Hvad du skal se i optakten til valget i USA

Det er rigtigt, hvad de siger: Præsidentvalget i USA 2020 er både historisk og fuldstændigt vanvittigt at være vidne til. Selv når det foregår et helt Atlanterhav væk fra de splittede amerikanere. Mængden af nye film og TV-serier, der direkte ønsker at få seerne til at tage stilling til det pressede amerikanske demokrati, er svær at komme udenom. Hvis du stadig ikke har haft tid nok til at fordøje de sidste par år med tegneseriepræsidenten, kommer der her et overflødighedshorn af titler på velproducerede serier, film og podcasts, der tager dig hele vejen over til bredden af den nye verdens demokrati.
Illustration: Kforum
Illustration: Kforum

Det store Trumpshow 

Det store Trumpshow kan ses på DRTV gennem dette link.
 
Lad os starte med det oplagte: Det store Trumpshow, som er en ny dokumentarserie, der forsøger at nærme sig virkeligheden bag det, der mest af alt har virket som et mediecirkus og et realityshow. Med originaltitlen The White House Years tyder det på, at producenten ikke regner med, at det næste kapitel i Trumpshowet kommer til at foregå i Det Hvide Hus.
 
Mange amerikanere er begyndt at frygte, om Trump vil afgive magten og anerkende resultatet, såfremt han ikke bliver genvalgt. Og selvom fokus generelt har været på den skade, han har forvoldt i Det Hvide Hus, er der også dem, der fokuserer på den mulige uro og modstand, han kommer til at skabe, når tiden i Det Ovale Værelse er vand under broen. 
 

Real Time with Bill Maher

Real Time with Bill Maher kan ses som småklip på YouTube eller som fulde afsnit på HBO Nordic gennem dette link.
 
Én af dem er komikeren Bill Maher, der i sit politiske talkshow Real Time på HBO i årevis har profeteret om, hvordan Trump aldrig kommer til at afgive magten frivilligt. 
 
Uge efter uge interviewer han højtprofilerede demokrater om deres taktik og plan for at få Trump halet fysisk ud af Det Hvide Hus. Real Time formår – ligesom HBO’s ikoniske Last Week Tonight – at bruge satire på en måde, der gør, at man på trods af underholdningen stadig fodres med seriøs og kritisk journalistik
 
Begge show har også leveret nogle af deres mest hårdtslående shows, efter COVID-19 satte en stopper for gæster og publikum. Her skiftede Bill Maher over til Zoom-interviews, og underligt nok faciliterede den lille forsinkelse i lyden, at gæsterne ikke afbrød, men lyttede til hinanden. 
 
Dermed gav den forkølede COVID-udgave fra Mahers egen have showet endnu dybere intellektualitet, vel at mærke uden, at humoren og sarkasmen forsvandt, og uden de vilde ideer som sidste programs launching af national, folkelig strejke på Mahers initiativ.  
 

The Daily

The Daily af New York Times kan findes på Spotify og Apple podcast.
 
En genre, der kun er blevet mere relevant i karantæneland, er podcasts. Den journalistiske højborg New York Times er med deres The Daily et godt og helt gratis sted at starte, hvis man gerne vil have grundige og saglige ekspertforklaringer af komplekse politiske nyheder. 
 
Én af den sidste tids mest brugbare udsendelser fra The Daily er A Peculiar Way to Pick a President, der nøgternt forklarer den historie, der ligger til grund for valgmandssystemet og electoral vote, mens der bliver givet et bud på, hvornår de amerikanske stater og det amerikanske folk er blevet så tilpas utilfredse med at have præsidenter siddende, som flertallet ikke har stemt på. 
 
 
 
I denne udsendelse bliver sammenhængen mellem særligt sydstaternes frygt for de sortes adgang til magten og det famøse winner takes all-system, hvor kun flertallets stemmer får en reel betydning, forklaret, så enhver kan forstå det – og ønske sig noget andet, ej at forglemme. 
 
Det er også NYT’s The Daily, der lod den prisvindende og eminente udgivelse 1619 blive en inkorporeret del af The Daily i 2019, hvilken markerede 400-årsdagen for det første skib, der ankom med sorte slaver til Point Comfort ud for Virginia. 
 
Hovedkvinden bag projektet er journalisten Nikole Hannah-Jones, og sammen med NYT er præmissen for projektet at ville fortælle historien om USA fra landets egentlige grundlæggere: slaverne. Hannah-Jones argumenterer meget overbevisende for, at landets rigdom blev skabt af slaverne, og at de sorte senere, gennem borgerrettighedskampen, har sørget for, at de højthævdede frihedsrettigheder kom til at gælde for alle. En kamp, der stadig kæmpes. 
 

