste fire år og tænkt: Mere af det samme, tak. Getty.
Næsten 70.000.000 amerikanere har set på de sidste fire år og tænkt: Mere af det samme, tak. Getty.
Det har været en lang nat. En overraskende nat. Inden stemmerne blev afgivet, var der bred konsensus om, at de tre vigtigste stater på valgdagen ville være Florida, Georgia og North Carolina. Hvorfor? Fordi de var de eneste svingstater, hvor man forventede at kunne tælle alle stemmerne på selve dagen eller i løbet af natten.
 
Valgdækningen fortsætter. 
 
Ville Biden vinde blot én af de tre stater, ville det være så godt som umuligt for Trump at få fire år mere. Og ifølge meningsmålinger lå Biden til at vinde alle tre. Der var med andre ord lagt i kakkelovnen til et ‘Biden Blowout’.
 
I mellemtiden har Trump vundet Florida – med mere end i 2016. Han ligger lunt i svinget i North Carolina og har ifølge The New York Times 95 % chance for at vinde staten. I Georgia kan udfaldet stadig gå begge veje.
 
Trump har kort sagt endnu engang overgået forventningerne, endnu engang taget røven på meningsmålingerne. Men hvad skete der, og hvad sker der nu?
 
1. Trump forsøger at stjæle valget
Det har været en god aften for Trump – bedre end forventet. Det er også årsagen til, at demokraterne er gået i panik. Kan han virkelig vinde igen? 

Men lad os få noget på det rene: Trump har ikke vundet endnu. Langt fra. 
 
Trump har tabt Arizona; en stat, demokraterne kun har vundet én gang siden 1948. Trump kan stadig nå at tabe i Georgia. Og så står han ikke ligefrem fantastisk i rustbæltestaterne, hvor de mangler at tælle brevstemmerne, der er overvældende demokratiske.
 
Pr. kl. 10 dansk tid. Siden da har Biden taget en snæver føring i Wisconsin. 
 
Men det er Trump godt klar over. Han ved godt, at han blot har overgået forventningerne, og at han langt fra har vundet. Tværtimod. Faktisk er Trump så overbevist om, at han har tabt, at han nu forsøger at stjæle valget. 
 
Halv to i nat, amerikansk tid, indtog Donald Trump scenen i Det Hvide Hus. Han roste sig selv og sine resultater og erklærede, uden nogen form for beviser, at der var udbredt vælgersnyd i de stater, hvor han taber: “We were winning everything. And all of a sudden it was just called off ... This is a fraud on the American public. This is an embarrassment to our country”. Hvad var Trumps konklusion? “We want all voting to stop.” Og hvad med alle brevstemmerne? Ugyldige.
 
 
Trump vil på en og samme tid stoppe stemmetællingen i rustbæltet, hvor han fører, da de mangler at tælle brevstemmer, og tælle videre i Arizona, hvor han mener, han stadig har en chance – selvom den er afgjort. 
 
Den amerikanske præsident prøver at stjæle valget. Udtalelserne i Det Hvide Hus kan ikke tolkes anderledes. Det er ikke et demokrati værdigt. Det er autoritært, farligt og pinligt for USA og hele den vestlige verden. Og det er ikke en subjektiv vurdering. 
 
Trump er så usikker på sin skæbne, at han ingen anden udvej ser end at stoppe stemmeoptællingen.
 
2. Vi ved ikke det hele, men jeg ville helst være Biden
Min analyse er sikkert den samme som Trump-kampagnens. Biden står til at blive den næste præsident. 
 
Der er en reel chance for, at han vinder Georgia. Han vinder med al sandsynlighed i hvert fald nogle af rustbæltestaterne, Wisconsin, Pennsylvania eller Michigan. Og han har allerede vundet Arizona og én valgmand i Nebraska samt svingstaten Maine. 
 
Hvad betyder alt dette? Biden har flere veje til de 270 valgmænd, det kræver at blive præsident, end Trump. Hvis Trump skal have en legitim chance, skal han vinde næsten alle de ovenstående stater – og det ser ikke godt ud.
 
Biden har underpræsteret i forhold til meningsmålingerne i Florida og andre stater i det sydlige USA. Især blandt latinamerikanere. Og det har givet demokraterne et hjerteanfald. Men Biden står stadig til at vinde. Blot meget mindre, end han havde regnet med. 
 
3. Ikke en afvisning af trumpismen
Næsten 70.000.000 amerikanere har set på de sidste fire år og tænkt: Mere af det samme, tak.
 
Over 230.000 amerikanere er døde med COVID-19 – hvoraf mange dødsfald kunne have været undgået. Der er færre jobs i dag end for præcis fire år siden. Landet er mere polariseret, mere usikkert og mere hadefuldt.
 
Demokraterne havde i smug sat deres forhåbninger efter meningsmålingerne. De troede på sejr i North Carolina, Florida, Iowa og endda i Texas! Der var som sagt lagt i kakkelovnen til et kæmpe ‘Biden Blowout’. En endegyldig forkastning af Trump og trumpismen.
 
 
Ligegyldigt, hvad der sker i de kommende dage, kan vi allerede nu sige: Trumpismen lever i bedste velgående.
 
En klassisk politisk antagelse i USA er, at høj valgdeltagelse er godt for demokraterne. Marginalvælgeren er demokrat, bliver der sagt. Men i år har vi set den største valgdeltagelse i 120 år – og det har hjulpet Trump mindst lige så meget som Biden.
 
Demokraternes håb om at overvælde trumpismen med en blå bølge af vælgere er slået fejl. Og selv, hvis Biden vinder, bliver republikanerne ikke tvunget til at reformere sig selv. Kun et bidende nederlag ville føre til selvransagelse. I stedet vil de fortsætte ned ad samme nationalistiske, antidemokratiske og splittende sti. En ny dag – en ny Trump.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også