Fra fralægger til undskyldning på én dag

”Må jeg ikke først begynde med at rose de to kvinder, I har med her, Therese og Louise – hej til jer.” Sådan lød det i Go’ aften Live fra TV 2-nyhedsdirektør Ulla Pors, da hun efter på premieredagen for den omtalte dokumentar forsøger at navigere sig igennem anklagerne om sexisme og de vidnesbyrd, dokumentaren indeholder. Kforum har set på k-vinklen og spurgt en professor i retorik og en kommunikatør, hvordan tv-stationens kommunikation om MeToo-dokumentaren fungerer.
I sagen om sexisme på TV 2 har vi siden i mandags kunne følge TV 2's offentlige krisestyring, der blandt andet bærer undskyldninger med sig, men virker de? Foto: Discovery+
I sagen om sexisme på TV 2 har vi siden i mandags kunne følge TV 2's offentlige krisestyring, der blandt andet bærer undskyldninger med sig, men virker de? Foto: Discovery+
af Stine Skriver
Mandag kom den længe ventede dokumentar MeToo: Sexisme bag skærmen på discovery+ om en sexistisk kultur, der i årevis har gennemsyret TV 2. 
 
Dokumentaren, som falder i tre episoder, bygger på interviews med 11 kvinder, der enten har været eller stadig er ansat på tv-stationen, og som igennem de seneste 20 år enten har været vidner til eller selv er blevet udsat for tungekys, utvetydige opfordringer til sex og deciderede overgreb fra deres chefer. I udsendelserne står det klart, at den øvrige ledelse og tillidsrepræsentanterne, dengang som nu, enten ikke har set det ske eller har slået det hen, når de er blevet gjort opmærksomme på det.
 
MeToo-sagen på TV 2 har været kendt i offentligheden i et års tid, fordi ansatte journalister på TV 2 selv begyndte at grave i stationens fortid. Den research stoppede TV 2, hvorefter Impact TV startede forfra med historierne.
 
Siden har TV 2 iværksat en intern advokatundersøgelse, der har fået ansættelsesretlige konsekvenser for fem personer. Heriblandt tidligere nyhedschef og vært Jens Gaardbo og tidligere vært Jes Dorph. Og i mandags blev udsendelserne altså foldet ud.
 
“Får du sex nok, Antoinette?”
 
“Kom ind på mit hotelværelse. Når du ser mig gå, venter du ti minutter, og så kommer du ind.”
 
“Har du prøvet en trekant nogensinde?”
 
“Du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og jeg vil ikke kneppe dig.”
 
Citaterne stammer alle fra dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen og er blot nogle af de mange eksempler på, hvad kvinder på TV 2 gennem årene har måttet lægge øre – og underliv – til. 
 
Udsendelserne foldes ud i løbet af tre timer, og i alle tre udsendelser er det Ulla Pors – nuværende nyhedsdirektør og tidligere redaktionschef fra 1995-2005 – der svarer på vegne af TV 2.
 
Ulla Pors er TV 2s nyhedsdirektør fra 1. februar 2021. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)
I februar tiltrådte Ulla Pors som nyhedsdirektør for TV 2. Foto: Henrik Ohsten, TV 2
 
 
Og nyhedsdirektøren kommer ikke ret godt fra start med sine svar, hvis man spørger Lisa Storm Villadsen, professor i retorik ved Københavns Universitet.
 
I udsendelsen lyder spørgsmålet fra journalisten:
 
”I hvor høj grad mener du, at TV 2’s ledelse har haft et ansvar for den usunde kultur?”
 
Ulla Pors svarer:
 
”Min refleksion er, at vi alle sammen har et ansvar for, hvad det er for en kultur, der har været på de arbejdspladser, der igennem de sidste årtier har været, hvor der har været forskellige kulturelle udfordringer.”
 
Til dette første svar siger Lisa Storm Villadsen:
 
”Ulla Pors generaliserer ansvaret. Også selvom spørgsmålet handler om TV 2’s ledelse. I sidste ende må en sådan generalisering betyde, at også ofrene for sexchikane bærer et ansvar.”
 
Ulla Pors fortsætter i interviewet:
 
”Det er min egen refleksion – hvad kunne jeg have gjort anderledes? Og det er jeg sikker på, at mænd og kvinder, der har siddet i ledende stillinger i alle de her berørte brancher, stiller sig selv det spørgsmål – hvad kunne vi have gjort anderledes? Hvad var det, jeg ikke så? Det mener jeg, er det helt essentielle spørgsmål at stille sig, når vi gerne vil arbejde videre og komme videre og tage vores kultur alvorligt og sige, vi er stolte af vores kultur. Vi har også haft nogle udfordringer, dem gør vi noget ved, og så skal vi tage det bedste med os.”
 
