Tech-trends 2015
Sci-fi eller tech-trends?

Computere, der kan lære af egne fejl, organer i en chip og et flyvende skateboard. Det er bare nogle af de teknologiske trends, vi kan forvente i 2015.

#1 Artificial Intelligence

 
Sidste år var det big data og virksomheder som Hadoop, der var talk of town i Silicon Valley. Nu er det Artificial Intelligence og startups som Vicarious, der får investorerne til at flokkes. Kunstig intelligens er ikke nogen nyhed, men udviklingen og forfinelsen af nye teknikker til intelligent software gør, at 2015 bliver året, hvor produkter, der bygger på kunstige neurale netværk som eksempelvis neuromorphic computing, lander. Intelligente computere har for længst slået mennesket i skak – men lige nu handler det ikke så meget om, hvad intelligente computere kan gøre, men hvad de kan lære!  
 
Artificial Intelligence handler ikke længere kun om, hvad intelligente computere kan gøre, men også hvad de kan lære. Foto: GettyImages.
 
Google DeepMind har udviklet softwaren ‘Deep Q’, der kan improvisere og erfare læring. Det særlige ved Deep Q er, at systemet ikke er præprogrammeret, men udvikler sig på samme vis som et lille barn, der erfarer verden ved at opleve den. Deep Q lærer af sine fejl undervejs - og i flere tilfælde langt hurtigere end den menneskelige hjerne. “[Computerne, red.] kan lære sig selv at lære via fejl og succeser,” skriver Mashable.
 
Google DeepMind, ‘Deep Q’, spiller Space Invaders. I 2015 kan man med kunstig intelligens simulere menneskets ellers unikke evne til at træffe beslutninger. 
 
Startup-virksomheden Vicarious har specialiseret sig i neuromorphic computing, der går ud på at simulere den menneskelige hjernes kompleksitet for genkendelse, erfaring og forudsigelser. Ifølge folkene bag Vicarious har de udviklet en algoritme, der ikke kun gengiver elementer, men også tillægger elementer betydning. Virksomheden vakte opmærksomhed tilbage i 2013, da de havde udviklet en algoritme, der kunne løse en såkaldt CAPTCHA-test, der er en automatisk test, der kan skelne mennesker og computere fra hinanden. Det var 2013. Nu, i 2015, handler det ikke om at gengive, det handler om, at computere forestiller sig en betydning.
 
Et andet eksempel på Artificial Intelligence er virksomheden Kensho, der for nylig har samlet omkring 15 millioner dollars til deres system. Systemet kommercialiserer finansiel analyse, og som Forbes Magasin skriver: “[Kensho, red.] vil gøre det samme for finansiel analyse, som Google har gjort for søgning”.  
 
Artificial Inteligence-buzzwords
Vil du tale med om Artificial Intelligence, så brug ord som neuromorphic computing, cognitive computing, neural hardware og ambient intelligence.
 

#2 Superhuman

 
Chip-organer, tankestyrede neuroproteser og din personlige doktor på overarmen som tattoo lyder mest af alt som elementer, der optræder i sci-fi-film, hvor superhelte har overnaturlige kræfter. Men det er alle health tech-trends i 2015. 
 
Webster Nanomedicine Lab på Northwestern University har udviklet nano-sensorer, der kan overvåge og samtidig behandle en infektion efter en operation. “Det forholder sig ofte sådan, at redskaber som MRI og røntgen ikke formår at opdage bakterier eller arvæv, før det er for sent at behandle,” skriver Thomas Webster, der står bag nano-sensorerne, i sin artikel ’The Doctor Inside’ i Wired i december 2014. I løbet af 2015 vil produktet ifølge Webster være i brug ikke kun i forbindelse med operationer, men også i forbindelse med overvågning af hjerteproblemer, kræft, diabetes og generelle infektioner.
 
Et andet eksempel på Intelligence Design er det tynde stykke tape med elektroder – den såkaldte electronic tattoo  der eksempelvis kan måle blodsukker. 
 
 
Udover at nano-tech har gjort det muligt at effektivisere patientovervågning og -pleje ved at overvåge selve kroppen, så er vi nu kommet så langt, at 2015 bliver året for organoid chips: menneskelige organvæv som eksempelvis hjerte og lever på en chip. Indtil videre er det lykkedes forskere på Laboratory for Multiscale Regenerative Technologies at lave en micro-lever. “Vores langsigtede mål er at forbedre behandling i forbindelse med lever-sygdomme og samtidig udvikle nanoteknologi, der kan anvendes til diagnosticering og behandling af kræft,” står der på laboratoriets website
 
En chip-lunge. Kilde: Wyss Institute.
 
