R for Røvhulsforældre, B for Bashing
Forældrebashingens ABC

Helt okay forældre har altid udgjort størstedelen af alle forældre. Her er ef af dem på arbejde igen igen engang i 1950erne. Kilde: Getty Images.

Skrevet af

Mette Kirstine Goddiksen
Journalist

27 artikler

0 indlæg

Danskere med fråde i mundvigene sidder hver dag og brøler curlingforældre og speltmor i mediernes kommentarfelter, men de kommer til at blande begreberne sammen – modtag hermed en ABC, så du bliver mere skarp i din forargelse. Selv tak.
Måske er det på tide med et leksikon over de skældsord, vi hæfter på hinanden som forældre. Jeg oplever ofte, at for eksempel speltmor bruges om alt og alle, som vi gætter på gør det helt forkert, hvorfor deres børn HELT SIKKERT ender som uselvstændige, ulykkelige pjok, der ikke engang kan lave en Google-søgning på den nærmeste terapeut….
 
Men vent! Er det ikke curlingmor, ikke speltmor, vi med foragt skal kalde hende, der skaber skrøbelige børn med sin klæbrige omsorg? Ja, man kan blive helt forvirret, når der findes så mange latterliggørende stempler at sætte i panden på forældre nu om dage.
 
Men pyt. Enhver kan tage fejl. Forældrebashing er en svær disciplin. Den udøves på toppen af et dejligt raserianfald, og hvem tager sig af begrebsforvirring, når man skal nå det vigtige mål at få forældre til at skamme sig og selv fremstå aldeles pletfri? Desuden er der hjælp at hente lige her, hvor de fire kendte begreber gennemgås: curlingforældre, speltmødre, gammeldags røvhulsforældre og okay forældre. Dertil har jeg selv lavet en ny kategori: Mayland-mor. Skal vi ikke sige, at jeg starter – og så er bidrag/korrektioner meget velkomne?
 
Speltmor - Hun kan læse i sine børns iris, hvis de har berørt engangsplastik, og den hellige ild brænder indeni som et dejligt lejrbål. Mød speltmor.
 
Skældsordet speltmor blandes ofte sammen med curling; det behøver ikke nødvendigvis at hænge sammen. Disse speltbørn får ikke nødvendigvis hjælp til at samle deres egen honning eller til at fifle deres egen hørdragt sammen.
 
Beskrivelse: Speltmor er hende m/k, der i et forsøg på at gå mod den kommercielle strøm selv bager stenhårde boller til madpakken og smører dem med selvindtørret, økologisk rosinmos – men kun om fredagen. Vi har nemlig ikke brug for alt det sukker!
 
Hun hylder børnenes frie leg og har googlet/fået fortalt henne i Spirituel Bevidsthedsforening, at Colgate er i lommen på Putin, hvorfor børnene skal børste tænder i kokosolie. At landets uddannede tandlæger fraråder denne praksis, fordi børnenes tænder bliver gennemhullede, er sagen uvedkommende. Hun har nemlig gennemskuet, at de alle sammen er hjernevasket eller bestukket af multinationale selskaber – alt sammen med det formål at slå hendes børn ihjel.
 
Kernesund? I hvert fald autentiske. Kilde/GettyImages.
 
Hendes børn bliver heller ikke vaccineret, da hun med gigantisk selvtillid kan afvise al forskning på området. Desuden har hun selv hørt om en pige, der blev skadet for livet af paraplyvaccinen. Alt naturligt er godt. Al medicinsk forskning afvises blankt, for naturen er den eneste rigtige healer. Hendes barn ammes, til det er gammelt nok til at lave Krigeren henne til yoga.
 
Forbilleder: alle naturfolk.
 
Kendetegn: paranoia, blanke øjne og indigneret stemmeføring. Ofte har hun chia-frø mellem tænderne. Hun er klædt i naturmaterialer med en svag duft af lavendel, og hun har en komposterbar krop. Dertil er hendes børn som regel allergiske over for op til 200 basale fødevarer. Desuden nærer hun en afgrundsdyb kærlighed til sine børn og et uendeligt ønske om at gøre det så godt som muligt.
 