Lisa Storm Villadsens kommentar til den udtalelse er, at Ulla Pors igen undviger spørgsmålet om ledelsens ansvar, men trækker det ind i en personlig kontekst ved at spørge: Hvad kunne jeg have gjort? For straks derefter at generalisere igen. Nu inddrages andre brancher ovenikøbet. 
 
“På den ene side signalerer hun her forståelse for det synspunkt, at sexisme er et institutionelt eller systemisk fænomen, ikke blot et personproblem. Men det ændrer ikke ved, at hun trækker sit svar i retning af en løsning og ikke i den retning, som spørgsmålet gik på: Nemlig, hvem har ansvaret,” mener professor i retorik Lisa Storm Villadsen.
 

Lasse Laursen: Ulla Pors kommer skidt fra start

 
Lasse Laursen, som er podcastvært på Ugens Krise, lektor på CBS og dagligt beskæftiger sig med krisekommunikation, mener heller ikke, nyhedsdirektøren kommer godt fra start.
 
”Ulla Pors virker ikke som én, der har lyst til at medvirke, men TV 2’s analyse har været, at det er hun nødt til. Hendes kropssprog virker irriteret, og det fungerer ikke ret godt,” siger Lasse Laursen og fortsætter:
 
”Hun ved godt, at hun ikke kan slippe afsted med et skriftligt svar, så hun stiller op, men både hendes verbale og hendes non-verbale kommunikation signalerer tydeligt, at hun ikke har lyst til at være der. Hun virker nervøs, hendes stemme dirrer, og hun sidder uroligt på stolen.”
 
Og direktørens svar på anklagerne står ifølge Lasse Laursen ikke mål med anklagerne i dokumentaren.
 
”Ulla Pors’ svar står ikke mål med det enorme ledelsessvigt. Det imødekommer hun slet ikke i den dokumentar. Hun ligner ikke én, der har forstået problemets omfang,” siger han.
 

Tågesnak i metermål

 
Lisa Storm Villadsen har samme analyse:
 
”At ville arbejde for en bedre fremtid er jo prisværdigt, men man får lidt det indtryk, at det ikke nødvendigvis skal ske på baggrund af et grundigt opgør med fortiden. Det er tågesnak i metermål. Det skal signalere ærlig ledelsesstil, men gør det modsatte: Lægger abstraktionens tåge hen over det og spinner det oven i købet som noget positivt.”
 
Ifølge retorikeren ligger løsningen åbenbart i, at ledere skal reflektere. Og kun det. Selvransagelse er en meget vigtig del af en god undskyldning, men den skal gerne munde ud i konkrete formuleringer af, hvilke normer man har brudt, hvorfor det er et problem, hvad man vil gøre ved det, og hvordan man vil sikre sig, at det ikke gentager sig.
 
“Jeg ser ikke Ulla Pors tage nogle af de aktive skridt. Jeg ved ikke, om det måske skyldes, at der kan være sagsanlæg på vej, og hun ikke vil udtale sig på en måde, der kan skade kanalens sag senere. Men selv hvis det var tilfældet, kunne hun vel godt sige noget om, hvordan hun som menneske reagerer på anklagerne og vurderer det principielle i dem.”
 

Retoriske og indstuderede svar fra TV 2

 
Ifølge de to eksperter står TV 2’s kommunikation altså ikke mål med anklagerne. Og de mener begge, svarene virker indstuderede og beregnet på at undgå at sige for meget.
 
”Med de mange gentagelser og variationer over dette svar, virker det meget forberedt og bliver samtidig mere og mere utroværdigt, eftersom sagen jo er temmelig godt belyst på det her tidspunkt. At stille retoriske spørgsmål er at sparke sagen til hjørne,” siger Lisa Storm Villadsen.
 
Ifølge Lasse Laursen er både svar og ikke-svar en klar strategisk analyse fra TV 2’s side, som stort set har været tavse, siden TV 2’s interne advokatundersøgelse lå færdig for snart et år siden.
 
”TV 2 kan ikke løbe rundt og undskylde hele tiden. Det ville have ødelagt ledelsen indefra,” mener han.
 

Markant skifte i TV 2’s kriserespons

 
De to eksperter er dog enige om, at der sker et markant skifte i TV 2’s kriserespons i løbet af mandagen, hvor dokumentaren kunne streames fra morgenstunden. 
 