DARPA, et agentur under det amerikanske forsvarsministerium, har i samarbejde med University of Pennsylvania og University of California udviklet et program, der kan skabe neurale proteser eller micro-hjerneimplantater til skadet væv i hjernen. Denne teknologi er især anvendelig i forbindelse med genoprettelse af menneskers hukommelse efter hukommelsestab. Indtil videre har de genskabt hukommelsesfunktionen hos rotter. Om 2015 bliver året, hvor det også lykkes hos mennesker, har vi endnu til gode at se. Men programmet er et pejlemærke: Med teknologiens ubegribeligt hastige udvikling vil vi inden for de næste 20 år både kunne genskabe og slette hukommelse, forudsiger Wired (magasin, marts 2015). Og i dette fremtidige scenarie vil det både være muligt at kurere demens og købe tømmermandsfri alkohol. 
 
Health tech-buzzwords
Vil du overbevise andre tech-interesserede om, at du ved en masse om health tech-trends, så brug ord som organoid chips, augmented human, neuroprostheses, biotech og nanotech.
 

#3 Hoverboard

 
I oktober 2015 lander Michael J. Fox og Christopher Allen Lloyd i vores tid i filmen Tilbage til fremtiden 2. Godt nok i en 80'er-version med svævende skateboards, selvbindende Nike Sneakers og flyvende biler med alternativt brændstof, 3D-reklamer og tv-opkald. Men alligevel.
 
Så selvfølgelig skal 2015 være året, hvor man kan købe et Hoverboard – et slags flyvende skateboard. Det er virksomheden Arx Pax, der til oktober lancerer deres Hendo Hoverboard baseret på en elektromagnetisk opdrift. Sci-fi-gadget-boardet er tænkt som en måde at skabe opmærksomhed omkring den bagvedliggende teknologi. Arx Pax har ambitioner om at udvikle en såkaldt Magnetic Field Architecture, der eksempelvis skal løfte farligt affald, der er i fare for at blive ramt af oversvømmelse og jordskælv.
 
Marty McFly på et Hoverboard i filmen Tilbage til fremtiden 2. 
 
Grundlæggeren af Arx Pax, Greg Henderson, siger i denne uge til The Guardian, at deres opfindelse ikke får skyskrabere til at svæve i den nære fremtid, men i stedet computerservere eller vinstokke (i august  2014 ramte et jordskælv South Napa i Californien og ødelagde vin for omkring 80 millioner dollars). Udviklingen af Hendo Hoverboard blev crowdfunded via Kickstarter og kan bestilles til 10.000 dollars af helhjertede Tilbage til fremtiden-fans, der vil svæve en tur, når Marty McFly lander den 21. oktober 2015
 
Andre elektromagnetiske tech-opfindelser, der lander – i første omgang som pilot – i Puerto Rico i 2015, er Google ARA, hvor hvert modul er holdt sammen af elektro-permanente magneter. ARA er et forsøg på at give smartphones en længere levetid, både hvad angår æstetik og teknik, og gør det muligt selv at udskifte dele. Eksempelvis i forbindelse med reparation og innovation.
 
Et andet eksempel på en elektromagnetisk tech-opfindelse er den amerikanske hærs Rail gun: ”Now the Navy has publicly unveiled another futuristic weapon: the electromagnetic “rail gun.
 
Elektromagnetiske buzzwords
Hvis du ved, hvad ord som Magnetic Field Architecture, Hover-tech, open-hardware og modular smartphones betyder, så er du helt med på denne nye tech-trend.
 

#4 Wearables

 
Wearable-industriens lidt nørdede og indadvendte betagelse af at ophæve grænsefladen mellem teknologiens og menneskets fysiske manifestation har længe været strandet i en sluttet tech-kreds af startups, ingeniører og udviklere. Men frustrationen over, at flere dele af verden brød ud i høj latter over produkter som Google Glasses, nødvendiggjorde en selvransagelse: en ny strategi! Og der kom moden ind i billedet. Mon 2015 bliver året, hvor wearable-industrien lærer, at det ikke kun er teknologi-fascination og batteriets levetid, der sælger, når det handler om wearables. Det ser ud til, at industrien har forstået, at andre fortællinger skal tages i brug, når produktet også skal sælges som beklædningsgenstande, smykker og accessories.
 
Første wearable Vogueforside. Mon det er et tegn på, at modebranchen hilser tech-nørderne velkommen?
 
Apple gjorde tech til en livsstil, da virksomheden flyttede fokus fra tech-fascination til en fortælling om æstetik og kreativitet. I 2015 har Apple vovet sig ind i den udskældte wearable-verden med deres iWatch. Selvom Apples team rummer en masse dygtige designere, har virksomheden alligevel ansat en ”mode-tolk” til at hjælpe dem med at forstå ”mode-sproget”. Apple har blandt andet ansat tidligere Yves Saint Laurent-CEO Paul Deneve.
 
Apple Watch Classic Buckle med læderrem lavet af ECCO.
 
Caeden, det New York-baserede teknologibrand, lancerer nye, lovende produkter i 2015: en serie af Connected Jewelry.
 
Wearable-buzzwords
Memorer ord som smart fashion, fashion mashup, connected jewelry og ’the internet of things’, hvis du vil være helt med på wearable-vognen.   
 

