TLDR Clubhouse
Clubhouse – hvad, hvem, hvordan og hvorfor?

Clubhouse er appen, som stormer frem lige nu. En slags 0059 møder mobil first podcast generation. Illustration: Kforum/Getty.

Skrevet af

Arendse Lund

4 artikler

0 indlæg

Clubhouse er den nye spændende audiobaserede SoMe-platform. Den bringer spontansamtalerne tilbage i en tid, hvor vi ikke kan mødes face-to-face. Hyg dig med bekendte, eller lyt med, når Quentin Tarantino og Brad Pitt taler om klimaændringer.

Vi har samlet alt, hvad du skal vide om appen, som du måske kender, men højst sandsynligt ikke er på ... endnu.

 

Hvad er Clubhouse?

Clubhouse er et nyt socialt medie, hvor podcasts, konferencer og paneldebatter fusionerer i en app, og hvor det hele foregår live, men uden billeder og kun med lyd. Clubhouse er ikke det første sociale medie, der forankrer sig i lyden, men er en del af en større tendens. Sådanne medier kaldes også for social audio-medier, og der findes sågar en social audio dating-app.

 

Clubhouse blev for alvor populær, da Elon Musk var vært på en audiochat med Robinhoods CEO, Vlad Tenev, hvor de naturligvis kom ind på hele GameStop-aktieskandalen.

 

Samtalen er et godt eksempel på Clubhouses potentiale – nemlig aktuelle emner, der diskuteres af relevante personer lige nu og her. Samtalen blev livestreamet på YouTube, og du kan høre den her.

 

Det er dog langt fra altid, at man vil kunne finde Clubhouse-samtaler eller -programmer på nettet, efter de har fundet sted. Det er nemlig ikke kutyme, at man optager det, der foregår på appen. Indholdet har dermed et midlertidigt aspekt, som kan give de fleste FOMO.

 

Når verdens rigeste mand hopper med på en trend, følger alle med, om det så er kryptovaluta eller Clubhouse. Kilde: Getty

 

Sådan kommer du med i klubben

Clubhouse er i skrivende stund kun en betaversion, hvilket betyder, at det ikke er alle og enhver, der kan oprette en bruger på appen. Når du opretter dig som bruger, bliver du altså skrevet på en virtuel venteliste, medmindre du har fået en direkte invitation på sms fra en ven. Alle eksisterende brugere af appen har nemlig mulighed for at invitere venner, der så får mulighed for at oprette en bruger. Jo mere aktiv du er på appen, jo flere invitationer får du. 

 

Hvis du ikke har fået en invitation endnu, må du altså forhøre dig i dit netværk. Er dine venner nærige med invitationerne, kan du altid minde dem om, at det også kan være en fordel for dem at invitere dig. Når man inviterer en ven til appen, kommer man nemlig til at være associeret med deres profil. På enhver Clubhouse-profil fremgår det, hvem der har inviteret denne. Det kan altså være en fordel at have inviteret en profil som mange, eller bare de rigtige personer, kigger på.

 

Du kan også prøve lykken med ventelisten. Når du skriver dig op, får de af dine kontakter, der allerede er brugere, nemlig en notifikation med muligheden for at invitere dig. Det kan altså være, at du bliver inviteret næsten helt af sig selv, hvis du skriver dig op på ventelisten.

 

I videoen får du et overblik over alle app'ens funktioner.
 
Som altid findes der mennesker, som absolut vil med på bølgen så tidligt som muligt, og som køber sig til invitationer eller plager deres Twitter-publikum, om de ikke lige kan få en forlomme.
 
Reddit har også haft gang i køb og salg af invitationer, og en subreddit er nu dedikeret til formålet.
 
 
 
Du kan også trøste dig med, at det ikke er alle, der mener, at Clubhouse lever op til hypen. Måske er det stadig for tidligt at komme til festen?
 

Hvordan bruger jeg det, og hvad skal jeg bruge det til?

Når du opretter en profil, kan du vælge dine interesser. Det kan være bøger, sundhed, mad, religion osv. Du kan nu lytte til en form for livepodcast om dine interesser sammen med andre, der deler disse. 

 

Der er altså mange muligheder på appen. Du kan for eksempel hver aften lytte til godnatsange sunget af den Emmy-nominerede musiker Axel Mansoor, som lige nu er den heldige bruger, der har fået lov at lægge ansigt til Clubhouses logo. Du kan også lære en masse om bitcoins, som er et populært emne på platformen.

 

Clubhouse-showet The Good Time Show har tiltrukket meget opmærksomhed, da det var dette show, hvor Elon Musk gjorde sin Clubhouse-debut. Senere var det også showet, hvor Mark Zuckerberg for første gang optrådte på appen. Selvsamme show kommer til at moderere en kommende samtale mellem Elon Musk og Kanye West. The Good Time Show er altså klart noget af det, der er værd at lytte til på platformen.

 

 

Mangler du mere inspiration, giver denne artikel dig en liste med fede folk at følge på appen.

 

Kan jeg starte mit eget program?

Alle brugere kan oprette et rum som moderator. I dit eget rum kan du snakke om, hvad du vil, til alle, der nu måtte være interesseret. Du kan også planlægge et event via Clubhouses kalenderfunktion. Dette giver andre brugere muligheden for at få en notifikation, når dit event går live. Her kan du læse om moderator-erfaringer fra det danske Clubhouse-show Digital Ugerevy.

 

Styrker og svagheder ved Clubhouse

Clubhouse har naturligvis ikke udelukkende fået ros og opmærksomhed. Flere brugere har peget på appens udfordringer med håndteringen af private oplysninger, særligt måden, hvorpå Clubhouse håndterer dine kontakter.

 

Andre peger på, hvor nemt det er for brugere at sprede misinformation, racisme eller anden form for hadtale på Clubhouse. Det er en udfordring at kontrollere, hvordan platformen bliver brugt, idet alt indholdet er live.

 

Folkene bag Clubhouse udtaler sig i denne blogpost om problemet.

 

Clubhouses koncept skaber ikke kun udfordringer. Platformen skaber rum, hvor brugere i hele verden kan have samtaler, som de måske ikke ville kunne have andre steder. Et eksempel kan være rummet Queer Nigerians, hvor Nigerias LGBTQ+ personer kan snakke om rettigheder og aktivisme.

 


 

Relaterede artikler

10 ting, du (måske) ikke vidste om influencere - Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #MeToo har influencere fået en ny rolle i medielandskab...
Brug det danske sprog, før det er too late - "Du shiner med din performance, som er helt outstanding, men jeg har svært ved at deale med, at du også pleaser big time...
”Er der nogle frække piger på linjen?” - Hvem husker 80’ernes 0059 eller Træfpunkt, som det også hed? I bund og grund en simpel mulighed for anonymt at tale samm...
Clubhouse og det åbenlyse persondatasalg - Du har sikkert allerede hørt en del om det nye, hippe sociale medie Clubhouse. Jeg vil derfor ikke trætte dig med en præ...
Det kræver mere end iPhones og gode intentioner - Kombinationen af sociale medier og smartphones har gjort det populært for mange virksomheder at producere videoer til de...

Giv din stemme

38 stemmer
3,3/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

58 JOB

Digital redaktør

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.