Historien om Ku Klux Klan: De kutteklædte terrorister

Begge dele af dokumentaren Historien om Ku Klux Klan: De kutteklædte terrorister kan ses på DRTV gennem dette link.
 
En overskrift for valget i 2020 er demokratisk ligestilling og det faktum, at det amerikanske system er så raffineret i sin måde at holde sorte uden for indflydelse. 
 
Man bør give sig selv den gruopvækkende oplevelse at se den franske dokumentar Historien om Ku Klux Klan: De kutteklædte terrorister, der i to episoder fortæller historien om den største og mest magtfulde sociale bevægelse i USA i midten af det 20. århundrede: historien om den hvide klan. 
 
Hvis du ser den på DRTV, vil du bagefter sandsynligvis blive gelejdet hen til den canadiske dokumentar I Am Martin Luther King, der i tråd med 1619-projektet også slår fast, at demokratiet først bliver født med borgerrettighedskampene, og at det moderne demokratis far dermed er Martin Luther King. 
 
Dokumentaren om KKK gør det klart, at det menneskesyn, der lå bag bevægelsen, på ingen måde er forsvundet, men nu bliver hævdet af andre grupper, heriblandt white supremacy-grupper, der åbenlyst erklærer det for en kæmpe sejr, at Trump endte som præsident. 
 
Dokumentaren påviser også, hvordan KKK aldrig har sluppet sit tag i landets politi, ligesom den viser billeder af betjente, der i 1960’ frikendes for mord, de helt åbenlyst har begået, og hvordan de hyldes og feteres til KKK-stævner som helte. 
 
I forlængelse af dette vises billederne af mordet på George Floyd, hvor betjentene også gik fri. 
 

McCain - Det republikanske ikon

McCain - Det republikanske ikon kan ses på DRTV gennem dette link.

 
Det kan måske synes underligt at gå fra KKK til næste anbefaling, som er dokumentaren McCain, der handler om den nu afdøde krigshelt og republikanske præsidentkandidat John McCain. 
 
I dokumentaren opdager man først McCains store format og den ordentlighed, som så få politikere synes at have i dag. Samtidig bliver det tydeligt, hvordan den gruppe af liberale republikanere, som både Bush Sr. og McCain tilhørte, blev udslettet efter nederlaget til Obama i 2008 og fik Tea Party-bevægelsen og andre deplorables’ vrede til at ulme. 
 

Agents of Chaos

Agents of Chaos kan ses på HBO Nordic gennem dette link.
 
Nuvel, de vandt ikke kun magten ved hjælp af vrede, men fik assistance fra russernes troldefarme og e-mail-hacks. Alt dette kan man få udlagt i en så detaljeret og raffineret grad i serien Agents of Chaos, der kortlægger den russiske indblanden i valget 2016. 
 

The Loudest Voice

The Loudest Voice kan ses på HBO Nordic gennem dette link.
 
Efter Agents of Chaos skal du se The Loudest Voice. I Stephen Frears minidramaserie bliver det i en kvalmende grad klart, at den mest indflydelsesrige og ubetinget største faktor for Trump og hillbilly-konservatismens sejr blev Roger Ailes og hans grundlæggelse af Fox News. Her var devisen, at sandheden ikke var et mål. 
 
TV-kanalen skulle vise konservative amerikanere verden på den måde, som de ønskede sig, at den skulle se ud – og lidt til. Hvad denne strategi har gjort for had og splittelse, er nok at sammenligne med det Luther King gjorde for det modsatte. 
 

The Comey Rule

The Comey Rule kan ses på HBO Nordic gennem dette link.
 
Hvis man efter historien om Fox News vil se en lige så velproduceret miniserie, der ligeledes har haft som mål at lægge sig så tæt op ad virkeligheden som overhovedet muligt, skal man se The Comey Rule
 
Serien er baseret på den tidligere FBI-chef James Comeys bog, A Higher Loyalty. James Comey er i virkelighedens verden også kendt for noget så sjældent som integritet, ordentlighed og loyalitet rettet mod fællesskabets værdier og institutioner frem for for det partiske.
 
I disse tider er der noget både fremmed og fængslende ved at se portrætter af ordentlige mennesker, der gør det rigtige og anstændige. Og hvem ved, måske er noget af det bedste, Trump har givet os, en livsvarig lyst til at se ordentlige mennesker overtage showet i det store, hvide hus.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også