Forvaltning i København følger TikTok-trop

Trods Datatilsynets advarsler mod myndigheders brug af TikTok opretter tung forvaltning i Københavns Kommune sig på platformen med en ny profil. Hvis manglen på medarbejdere skal løses, må man være, hvor de unge er, lyder begrundelsen fra kommunikations- og pressechef.
Foto: Dado Ruvic / Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic / Reuters/Ritzau Scanpix
TikTok er i Datatilsynets søgelys, og det er en skærpende omstændighed, at platformen er kinesisk ejet, lød det i et interview med Kforum. 
 
Nu bliver der endnu en kommune at holde øje med på platformen. Dog er der ikke tale om en hel kommune, da det alene drejer sig om Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Med 10.000 ansatte og et budget på 6,4 mia. kroner er den dog ikke at kimse ad.
 
Forvaltningens primære ansatte er SOSU-hjælpere og -assistenter og sygeplejersker. Og behovet for at få flere af dem nu og i fremtiden er årsagen til, at det er nødvendigt at være på TikTok, fortæller Pernille Mølgaard Toft, kommunikations- og pressechef i forvaltningen, i skriftlige svar til Kforum. 
 
”Manglen på uddannede omsorgsmedarbejdere er vores største udfordring de kommende år, og vi skal møde de unge målgrupper der, hvor de er, og de er på TikTok," siger hun og tilføjer: 
 
"Det er dem, som skal se lyset i SOSU-fagene og uddanne sig til fremtidens velfærdsmedarbejdere. Derfor er vi selvfølgelig nødt til at afprøve TikToks potentiale, og det gør vi i første omgang i en tremåneders pilot."
 

Skeler til firstmovers

Datatilsynet har kommuners brug af TikTok i søgelyset – og udtrykker stor tvivl om platformen. Gør det ikke indtryk på jer?
 
”Jo, vi har i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen stort fokus på GDPR og datasikkerhed. Men som it-sikkerhedsspecialist Allan Frank fra Datatilsynet udtaler, er der ikke andre anbefalinger for TikTok, end der er for andre sociale medier. Og det er dét, vi forholder os til,” siger Pernille Mølgaard Toft og fortsætter:  
 
”Vi sætter som kommunikatører vores lid til de anbefalinger, vi får fra vores dygtige jurister og datamyndighederne. Og så har vi selvfølgelig skelet til de firstmovers inden for det offentlige, som allerede har vovet sig ud på TikTok, for eksempel Politiet og Lægemiddelstyrelsen.”
 
Også Viborg og Helsingør Kommune tager blandt andet TikTok i brug for at styrke mulighederne for at rekruttere medarbejdere til plejesektoren. Men ifølge kritikere, som chefredaktøren på techmediet Radar, forsvarer det ikke brugen af TikTok.
 
Hvis myndighedernes anbefalinger ændrer sig, ændrer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ”selvfølgelig også vores praksis”, understreger Pernille Mølgaard Toft.
 
”Men hvis vi skal bevise effekten af en kanal, før vi kan afprøve den i praksis, er det jo en regulær catch-22. Så kan vi jo aldrig udvikle os – og det skal vi.”
 

TikTok-indsats kan ikke stå alene

Hun anerkender, at TikTok næppe i sig selv er et mirakelmiddel.
 
”TikTok alene fører næppe direkte til flere rekrutteringer. Der er trods alt mange andre ting, som spiller ind på en rekruttering, for eksempel løn, arbejdsforhold, afstand til arbejde og så videre. Vi kan ikke isolere effekten af TikTok her, men TikTok kan skabe kendskab til SOSU-faget og til os, og det er det, vi skal bruge det til. Nu afprøver vi TikTok, og så ser vi på, om vi opnår det, vi gerne vil,” siger Pernille Mølgaard Toft.
 
I Helsingør Kommune dedikerer man af datasikkerhedshensyn nogle telefoner til brug i forbindelse med TikTok. Det er også praksis i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
 
”Vores eksterne samarbejdspartner filmer, redigerer og distribuerer alt fra dedikerede telefoner. Det er en samarbejdspartner, som ikke laver andet end at arbejde med sociale medier, og de sætter sig også løbende ind i spørgsmål om for eksempel datasikkerhed og forbrugerspørgsmål,” forklarer Pernille Mølgaard Toft.
 
Når det gælder vurderingen af, hvorvidt TikTok-indsatsen giver gevinst, henviser hun til, at det bliver vurderet, når testperioden på tre måneder er afsluttet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også