Når fordomme bliver underholdning

DR3-miniserie om modne kvinder og yngre mænd, der er tiltrukket af hinanden, viser, at vores snævre kønsroller og seksualnormer lever i bedste velgående.
DR3-miniserie om modne kvinder og yngre mænd, der er tiltrukket af hinanden, viser, at vores snævre kønsroller og seksualnormer lever i bedste velgående. Her 47-årige Tina i sin sofa. Foto: DR
DR3-miniserie om modne kvinder og yngre mænd, der er tiltrukket af hinanden, viser, at vores snævre kønsroller og seksualnormer lever i bedste velgående. Her 47-årige Tina i sin sofa. Foto: DR
»Hvis du var en mand, havde vi jo kaldt dig en gammel gris«. Det siger Heidis fynske veninde til hende i tredje afsnit af DR3-programmet Cougarjagt, der i øjeblikket streames flittigt ifølge public service-huset.
 
Se programmerne her
 
Ordet cougar sneg sig sidste år ind i Den Danske Ordbog, og nu sniger de modne kvinder, der foretrækker unge mænd over de jævnaldrende, sig også ind i vores TV.
 
 

I den heteroseksuelle verdensorden er kvindens valuta ungdom, der indikerer evnen til at føde børn, mens mænds valuta er økonomisk overskud og evnen til at forsørge og passe på kvinden og hendes børn. Når det ikke længere forholder sig sådan, når normaliteten forstyrres, så bliver folk utrygge – og vrede.

 
 
Heidi, der ikke vil ud med sin nøjagtige alder, men befinder sig i slutningen af fyrrerne, gider ikke mænd på sin egen alder; hun vil have dem unge, helst under 30. Midaldrende kvinder, der er tiltrukket af unge mænd, og de unge mænd, der helst vil knalde modne kvinder, er emnet for DR’s dokumentar/reality-miniserie.
 
Heidis veninde er på samme tid forundret, forarget og måske en anelse misundelig. Det er – som hun selv påpeger – ikke så almindeligt at se ældre kvinder med yngre mænd; det modsatte passer bedre ind i vores opfattelse af kønsroller og seksuelle normer.
 
 
Heidi, der i programmet ikke vil sige sin præcise alder, gør sig klar til en date med en yngre mand. Foto: DR
 
 
Vi har nemlig svært ved at rumme disse brud med den logik, som kønsforskeren Judith Butler har døbt den heteroseksuelle matrix. Denne matrix er udtryk for, hvordan de fleste af os – mere eller mindre bevidst – opfatter menneskers omgang med andre mennesker ud fra de kategorier for køn og seksualitet, vi allerede kender.
 
I den heteroseksuelle verdensorden er kvindens valuta ungdom, der indikerer evnen til at føde børn, mens mænds valuta er økonomisk overskud og evnen til at forsørge og passe på kvinden og hendes børn. Når det ikke længere forholder sig sådan, når normaliteten forstyrres, så bliver folk utrygge – og vrede.
 
Er man i tvivl om, hvor grænseoverskridende disse forhold kan virke, kan man høre casterens råd til deltagerne: »Vores råd til dem er at holde sig fra Facebook i ugen efter, at programmet er sendt. Vi råder dem også til at lukke deres profil ned og skifte billede. Vores erfaring er, at der vil være folk, der skriver dumme ting, for sådan er internettet«, fortæller caster Johan Lauridsen til fagbladet Journalisten.
 
 
Det er castingen, dumme
I Cougarjagt følger seerne fire cases, to kvinder, der er vilde med yngre mænd: Tina på 47 og Heidi, der i programmet ikke vil sige sin præcise alder, men er i slutningen af 40’erne. Og to unge mænd, der gerne vil møde nogle modne kvinder: Hans Peter på 27 og Andreas på 25.
 
Casting er alfa og omega i programmer som dette, der bevæger sig mellem dokumentar og reality. Det fortalte Rasmus Gejl, redaktør og tilrettelægger på DR, i Politikens Poptillæg tidligere i denne måned.
 
De gode karakterer er programmet. Og i dette tilfælde er det kvinderne, særligt Tina, der er stjernerne. »Hvis jeg er liderlig en aften, bruger jeg ikke en dildo. Jeg ringer efter en mand!«, udbryder hun, mens vi og kameraet er med på besøg i den lokale sexshop og studerer kulsorte strap-ons og andre remedier til mandens bagudvendte nydelsescentre.
 
 
Tina på besøg i Go' Morgen P3
 
 
Tina lider ikke af påtaget ydmyghed, tværtimod øser hun ud af tro på egne evner på lagnerne og viser stolt frem af den fyldte indbakke på Tinder, mens hun skiftevis drikker vin og ryger smøger. Hun har »big dick-energy«, som Politikens TV-anmelder formulerer det.
 
Hun fremstilles – og fremstiller sig selv – som en selvstændig og modig kvinde, der ved, hvad hun vil have, og ikke er bange for at tage det. Ikke underligt har hun hurtigt fået en stor fanklub – ikke kun blandt unge mænd, men også blandt kvinder, der godt kunne tænke sig lidt af hendes energi.
 
Alligevel slår pik-energien revner. Tina fortæller, at hendes interesse for de yngre mænd opstod efter 2,5 års cølibat fremkaldt af, hvad hun selv betegner som et uheld, selvom der i virkeligheden er tale om et overfald.
 