#5 Smart Artists

 
De har smartphones med prof udstyr, og de er vokset op med et publikum på de sociale medier. De behersker redskaber til at fortælle, skabe, producere og remixe, som var det en leg, og de poster og iscenesætter sig selv bedre end den bedste PR-agent: Meet the Smart Artist!
 
 
Og så er der de forretningsmodeller, der er fulgt med. Eksempelvis crowdfunding; en model, der har vist sig solid i selskab med den rette fortælling på de sociale medier. Allerede her er individet, der har noget på hjerte, langt foran de traditionelle medier, der kæmper en lang og tung kamp for at finde fodfæste i en ny digital tidsalder. Det enkelte individ kan hurtigt skabe, klippe, uploade og vække følelser på de sociale medier, fordi relationen er menneskelig: De har ikke brug for traditionelle platforme eller tv-koncepter, der lokker med stjernedrømme – de kan selv! 
 
Ligesom Justin Bieber voksede ud af de sociale medier, har Suli Breaks formået at professionalisere sin YouTube-karriere.
 
Miss Representation og The Mask You Live In er begge skrevet, instrueret og produceret af Jennifer Siebel. Begge film er crowdfundede. På dette års Sundance Film Festival var over hundrede film crowdfundede gennem blandt andet Kickstarter og Indiegogo.
 
Pono Music, en musik-downloadservice og -afspiller i høj kvalitet, kom på ganske kort tid på tredjepladsen i Kickstarters crowdfunding-historie. Pono Music samlede over seks milliarder på bare 30 dage for at udvikle et medie, “der kan spille musik, så man kan høre kunstnerens intention”. 
 
Et andet eksempel på en Smart Artist er violinisten Lindsey Stirling, der har omsat sin YouTube-karriere til succesfuld forretning.
 
Et dansk fænomen, der har hittet i børnehøjde, er den 12-årige Lærke Marquard. YouTube-hittet ”Vi skal ikke være kærester” er blevet set af over 1,8 millioner mennesker. Hun medvirkede i MGP 2014, hvor hun fik en andenplads. Lærke Marquards bagland har været dygtigt til at markedsføre den 12-årige som en professionaliseret forretning med virale kampagner, der blandt andet har udløst en kontrakt med Sony. Om der er et professionelt PR-team bag Lærke Marquard, er ikke det interessante her. Det interessante er derimod, at succesen er oparbejdet ved egen hjælp og på tværs af de traditionelle medier.
 
Lærke med sangen ”Vi skal ikke være kærester”.
 
Smart Artists-buzzwords
Empowered creativity, direct-to-fan og DIY-PR er buzzwords, når samtalen falder på Smart Artists.
 
Læs om flere tech trends i 2015 fra Frogg eller få de 10 mest banebrydende teknologier fra technologyreview
 

Relaterede artikler

Teknologipyramiden - Hvorfor udvikler vi den teknologi vi gør? Og hvordan sørger vi for at den bliver en gave til fremtidige generationer? De...
Sig hej til din nye medarbejder (født efter 1993) - Generation Z er digitale indfødte, taler HTML-sprog og er eksperter i brugen af nettet. De kommer til at præge vores fre...
Mere-toiletpapir-nu-knappen opfundet - Amazons længe ventede trylleknap Dash er kommet. Tryk på den og bestil alt det, du ikke gider at bruge energi på at købe...
Så svar dog! - Tre små prikker på telefonen gør os nervøse, når vi sms'er. Det er ventebobler, der indikerer, at personen i den anden e...
Søg og du skal finde - Kforum ord for ord - Velkommen til Kforum goes mikro-Google. Vi har bygget vores egen ord-søgemaskine, så du kan lege statistisker på den all...
Lær servicedesign på japansk - I Japan er de gode til service. De skyr nemlig ingen midler for at give mere og bedre service. Netop derfor har de som d...
Meekers magiske slides - Hvad er 2015's uundgåelige internettrends? Det kan Mary Meeker gøre sig klog på. Siden 1995 har hun udgivet trendrapport...
Undskyld, men må vi remixe dit indhold? - Nutidens brugere vil dele, genfortolke, sammensætte, omforme og digte videre på dit indhold ofte uden respekt for dets o...
Snart vil computere ghostwrite din artikel - Om mindre end to år vil det være muligt for kognitive computerprogrammer at omskrive tekster, så de er skræddersyet til ...
Hurra! Kvinderne har vundet! - 'Star Wars' er en historie om familie, om manglende familie, om familiesvigt og -sammenhold. Det er der, den rammer os. ...
Digitale agenter er det nye interface - Mark Zuckerbergs nytårsforsæt er stort: Han vil bygge sin egen intelligente assistent. Han fortæller, at den ud over at ...
Robotten, min best friend forever - Er din næste kammesjuk en computer? Om et par år er det ikke svært at forestille sig en virkelighed, hvor vi kan tale me...
Stop al AI-washing nu - Alle vil gerne være med på AI-bølgen, men når virksomheder pynter deres produkter med AI, kan det være udtryk for AI-was...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Presse- og Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 9. april

Kommunikatør

Frist: 10. april

Studentermedhjælper

Frist: 14. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.