 

Mandag aften optræder Ulla Pors i Go' aften Live og udstaler sig om sexismesagerne på TV 2. Foto: TV 2
 
 
Da Ulla Pors mandag aften medvirker i TV 2’s egen udsendelse Go’ aften Live sammen med to af kvinderne fra dokumentaren, der begge er tidligere praktikanter på TV 2, lægger Ulla Pors sådan her fra land:
 
”Må jeg ikke først begynde med at rose de to kvinder, i har med her, Therese og Louise – hej til jer – og rose jer for at stille op for at medvirke i de her programmer, som jeg synes, er nogle virkeligt, virkeligt stærke og meget rystende programmer. Jeg er enormt glad for, at I og de andre kvinder har stillet jer op for at fortælle jeres historier. Jeg tror, det er sindssygt vigtigt for at få os videre på TV 2, at vi ved, hvad der er foregået, hvad det er for en historie, vi har, og hvad det er for en usund kultur, vi har.
 
Vi har også en enormt stærk kultur, men vi har også – kan vi høre, ikke mindst af det, I fortæller – haft en usund kultur, og den har vi nu arbejdet et år med at gøre noget ved, og det tror jeg, er sindssygt vigtigt, så tak til jer. Jeg er utroligt ked af det, I har oplevet, og jeg synes, det lyder helt vanvittigt, og jeg vil også gerne sige undskyld til jer. Det startede du med at spørge om – om jeg ville sige undskyld, og ja, det kan du tro, jeg vil. Jeg håber, at I vil tage imod en undskyldning, men jeg mener også, at det allervigtigste er, at I tror på, at vi arbejder på at gøre noget ved det.”
 
Lasse Laursen bider som det første mærke i det markante skifte i krisekommunikationen.
 
”Hun lægger ud med et ”hej til jer” til kvinderne fra dokumentaren, som er med i studiet. Det synes jeg, virker en lille smule tåkrummende, fordi skiftet er så markant fra det, vi har hørt hende sige i dokumentaren tidligere på dagen. Men hun får da omsider her signaleret ”vi er i samme båd”, siger han.
 
Og det er ifølge Lasse Laursen på høje tid, at Ulla Pors signalerer empati og kommer med en undskyldning for sin egen og TV 2’s rolle i sagen.
 
”Hun går i løbet af dagen fra at virke helt ligeglad og lave en fralægger til senere på dagen at virke som en person, der forstår sagens alvor. Hun er meget mere empatisk over for sagerne og kvinderne nu.”
 
Lisa Storm Villadsen fra Københavns Universitet er til dels enig.
 
”Det er fint, at Ulla Pors tager ordet ”undskyld” i sin mund. Det svækker dog udsagnet, at hun følger op med et “men jeg mener også…” Er det virkelig det vigtigste, at TV 2’s ledelse tror på, at der er sket noget? Er det vigtigste i forhold til undskyldningen ikke, at den er baseret på en reel anerkendelse af ansvar og forståelse af de skader, man har forvoldt? I anden række kommer så, hvordan man vil forhindre noget lignende i fremtiden” siger professoren.
 
Lasse Laursen supplerer.
 
”Det er ikke dårligt kommunikeret, men det ser skidt ud, fordi hun kommer fra den defensive position tidligere samme dag. Hun siger omsider undskyld, og det kan hun heller ikke slippe udenom. Hun gør det rigtige nu, men det kommer alt for sent,” lyder hans analyse.
 

Better late than sorry

 
Ifølge Lasse Laursen er det med hans podcastmakker Anna Thygesens ord i Aftenshowet på DR1 samme aften ”too little, too late.”
 
Laursen mener, at den sene undskyldning er et udtryk for, at TV 2 ud fra et strategisk synspunkt har været nødt til at reagere sådan.
 
”Det er bedre at sige undskyld efter, alt skytset er præsenteret. Det er strategisk smart ikke at sige undskyld fra start, for folk gider ikke høre på undskyldninger et helt år. Nu lukker de den med en undskyldning. Undskyldningen virker kraftigere nu – selvom det er meget sent. TV 2 har med den her strategi modvirket at få rollen som prygelknabe et helt år. Og det kunne have ødelagt ledelsen indefra,” siger Lasse Laursen.
 
Lasse Laursen har en sidste pointe i forhold til TV 2’s krisekommunikation, som han mener, er tv-stationens største problem.
 
”Både nyhedsdirektør Ulla Pors Nielsen og administrerende direktør Anne Engdal Stig Christensen har været på TV 2 siden altid, og man skal have været dundrende idiot for ikke at have set noget, men det holder de sig begge til, at de ikke har. Det er en vigtig del af deres kommunikation, men som udenforstående står hele deres strategi i skyggen af, at de to øverste ledere slet ikke har set noget,” slutter Lasse Laursen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også