Find din indre Zoom-supermand

Nu skal alt og alle være på Zoom og Teams. At kunne starte og styre et videomøde er et krav til alle, som arbejder med kommunikation. Det er vigtigt, men det går desværre alt for ofte alt for galt rent teknisk. Det er der typisk fire grunde til: lyden, billedet, mute-knappen og internettet. Lad os se, hvordan du løser de problemer som en superhelt.
Du kan godt. Fat mod. Find din indre Zoom-supermand frem. Hokuspokus, lyden er god, og alle er på rette tid og sted i deres breakout-room. Det eneste, det kræver, er, at du læser Kforums tekniske råd, regler og dyrtkøbte erfaringer. Kilde: Getty images.
Du kan godt. Fat mod. Find din indre Zoom-supermand frem. Hokuspokus, lyden er god, og alle er på rette tid og sted i deres breakout-room. Det eneste, det kræver, er, at du læser Kforums tekniske råd, regler og dyrtkøbte erfaringer. Kilde: Getty images.
af Vilhelm von Haller Groenbaek

Lad os starte med lyden 

Lyden er suverænt det vigtigste i et onlinemøde. Dårlig lyd ødelægger alt og alle møder.#REKLAMEPLADS#  
 
Schy: Helt stille nu. Optagelse i gang.
Den billigste, bedste og hurtigste måde at få god lyd er at optage et sted uden larm, hvor det ikke runger. Du kan begrænse rungeriet med gardiner eller andet, som modvirke hård genklang fra hårde overflader. Banalt, men sandt.
 
Brug headsets!
Mange bruger computerens mikrofon. Det er en dårlig ide. Den er ofte af ringe kvalitet og bliver forstyrret af rummets larm. Altså, altid headsets, fordi det er 99 % bedre end laptoppens mikrofon. 
 
Når du bruger headsets, så brug for det meste et, der er direkte koblet ind i computeren. Det giver mindre bøvl end fx AirPods, som forbinder med Bluetooth. Her kan du lade dig inspirere af dine børn, hvis gamerheadsets er ganske fremragende til videomøder.
 
Sitet GetVoIP har lavet en fin guide over de bedste headsets, man kan få i 2020. 

 

Få styr på videoen

Et godt billede er en god forudsætning for et godt møde. Mulighederne går fra computerens kamera og din egen smartphone til tv-produktioners kvalitetskameraer. Igen er moralen: Brug ikke computerens kamera, men køb et webcam for bedre billeder. 
 
Sitet TechRadar har lavet en fin guide over de bedste webcams, man kan få i 2020. Her er de bedste kameraer fra listen:
 

Logitech StreamCam

Det bedste webcam til en overkommelig pris er Logitech StreamCam. Det har en masse fine funktioner, herunder smart-autofokus og billedstabilisering. Opløsningen er på de 1080p, som er ganske fin. Altså en god og overkommelig start til bedre billeder. 
 
Et godt valg: Logitech StreamCam kan fås for 1.299 kr. hos Komplett.dk.
 

Microsoft LifeCam HD-3000

Hvis det kun drejer sig om, at det skal være et billigt kamera, så skal man købe et Microsoft LifeCam HD-3000. 
 
Opløsningen er ikke lige så god som på Logitech-kameraet, men stadig med en HD-opløsning på 720p. Den store styrke ved dette kamera er dog, at LifeCam 3000 modsat andre billigere kameraer kommer med indbygget mikrofon, hvilket ifølge TechRadar skulle give krystalklar lyd. 
 
Microsoft LifeCam HD-3000 kan fås for 220 kr hos Komplett.dk. Altså 1.000 kr billigere end det andet. 
 

Få styr på billedet, betyder få styr på lyset

Et godt billede skabes af et godt lys. Et godt sted at starte er at følge to regler:
 
Regel 1: Belys personen i fokus.
 
Regel 2: Sørg for, at der ikke er lys, der skinner ind mod kameraet bagfra.
 
