Coleen Rooney bekriger lige nu Rebekah Vardy på de sociale medier i den måske største kendiskrig i nyere tid. Billede Getty.
Lige nu udspiller der sig et sandt social media-drama, hvor en vis engelsk fodboldfrue viser os alle sammen, hvordan man tager kontrollen over sin offentlige optræden tilbage, hvis den er løbet løbsk. I engelske medier er sagen døbt ”the WAG war” – navngivet efter en WAG, som betyder ”wife and girlfriend” til en højt profileret engelsk fodboldspiller. For det er netop i WAG-sfæren, at en spektakulær sag i øjeblikket finder sted.
Sagens ene hovedperson er den engelske fodboldfrue Coleen Rooney, der er gift med den ikoniske engelske fodboldspiller Wayne Rooney. Hun har gennem længere tid bemærket, at stories, som hun har postet på sin private Instagramprofil, hvor følgerne kun består af hendes nære venner og familie, har fundet vej til sladderspalterne i den engelske avis The Sun.
Coleen Rooney. Billede Getty.
På den baggrund har Coleen Rooney iværksat en social media-fælde, som enhver privatdetektiv må misunde. Rooney havde opdaget, at der var et sammenfald mellem de private stories, hun postede på sin Instagram-story, og de historier, som The Sun bragte om parret. Hun havde dog en mistanke om, hvem der stod bag lækagerne, og udtænkte derfor en plan, der nu er døbt ”WAGatha Christie” på Twitter. Planen er nemlig en Agatha Christie-roman værdig.
Coleen Rooney er årets detektiv. Hendes afsløring på de sociale medier er et Scooby Doo-afsnit værdigt.
For at finde ud af, hvem det var, der lækkede historierne, blokerede Rooney alle sine følgere fra at se sine stories. Alle – på nær én. Derefter postede hun igennem fem måneder en række falske stories for at tjekke, om de fandt vej ind i The Suns spalter. Og det gjorde de.
De tre historier havde Rooney selv opdigtet og derefter postet som stories på sin Instagram. Og eftersom hun havde blokeret alle følgere undtagen én, var der kun et eneste mennesker, der havde adgang til at se dem. Hun hedder Rebekah Vardy og er en af Rooneys WAG-kolleger; hun er gift med fodboldspilleren Jamie Vardy fra klubben Leicester City.
Det fortæller Rooney selv på sin egen Twitterprofil i dette opslag:
Herefter begyndte Twitter – som så mange andre gange – at gå i selvsving, hvorefter Rebekah Vardy var ude med et noget tyndt forsvar henvendt direkte til Rooney:
Mark Di Stefano fra BuzzFeed UK rapporterer, at The Sun først pillede de falske historier ned, men har lagt dem op igen – denne gang med en disclaimer:
Og faktisk tyder det på, at sagen, der endte med at blive løst på sociale medier, faktisk også tog sin begyndelse der. I hvert fald har The Business Insider fundet frem til en af Rooneys følgere, der allerede for ni måneder siden gav hende et tip til, hvordan hun kunne opsnuse den følger, der lækkede hendes stories til pressen:
Burgerem @dbuzz89 har nu slettet sin Twitter-account.
Sagen er spektakulær. De fleste af os ved på nuværende tidspunkt, at selv en privat profil på sociale medier ikke er privat, og at når man deler ting på sine profiler, er det ikke bare vennerne, men potentielt også Ekstra Bladets læsere, man deler indholdet med. I Danmark har Pressenævnet ændret deres retningslinjer. Det skete på baggrund af en sag, hvor Knud Løkke Rasmussen, den tidligere statsministers lillebror, på sin private Facebookprofil havde skrevet, at han ”hellere ville æde pigtråd og pisse glasskår end at være venner med skrigeskinken Mette Frederiksen”.
Ekstra Bladet viderebragte ovenstående Facebookopdatering med den konsekvens, at Pressenævnet, som sagt, ændrede kurs til, at oplysninger på lukkede profiler er forbeholdt de personer, der har adgang til profilen. Med mindre selvfølgelig, at det har så stor samfundsmæssig interesse, at offentliggørelsen overstiger hensynet til indehaveren af profilen.
Selvom Rooney-historierne hverken har samfundsmæssig interesse eller er delt af historiens hovedperson til den brede offentlighed, har de dog alligevel fundet vej til The Sun. For når man er i mediernes søgelys, er der også en potentiel risiko for, at folk, der er tæt på én, lækker dårlige historier, uanset hvor smagløst og forræderisk det måtte være. Rooneys måde at håndtere det på og tage sagen i egen hånd er beundringsværdig. Der er helt sikkert et par sikkerhedstjenester rundt omkring, der godt kunne lære lidt af, hvordan fru Rooney bedriver disciplinen ”information management”.
Videre læsning: