Citybois opfinder nyt sprog
Tal Cityboisk, din jeiner!

Skrevet af
X Factor-gruppen Citybois har lagt Danmark ned med deres charme, selvtillid og ikke mindst deres selvopfundne sprog. 12-årige Alba - inkarneret Citybois-fan - introducerer dig her for den Cityboiske ordbog, der byder på umiddelbart uforståelige ord som Scarlet, Møn og Granola. Læs med, og lær Cityboisk.
Giver sætninger som "Jyg klæder mig til en pat aften fyldt med hafla og gode bois" eller "Du er møn Greta din pel" ingen mening? Så fortvivl ikke. Vi har fået 12-årige Alba til at guide dig gennem den Cityboiske sprogbrug med en Citybois-ordbog.
 
Citybois er blevet et stort popfænomen siden X Factor, især hos de unge piger. De har siden lavet deres helt eget sprog, og det er de færreste, der ved, hvad det betyder. Læs med her, og bliv ekspert i deres sprog og i, hvilke sammenhænge du kan bruge ordene. Her er Citybois-ordbogen.
 
Citybois, Danmarks måske mest profilerede boyband lige nu, har lavet deres helt eget sprog. Kilde: Scanpix.
 
:(Kolon) : v (kolon v)
Er Citybois' mest kendte og brugte ord. Det betyder, at man siger noget, men mener det modsatte. Så hvis du fx spørger om hjælp til noget, og ingen hjælper, så siger du ”tak, fordi du hjalp mig kolon”, som så betyder ”tak fordi du ikke hjalp mig”.  Udtrykket startede som :v (kolon v), men nu siger man bare : (kolon).
 
'Pat 
Er en forkortelse for psykopatisk nice (sykopatisk nais). Du er 'pat, hvis du er overdrevet sej eller cool. En oplevelse kan også være 'pat, hvis den er overdrevet god. Eksempelvis ville en ferie, hvor du rejser til troperne på en vinterdag, være 'pat.
 
Un-'pat
Er det modsatte af pat. Så hvis din ven eller veninde er alt andet end psykopatisk nice, så er de un-'pat. Så du må hellere håbe på, at de ikke har læst artiklen og ordets betydning, hvis du en dag kalder dem un-'pat. 
 
Hyy
Betyder, at man er sød eller nuttet. Fx er en kattekilling hyy.
 
Maghereta/Greta 
Betyder, at man er grådig og ikke vil dele ud.
 
Schwencke
Ordet for at være lækker, og at alt bare kører, som det skal. For at være en rigtig schwenke skal du have håret tilbage og have fedt tøj på.
 
Jee´n/jeiner
Når du er en jee'n eller jeiner, har du gjort noget rigtig klodset, som fx at spilde et eller andet ud over dig selv. Så næste gang din ven eller veninde spilder noget, kan du kalde personen for en jeiner. Der er også bare folk, som altid er jeinere, fordi de konstant er klodsede.
 
Bois
Er en slags forkortelse for Citybois. Citybois kalder også deres egne venner for bois. Det kan også betyde, at noget er godt, rart eller fedt. Så hedder det røv-bois.
 
Pat, ryy og pel'. Hør Citybois' egne forklaringer af deres særegne sprogbrug. Kilde: YouTube.
 
Lækkertz (lækkertjsh)
Betyder det samme som lækkert, der er bare tilføjet et "z" i enden. Mange af Citybois' ord er de samme, som man normalt siger – bare med et andet bogstav foran eller bagpå.
 
Hafla
Betyder fest. Livet kan være en hafla, eller en ting er hafla.
 
Møn
Et andet ord for meget. Møn er bare lidt kortere og med en anden vokal.
 
Nana
Når man er rigtig træt og ikke rigtig orker noget, er man nana. Fx hvis man lige har haft weekend og skal tidligt op i skole om mandagen, så er man nana.
 
Kræder 
Betyder det samme som græder, det er bare med "k" i stedet for "g". Det kan også betyde, at du græder af grin.
 
Klæder
Betyder glæder, men udtales også med "k" i stedet for "g". 
 
Ryy 
Betyder "at ryge". Du kan fx sige: "jeg er lige gået ud og ryy" i stedet for at sige ryge.
 
