Et nyt studie viser, at medarbejdere mest frygter deres overordnedes kritik og at blive fyret. Og det er en frygt, der er hæmmende for innovationen og selvstændige tiltag. Som mellemleder skal man derfor skabe nogle trygge rammer, hvor medarbejderne ikke er ved at skide grønne grise ved tanken om at have begået en fejl. Foto: Gettyimages
Mellemleder- og linjekommunikation er stadig lige så svært, som det er vigtigt. Vi har sorteret i de nyeste videnskabelige artikler om emnet og udvalgt fem, der giver dig en status på mellemlederens rolle. Få indsigt i de seks mellemledertyper - hvem er du? Husk, at frygt er en hæmsko. Og ja, integritet er stadig nøglen til den succesfulde mellemleder. I dag taler mange om hubs. Men ingen hubs uden gode mellemledere. Og så kan mellemledere også tage ansvar for forretningsmodeludvikling i en digital tidsalder.
Mellemleder- og linjekommunikation er klassiske kommunikationsdiscipliner, som ikke er forsvundet. Selvom vi i dag taler nok så meget om lean startup, anarkistiske, flade matrixorganisationer, selvstyrende teams osv., så er langt de fleste mellemstore og store virksomheder stadig helt klassisk organiserede i et webersk bureaukrati med hierarkier og kommunikation op og ned igennem organisationens linjer.
Og mellemledere står stadig i den klassiske kamp mellem bund og top, som en lus mellem to negle. Vi har gennemtrawlet den nyeste videnskabelige litteratur og giver dig her indblik i, hvad forskningen peger på.
6 mellemledertyper. Hvem er du?
Ifølge et studie af McKenzie og Varney (2018) findes der seks mellemledertyper, der skaber forskellige typer energi i teamet. Hvem er du?
- Den selvbevidste og stærke leder
- Den resultatorienterede
- Holdspilleren, der holder sig til det sikre
- Den ambivalente med modsatrettede holdninger
- Den følelsesmæssige udkørte og usikre
- Den, der bare prøver at overleve.
Til hver type knytter sig ifølge McKenzie og Varney en energiprofil; altså. hvordan typen påvirker energiniveauet i hele teamet, som vist i skemaet. Det siger sig selv, at type 4-6 er virkelig uholdbare, men at de ikke desto mindre findes rigtig mange steder. Moralen er, at det gælder om at udvikle type 1-3 gennem vedholdende støtte og feedback.

Se figur i fuld størrelse her.
Mellemledere kan tage ansvar for forretningsmodeludvikling
Den radikale digitalisering betyder blandt andet, at mange virksomheder må genoverveje deres forretningsmodeller. Værdikæden bliver udfordret af ny teknologi og nye aktører, og derfor må man typisk ændre fra fx produkt til service eller rykke sig højere op i værdikæden med rådgivning. Dette bliver oftest behandlet som et direktøransvar.
Men Groskovs og Ulhøi (2018) argumenterer for, at det også kan ske bottom-up via ivrige mellemledere, der forstår forretningsudvikling. De tilbyder en model, som mellemledere kan lære fra. Moralen er, at mellemledere må tage ansvar for tilpasning og udvikling, specielt hvis topledelsen er for langsom.

Model over, hvordan mellemledere kan være med til at udvikle nye forretningsmodeller. Se model i fuld størrelse her.
Ingen hubs uden mellemledere
For tiden taler alle om hubs/labs eller inkubatorer; altså udbrydere fra organisationen, der skal hjælpe med at disrupte virksomheden, før andre konkurrenter gør det. Men få taler mere grundlæggende om, hvordan det skal organiseres.
Her kommer mellemlederen ind som en vigtig brik ifølge studiet af Hirte (2018). Hun viser, hvordan mellemledere ikke så tit har kompetencerne til at indgå i en ny type struktur, og der er brug for at uddanne mellemledere til den nye rolle.

Oversigt fra artiklen. Mellemlederens rolle er at være en indpisker, ekspert, innovator, motivator, projektleder og en, der hjælper de andre og skaber hastighed.
Integritet er (stadig) nøglen
Studiet af Way (2018) m.fl. bygger videre på, hvordan integritet (behavioral integrity) - forstået som sammenhæng mellem det, der siges, og det, der gøres - er mellemlederens allervigtigste kompetence, når det handler om at have succes i jobbet; dvs. skabe de projekter og aktiviteter, der er nødvendige.
Når mellemlederen har høj integritet, forbedres medarbejderes adfærd (organizational citizenship behaviors); de gør altså mere af det, man gerne vil have dem til at gøre. Samtidig viser studiet, at mellemlederes integritet i det daglige arbejde bliver vurderet meget højt af overordnede.
De argumenterer for, at integritet er det bærende element i god mellemlederkommunikation. Ikke så nyt, men dog endnu engang slået fast med syvtommersøm.

Model fra artiklen, hvor de forsøger at påvise en sammenhæng mellem integritet og performance. Hvis en mellemleder oplever støtte fra topledelsen, vil han handle med integritet, hvilket fører til, at medarbejdere gør det, man ønsker, de skal gøre.
Frygt er en hæmsko
Mellemledere tror måske, at medarbejdere arbejder mere effektivt, hvis der er en brændende platform under dem. Men ikke altid. Nyt studie af Gibaldi og Cusack viser, at medarbejdere mest frygter deres overordnedes kritik og at blive fyret. Og denne frygt er en hæmsko for det daglige arbejde, for det betyder, at medarbejdere ikke handler og kommunikerer frit.
Manglende frihed, og frygt for det, der kan gå galt, fører til lav innovation og selvstændigt arbejde fra medarbejdere, der i stedet orienterer sig mod det sikre og konservative. Mellemledere skal derfor sørge for at skabe tryghed i arbejdslivet og kommunikere accept af fejl (i et vist omfang). Det gøres gennem betryggende kommunikation og konstruktiv feedback.
Referencer
- Gibaldi, C., & Cusack, G. (2019). Fear in the Workplace. Review of Business, 39(1), 60–74.
- Groskovs, S., & Ulhøi, J. P. (2018). The middle manager in search of business model innovation. Journal of Business Strategy. (https://doi.org/10.1108/JBS-04-2018-0061)
- Hirte, R. (2018). The Role of Middle Managers in the Implementation of a Corporate Incubator: A Case Study in the Automotive Sector. Technology Innovation Management Review, 8(7), 31–39. (https://doi.org/10.22215/timreview/1169)
- McKenzie, J., & Varney, S. (2018). Energizing middle managers’ practice in organizational learning. The Learning Organization, 25(6), 383–398. (https://doi.org/10.1108/TLO-06-2018-0106)
- Way, S. A., Simons, T., Leroy, H., & Tuleja, E. A. (2018). What is in it for Me? Middle Manager Behavioral Integrity and Performance. Journal of Business Ethics, 150(3), 765–777. (https://doi.org/10.1007/s10551-016-3204-9)