De to unge mænd – fynske Andreas, der leder efter en kvinde, der kan sætte ham på plads og få ham til at slappe af (noget, som kvinder under 50 åbenbart ikke er i stand til), og Hans Peter, der opfatter sig selv som en gammel mand i en ung mands krop (selvom de ældre damer nok fortrækker mænd, der er unge fra yderst til inderst – fremstår som biroller.
 
Casterne Johan Lauridsen fortæller også i interviewet med journalisternes fagblad, at han i begyndelsen ledte efter en storbykvinde på 50+ med karrieren kørende for sig. Med undtagelse af et par år på alderen, så er Heidi vel prototypen: lækker, fraskilt og med et ønske om spændende uforpligtende sex med nogle lækre, unge mænd.
 
Men researchen skulle vise, at forestillingen om cougaren ikke holdt vand: »Jeg fandt ud af, at prototypen på en cougar var helt almindelige kvinder. Jeg besøgte nogle skønne mormortyper, der sad i blomstrede kjoler, som jeg var helt forelsket i«. Og derfor blev målet i stedet at udfordre vores allesammens forudindtagethed.
 
 
Fynske Andreas, der leder efter en kvinde, der kan sætte ham på plads og få ham til at slappe af (noget, som kvinder under 50 åbenbart ikke er i stand til). Foto: DR
 
 
Frigjort, forstyrret eller bare fortabt?
Hvorvidt han – og DR3 – er lykkedes med den mission, er mere tvivlsomt. Den mandlige anmelder på webmediet Heartbeats, Thomas Balslev, er i hvert fald hurtig til at stemple Tina som forstyrret snarere end frigjort.
 
»De fleste ville nok i hendes situation have ringet til en psykolog frem for et tv-hold. For det fjerner sgu nok ikke ens traume at pule en 19-årig purk med en strap-on. Men who knows?«, skriver han i sin anmeldelse.
 
Men det er ikke kun Tina og hendes uheld, der står for skud. Han fortsætter sygeliggørelsen af deltagernes seksuelle præferencer: »Både Hans Peter og Tina – og kokken fra Fyn, som også er med i programmet, og Heidi, som ikke vil fortælle, hvor gammel hun er – har åbenlyse komplekser og nederlag med i bagagen, der gør al snakken om unge mænd og gamle koner til ren øregas.«
 
 

Er Tina et feministisk forbillede eller en misbrugt stakkel? Det spørgsmål besvarer DR3-programmet ikke, men det er heller ikke meningen. DR selv kalder programmet livsstil. Det er lige dele dokumentar og reality. Den benhårde klipning og de pinefyldte datingsituationer får det ved først øjekast til at ligne et afsnit af Singleliv snarere end klassisk dokumentar, men ingen tilrettelægger skaber konflikter for seriens hovedpersoner – det klarer de helt selv.

 
 
Hans kritik faldt radiovært og debattør Anne Sofie Allarp for brystet, ifølge hende begår han en patriarkalsk dødssynd: Han sygeliggør det kvindelige begær.
 
Ifølge Allarp er der nemlig noget helt andet på spil: »Det, der kendetegner både Tina og seriens anden modne dame, flotte Heidi, der ikke vil ud med, hvor gammel hun er, er, at de virker vanvittigt lykkelige, ekstatiske nærmest, over at have valgt det klassiske parforhold fra«, skriver hun.
 
Og noget tyder på, at hun har ret. I hvert fald viste en undersøgelse for nylig, at hver tredje singlekvinde ikke ønsker sig en fast partner – men måske gerne en elsker eller to. Hvorvidt DR3-seriens to damer er en del af den statistik, kan vi selvfølgelig ikke svare på. Men det er i hvert fald umyndiggørende ikke at tage damernes egne ord for rene varer.
 
 
Et spejl for vores egne fordomme
Er Tina et feministisk forbillede eller en misbrugt stakkel? Det spørgsmål besvarer DR3-programmet ikke, men det er heller ikke meningen. DR selv kalder programmet livsstil. Det er lige dele dokumentar og reality. Den benhårde klipning og de pinefyldte datingsituationer får det ved først øjekast til at ligne et afsnit af Singleliv snarere end klassisk dokumentar, men ingen tilrettelægger skaber konflikter for seriens hovedpersoner – det klarer de helt selv.
 
Og netop derfor bliver det muligt med de utallige tolkninger. Amalie Libak kan bruge serien til en kritik af DR og af en seksualmoral, der bliver løsere. Anne Sofie Allarp kan bruge serien som løftestang for at afvise det heteroseksuelle parforhold – i hvert fald, hvis man enten har fået eller ikke vil have børn. Og Thomas Balslev kan være lige dele forarget og frastødt af Tinas eksplicitte udtryk for lyst. Alligevel peger det hele på den samme opfattelse af, hvad parforhold – i alle andre sammenhænge end dem i serien – handler om.
 
Og så er vi tilbage ved Heidis vise, fynske veninde. Selvom mænd indimellem bliver kaldt gamle grise, så er det meget nemmere for de fleste af os at acceptere forholdet mellem en moden mand og en yngre kvinde. Vi forstår den handel, der foregår mellem dem: ungdom og skønhed for tryghed, omsorg og visdom.
 
Uanset, hvad man synes om Tina, Heidi, Hans Peter og Andreas, så er det skidegodt TV. Ikke mindst, fordi det giver plads til alle seernes fordomme om mænd, kvinder, kærlighed og handel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job