Jyg (jyy)
Betyder jeg. Citybois erstatter ofte vokaler i danske ord med et "y" som fx i jyg (jeg).  
 
Scarlet: Hvis man er helt dresset op i 80'er-tøj. Noget, de to drenge ofte var under deres optrædener i X Factor. Kilde: Scanpix.
 
Scarlet (skarlet)
Hvis man har 80'er-tøj på og er totalt klar, så er man scarlet.
 
Damejagt
Når Citybois går rundt på Strøget og synger til piger, er de på damejagt. Hvis pigerne smiler til dem bagefter, er det gjort rigtigt.
 
Damejagt: Citybois' udtryk for at charmere damer på Strøget. Og damer er der nok af for tiden i de to drenges karriere. Kilde: Scanpix.
 
Pel'
Betyder, at man bare er sindssygt kikset.
 
Granola
Når du styrer for vildt og er lækker og smart. Ordet kommer oprindeligt fra en café på Vesterbro, som hedder det samme, hvor du kan få lækre milkshakes, og alt bare er lækkert. Et sted, Citybois ofte hænger ud. 
 
Granola: Betyder, at du styrer for vildt! Det er også Citybois' yndlings hang out-place på Vesterbro. Kilde: Facebook/Citybois. 
 
Føl (føel)
Når man virkelig føler den og lever sig 100% ind i det, man gør. 
 
Køl
Er en forkortelse for køldansen, der går ud på at sætte noget musik på med et fedt beat og så svinge med armene, som om du havde en kølle.
 
Dobbelt køl 
En udvidet udgave af køldansen, hvor man svinger med begge arme i stedet for én, som man gør i køl.
 
Gar
Er en forkortelse for cigar. Hvis du er gar, er du meget fin på den, og alle har respekt for dig.
 
Lollern
Er et andet ord for lol, som betyder "laughing out loud" – altså at noget er sjovt.
 
Beverly Hills
Hvis det en dag bare går megagodt, og alt bare spiller og svinger.
 
Det går vist okay Beverly Hills for Citybois på dette billede. Selvtillid mangler gruppen ikke! Kilde: Scanpix.
 
Dræn
Betyder, at man bare er kikset.
 
Snupleren 
Tricket, hvor man falder foran en pige og kommer op igen helt cool med håret tilbage.
 
Maniac
Når man går totalt amok.
 
Hant
Betyder, at man er meget stresset, håret, tøjet og alt sidder bare forkert. Så har man hant på, og alt er dårligt.
 

Relaterede artikler

Er du belieber eller directioner? - Det er nu, der skal vælges side. Kampen mellem Justin Bieber og One Direction om at være verdens mest populære idoler er...
Skammermagtens år - Skammermagt er et af de 19 ord Dansk Sprognævn ved dette årsskifte har valgt at trække frem blandt de hundredvis af nye ...
På tisselugtskursus uden stankdæmper - Hva’ så, sorgsnyltere, løgnehælere og tys tys-kilder? Har I været til sovekoncert, tisselugtskursus, araberrave eller to...
Er du dovenhøflig eller en taskedasker? - Teknologien har fået os til at bevæge os på nye måder; praktiske og paniske. Tjek de nye kropsritualer.
Er du til junkfood eller regnbuer? - Dine emojis fortæller en hel del om dig og måske også det, du helst ville undgå blev fortalt. Fx om du er celeb-fikseret...
Nu gælder det om at holde tænderne lige i munden - Amalie fra Paradise Hotel gør det, rapperen Per Vers gør det, og du gør det uden tvivl også. Vi justerer konstant vores ...
Sproglige nytårsforsætter for 2016 - Ordet ”feminist” hænger Susanne Staun ud af halsen. Hella Joof synes, at ”fucking” er grimt. Asger Aamund ville ønske, a...
Black Lemonade - For mange handler Beyoncés succes om velplanlagt kommunikation, marketing og god business-sans – krydret med lidt femini...
Taler du Fortnite, pleb? - Uforståelige ord strømmer ud af børneværelset til lyden af eksplosioner og laserskud. Du vil så gerne kunne tale med, me...

Giv din stemme

81 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Head of External Media Relations

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikatør

Frist: 7. august

Kommunikationsrådgiver

Frist: 4. juli kl. 12.00

Head of External Media Relations

Frist: 10. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.