Historisk set: Ældre mennesker er en form for børn af speltmødre, men det var mere af nød end af lyst, fordi en stor del af børn født i mellemkrigstiden faktisk voksede op som speltbørn. Der var ikke råd til at købe en masse nyt kunststoftøj, og raffineret sukker og slik var i højere grad en luksusvare, som der ikke var råd til at købe til børnene. Tingene blev genbrugt.
 
Curlingforældre har eksisteret til alle tider. Kilde: Getty images.
 
Curlingforældre - Med en konstant ringen i ørerne fra seneste skideballe på det sociale medier kæmper hun videre for retten til at kræve særbehandling for sit helt unikke, omsorgskrævende barn. Mød curlingmor.
 
Skældsordet curling er det mest anvendte ord næstefter ”den”, ”at” og ”der”. Det skal ikke forveksles med forældre, der rent faktisk har et barn, der går til issporten curling – det ville næsten være synd. Og dog: Alle forældre har vel på et eller andet tidspunkt delt noget omsorg ud, som ikke var absolut nødvendig. For eksempel har de måske rakt deres teenager sovsen, selvom han faktisk selv kunne nå … Ved nærmere eftertanke: Ned med alle curlingforældre, også dem, hvis barn går til curling!
 
Beskrivelse: De er faktisk alle vegne, ifølge kommentarspor på danske medier. I hobetal – og vi er bare så rasende på dem. Ofte sidder de ved siden af deres 27-årige barn til jobsamtalen for at sikre sig, at den måske kommende chef vil minde barnet om også at spise gulerødderne i mors madpakke. Eller tage hue på, så barnet ikke får snue ”det giver noget smertefuldt eksem ved næsen, som lille Johan engang var ved at dø af. Mindst”.
 
Desuden ses de læsset med tryksager i villakvarterene, hvor de passer deres barns rute. De sidder også rundt omkring i landets børnehaver og skoleklasser, hvor de nidkært sørger for, at de andre børn ikke får mere opmærksomhed eller kærlighed end deres eget – den slags krænkelser (som at deres barn ikke blev valgt først til rundbold) er meget usunde og kan føre til dårligt selvværd resten af livet, siger de.
 
Kilde/Buzzfeed
 
Forbilleder: Netdoktor.dk, Fætter BR, nærmeste psykolog eller pædagog, der modstræbende giver dem ret i, at de og deres barn fortjener særbehandling og har syv-otte allergier.
 
Kendetegn: De sidder på skødet af deres barn med en ringen for ørene fra vrede, hadefulde danskere, der alle sammen gør det meget bedre selv. Kommentarer, der gerne indeholder ”jeg har altid bla bla – og det har jeg aldrig taget skade af!" Disse forældre har muligvis buler i baghovedet af at blive banket dér af den blodtørstige folkemængde, men de kæmper bravt videre.
 
I lommen har de et print af en Google-søgning, der fastslår, at deres barn er særligt sensitivt eller bare særligt-særligt, hvorfor det har behov for at blive skærmet fra stort set alt her i livet. Deres taske er desuden fuld af netop den fødevare, som barnet kan lide i den her uge samt knæbeskyttere, hjelm og grødomslag. Ved juletid står de og moser en ekstra mandel ned i lille Johannes risalamande. Derudover nærer de en afgrundsdyb kærlighed til deres børn og et uendeligt stort ønske om at gøre det så godt som muligt.
 
Historisk set: Der har altid eksisteret curlingforældre og -børn, men før i tiden blev de kaldt ”snotforkælede”, ”overbeskyttede” eller ”én, der får alt, hvad han peger på”. Der har altid været børn med forældre, som ydede dem mere omsorg end andre børns forældre – dengang kunne man desværre bare ikke putte dem i den offentlige gabestok på nettet og få frit afløb for sin galde – og måske endda ubevidst få afløb gennem raserianfaldene mod curlingforældrene for sit eget indre, svigtede barn, der godt kunne have ønsket sig at blive set og kysset mere under opvæksten.
 