Den amerikanske kommunikatør Ben Kuhn har lavet en yderst detaljeret guide til, hvordan man gør videomøder bedre. I den guide kommer han også med mange gode regler til godt lys. Her kan du se, hvordan manglende lys på person og forstyrrende lys i baggrund har en altødelæggende effekt på billedet. 
 
Til venstre kommer belysning ind mod kameraet, til højre kommer lyset fra bag kameraet. Begge billeder er taget med samme kamera. Moralen er, hvor stor skade dårlig belysning gør. Kilde: Ben Kuhn
 
Hvordan får man så et godt lys på personen i midten? Løsningen er et cirkelformet blødt lys, som kaldes ringlight. Det er den belysning, alle influencers og instagrammers bruger til at se lækre ud. Et ringlight er relativt billigt og enkelt at bruge. Vi kan kun anbefale det herfra.
 
Til vores webkurser og webinarer bruger vi dette ringlight fra Evermart. Vi har valgt en af de større, men en enkelt person kan nøjes med en mindre til hjemmebrug
 
En anden mulighed er at bruge den naturlige belysning fra et vindue bag dit kamera. Altså hav lyset skinne på dig fra kameravinklen ligsom med ringlight'et, når du optager. 
 

Mute mute-knappen nu

God kommunikation er fuld af afbrydelser. Det gælder også en god videosamtale. Det virker kontraproduktivt, men vi afbryder og taler faktisk meget ind over hinanden, når vi taler. Det gør vi i form af “ja” og “okay”.
 
Det er altsammen afbrydelser, som har til formål at bekræfte personen, der taler, i at vi følger med. Det er godt. 
 
Mute-knappen ødelægger alt dette og skaber en masse komplikationer omkring folk, der skal unmutes osv. Det bliver noget rod, som gør samtalen tung og unaturlig. Ergo, mute mute-knappen nu.

 

Skaf dig en ordentlig internetforbindelse

Alle disse forslag er intet værd, hvis internettet driller. Det er ikke godt nok “bare” at have internet. Din video og lyd bliver eksponentiel værre, jo langsommere internettet er, og alle de optimeringer, du tidligere har foretaget dig, vil gå til spilde. 
 
Hvis vi tager Zoom som udgangspunkt, er minimumskravet til dit internet en hastighed på 3.0 Mbps. Du kan tjekke din internethastighed mange steder på internettet, men vi anbefaler Speedtest by Ookla. Du skal blot gå ind på deres speedtest.net og trykke på GO, så får du din nuværende hastighed. 
 
Det er vigtigt at huske på, at dit internet svinger, og at en hastighed på 3.0 Mbps ikke er tilstrækkelig, da du med al sandsynlighed bruger flere tjenester end kun Zoom på en gang. Sats derfor på at opnå en hastighed på 20.0 Mbps, både op og ned.
 
Her er det også vigtigt at skelne mellem hastigheden op og ned. Når du streamer en film over fx Netflix har du brug for en god download-hastighed. 
 
Men når du både skal hente et bevægende billede ned samtidig med, at dine kollegaer skal kunne se dig, skal du også have en god upload-hastighed. Som tidligere skrevet er en hastighed på 20 Mbps op og ned tilstrækkeligt, når det kommer til videomøder.
 
Sådan ser den gennemsnitlige internethastighed ud hos Kforum. Kilde: Speedtest.net
 
Jo bedre og jo hurtigere internetløsning, jo bedre et videomøde rent teknisk. Altså, sid tæt på routeren, tag den ud af skabet, eller forbind direkte med kabel frem for wi-fi.
 
Dog er det de færreste bærbare, der i dag har en netværkskabelindgang, og du er dermed nødsaget til at finde en adapter, der passer til din computer. Hvilken adapter du skal have fat i, afhænger af din computer. 
 
Vi anbefaler, du finder ud af, hvilke indgange din computer har og derfra søger på nettet efter ethernet til f.eks USB-C adapter. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også