Kun 3 kvinder er blandt de 50 mest citerede eksperter

Forskere inden for energi og krig topper listen over de mest citerede forskere i medierne. Antallet af kvindelige eksperter er halveret sammenlignet med de to forrige år.
Brian Vad Mathiesen indtager førstepladsen på listen over de mest citerede forskere i 2022. Han er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Brian Vad Mathiesen indtager førstepladsen på listen over de mest citerede forskere i 2022. Han er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
2.183 citater katapulterer Brian Vad Mathiesen op til en førsteplads på listen over de mest citerede forskere i 2022. Han er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet og tager et stort spring op fra sin placering som nummer 42 i 2021. Det viser en liste, som Infomedia har lavet for DM Akademikerbladet for tredje år i træk.
 
Ud over energi er det forskere inden for udenrigspolitik, krigsstudier og nationaløkonomi, som er i topfire over de mest citerede eksperter (se hele listen sidst i artiklen).
 
Det afspejler et år, hvor Rusland invaderede Ukraine i februar og fik hele Europa til at genoverveje sin energipolitik og afhængigheden af russisk gas. En afledt konsekvens er, at den danske inflation ramte sit højeste niveau i 30 år.
 
”Når der sker en dagsordensændrende begivenhed som krigen i Ukraine, så smider man, hvad man har i hænderne. Som forsker er det endnu vigtigere at bringe sin viden i spil, når verden er plaget af usikkerhed og tryghed,” siger Brian Vad Mathiesen i en pressemeddelelse fra DM Akademikerbladet og tilføjer:
 
”Jeg har været på speed-dial hos radio-, tv- og avisjournalister i et omfang, jeg ikke har prøvet før. Jeg er vant til at optræde i medierne, også internationalt, men opgaven har til tider været ret overvældende det sidste års tid.”
 
SERIE: I den kommende tid sætter Kforum fokus på ekspertkilder i medierne, og på hvordan man bliver det baseret på aktuelle målinger af de mest omtalte organisationer i medierne og de mest citerede eksperter
 

Tager telefonen og fyrer pointer af 

Med 1.847 citater blev DIIS-forsker og Ruslandskender Flemming Splidsboel den næstmest citerede forsker, mens lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet blev nummer tre med 1.421 citater.
 
Pernille Siegumfeldt, der er ansvarlig for den årlige ekspertundersøgelse på DM Akademikerbladet, har interviewet flere af de mest citerede forskere om, hvad det kræver at blive mediernes foretrukne ekspertkilde.
 
”De, der er øverst på listen, er ekstremt tilgængelige. De tager telefonen, ringer tilbage eller sender en sms, hvis de ikke kan,” siger hun og tilføjer:
 
”Stiller man dem op foran et kamera, kan de desuden fyre tre skarpe pointer af i rap. De kan også lide rollen som fortolker og formidler, ellers kan man ikke være en del af det game, for det er vildt tidskrævende.”
 
De mest citerede forskere bruger 4-6 timer om ugen på at tale med medier ud over deres andre forpligtelser, fortæller Pernille Siegumfeldt.
 

Færre kvindelige forskere på listen efter corona

I år er 17 ud af de i alt 50 mest citerede eksperter på listen for første gang.
 
”Nogle af militæranalytikerne, som ikke har været helt oppe på listen i år, er kommet højt op. Der er også flere juraforskere, hvilket nok hænger nok sammen med, at der både har været en rigsretssag og en minkkommission i 2022,” siger Pernille Siegumfeldt.
 
De har i høj grad fortrængt de sundhedsfaglige forskere, som dominerede listen i coronaårene 2020 og 2021. Og dermed også kvinderne.
 
Kun 3 ud af 50 af de mest citerede eksperter i Danmark er kvinder. Det er færre end i 2020 og 2021, hvor der var henholdsvis seks og syv kvinder på listen.
 
”Flere kvindelige læger og medicinske forskere udtalte sig under coronaårene, men i år er der mere fokus på energi- og sikkerhedspolitik,” siger Pernille Siegumfeldt.
 

Mangel på diversitet er et "kæmpe problem" 

En anden årsager kan være, at der er stor efterspørgsel efter professorer, når journalister søger kilder, mener Pernille Siegumfeldt, der er ansvarlig for den årlige ekspertundersøgelse på DM Akademikerbladet.
 
”Der er 36 professorer på listen over de mest citerede eksperter. Når kun 20 pct. af professorerne er kvinder, så spiller det ind,” siger hun og tilføjer:
 
”Som journalister har vi nok en tilbøjelighed til helst at ville tale med en professor, men det er ikke altid dem, der sidder med guldkornene, for de er også personaleledere og meget andet. Lektorer, adjunkter og post docs er ofte dybt nede i stoffet.”
 
De tre kvindelige forskere er desuden relativt langt nede på listen med pladserne 23, 41 og 48.
 
”Når det er sagt, er det rystende, at der er så få kvinder. Selvom den kønsmæssige skævvridning er mindre udtalt, når vi ser på de 200 mest citerede eksperter, er det jo primært de øverste på listen, som sætter dagsordenen og udlægger, hvordan verden hænger sammen. Så det er et kæmpe problem, at der ikke er større diversitet.”
 
I modsætning til tidligere år tæller listen over årets mest citerede eksperter kun forskere og ikke personer, der er ansat i statslige styrelser, tænketanke og lignende, såsom Søren Brostrøm og Mads Lundby Hansen, vicedirektør i Cepos, som der er en af landets mest citerede økonomer.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også