Røvhulsforældre - Der er eddermaneme ingen langskæggede pædagokker, der skal fortælle, at management by fear ikke giver artige børn. Mød en røvhulsforælder.
 
En forældregruppe, der helt overses i hetzen mod curlingforældre (vi har jo fundet nogle, der er langt vigtigere at hade). Røvhulsforældre er dem, der gerne afliver et barns elskede kælekanin for øjnene af dem for at ”ruste dem til livet”.
 
Beskrivelse: Røvhulsforældre er dem, der ikke evner empati og trøst – ofte, fordi de ikke selv har mødt det. De plejer kun deres egne interesser, ydmyger, råber og slår måske endda under påskud af, at det er ”for barnets bedste” eller ”det tog jeg i hvert fald ikke selv skade af!”
 
Forbilleder: Mads Skjern og Bent Mejding som Eriks far i ”Tro, håb og kærlighed”. 
 
Det er så utroligt vigtigt at du forstår det her, Erik.
 
Kendetegn: Der er to typer: en med brysk, nådesløs og bestemt kropsholdning eller en med slatten, martyragtig og selvmedlidende. Ofte er de selv vokset op hos røvhulsforældre, hvorfor de bare gentager den eneste måde at være forælder på, som de kender. De har tilegnet sig en selvtilstrækkelig attitude, og der er ingen, der kan lære dem noget om børneopdragelse. De er altid klar med en ydmygelse til barnet.
 
Enten har de selvudslettende mobbeofre som børn – eller nådesløse mobbere, der egentlig bare tigger om at blive set – om så det er på en negativ måde. Disse forældre mener, at systemet, lærerne og pædagogerne er fjender, der ikke har en skid forstand på børneopdragelse. Og tro det eller ej: De her forældre nærer også afgrundsdyb kærlighed til deres børn samt et uendeligt ønske om at gøre det så godt som muligt. Ikke alle mennesker formår at omsætte kærlighed til kærlige handlinger.
 
Historisk set: Tidligere var det mere legalt at være en røvhulsforælder, da man troede, at børn blev styrket af daglige ydmygelser og voksne menneskers saftige råbeanfald, der fik pandehåret til at løfte sig. Siden fik vi både børnekonventioner og hønsestrikpædagogik, hvorfor mange af disse forældre er blevet konverteret til andre typer af forældre. 
 
Mayland-mor - Tillid er godt, men kontrol er præcis 10,03 gram bedre. Mayland-mor har styr på børneopdragelsen, og i tidens suppedas af svage forældretyper giver det hende social status.
 
En forældregruppe m/k, der gerne deltager i hetzen mod curlingforældre og speltmødre. Det er dem, der har styr på legeaftalerne og karriereplanen for barnet de næste 30 år. Det er den forældregruppe, der er er tættest på at blive accepteret socialt, fordi de vægter grænser for børnene og kontrol så højt. Det kommer ikke bag på denne type mor, hvis det begynder at sne i august, og hun har naturligvis taget en nyvasket flyverdragt med i sin håndtaske.
 
Beskrivelse: Hun ligner en vinder – og hun er en vinder og en alfahun, især i forstadsdanmark. Hendes hjem er holdt i sort/hvidt med en enkelt grøn Kähler-vase og Bojesen-abe for at bringe det vilde og skøre ind (men kun i fornuftige doser, bevares).
 
Hun står ofte nede i hallen, hvor hun er frivillig træner og/eller lærer sit eget barn om sportsånd og om at lave gymnastikserier på en perfekt, symmetrisk måde. Hun har desuden en bemærkelsesværdig orden i sin fulde kalender, hvor alle børnenes legeaftaler, mandens tur til bilvasken, hendes egen tøzeaften i biffen for at se Mr. Grey osv. er plottet ind.
 
Hun sætter grænser, udmåler vingummibamser til fredag med militant præcision og sørger for, hendes børn kun har legeaftaler med de forældres børn, som hun godt kan lide/som har 110 procent styr på sengetider og madpyramide. Ofte står hun ved strygebrættet og sørger for, at Hummel-logoet på barnets T-shirt fremstår helt skarpt.
 
Hendes børn ses stort set aldrig i spontan leg på gaden eller i haven. Det er mere hensigtsmæssigt og målrettet, de bruger tiden fornuftigt og passer undervisningen i gymnastik, svømning, karate, håndbold, yoga, spejder og klaver - og herefter lektier. 
 
Forbilleder: Piotr Wozniacki, Niels Egelund.
 
Kendetegn: Friske, røde kinder, Ilse Jacobsen-støvler og HH-vindjakke. Ofte er hun på vej videre med et målrettet og dog venligt udtryk i øjnene. Hendes brille er ofte i en smart farve. Ofte afslutter hun sine kommentarer på sociale medier med "Bum" og "Så er der vist ikke så meget mere at diskutere". Mayland-mor tvivler misundelsesværdigt lidt på, om hun gør det rigtige. De her forældre har også en afgrundsdyb kærlighed til deres børn samt et uendeligt ønske om at gøre det godt – så det gør de, blev der sagt!!!
 
Historisk set: Tidligere var det en udskældt forældregruppe, fordi man for eksempel i 70'erne mente, børn havde ret til fri leg og til ikke at blive overvåget af mor og far i døgnets 24 timer. Det var samtidig dengang, hvor det var meget forbudt at pace børn. Forældregruppen er det mest moderne lige pt.
 
Helt okay forældre - Det kan siges meget kort...
 
Beskrivelse: Helt okay forældre er en blanding af alle de andre forældre, tilsat lidt personlig arv og miljø. De er hårde kritikere af alle forældre, hvis bevægegrunde, de ikke kender til bunds. Forskellen på dem og alle de andre typer af forældre er, at der er en forståelig årsag til, de her forældre engang imellem laver fejl.
 
Forbilleder: Mig og alle, der tænker som mig. 
 
Kendetegn: Helt okay forældre ud over en selv er svære at finde – forældre nu om dage er ganske tåbelige og curlingagtige, har vi læst meget om på nettet. Desuden er de kendetegnet ved afgrundsdyb kærlighed til deres børn samt ønsket om at gøre det godt nok i en verden, hvor man dagligt bombarderes med ting, man skal og bør i forældrerelationen.
 
Historisk set: Helt okay forældre har altid udgjort størstedelen af alle forældre.
 
En afsluttende bemærkning skulle lige være den, at jeg i denne uge har overvejet, om de mange historier om HPV-vaccinens forbandelser har noget på sig (spelt), jeg har råbt af mine børn – dybest set, fordi jeg selv havde haft en lortedag på job (røvhul), jeg har meldt min datter til karate, fordi jeg mener, det giver mig status som en sej pigemor (Mayland) – og så har jeg gudhjælpemig købt hende en krone, fordi hun var ulykkelig over, hun ikke blev kattekonge (megacurling).
 
Lad bare harmen eksplodere – nu er I klædt godt på. Bagefter vil jeg forsøge kæmpe mig tilbage til følelsen af at være en helt okay forælder. 
Og joh- så vil jeg igen undre mig over, hvorfor vi har brug for at hænge hinanden ud mht. forældrerollen.

Relaterede artikler

Du er et barn af disse børn - Ifølge et gammelt russisk ordsprog er det ikke fremtiden, men fortiden, som er uforudsigelig. I årets DR-julekalender Ti...
Moderskab med medier - Specialet undersøger, hvilken betydning medier og mediebrug (medieret kommunikation) har for moderne moderskabelse og mo...
Mor og far: Jeg er hamster - Identitet er en sjov størrelse. I gamle dage var man den, man var. Nu kan man være hvad som helst. Fx drage. Eller ulv. ...
Halleluja: Mit barn elsker sin iPad - Det kræver en aktiv indsats at få vores børn til at blive en kreativ generation – frem for den asociale generation, som ...
Nostalgitrip med Pikachu - Sommeren 2016 vil blive husket for den omsiggribende dille, Pokémon Go, med over 100 millioner downloads. Tusindvis af i...
Sig nej til dine børn - "Opdragelse er lederskab”, hævder viceskoleleder, lærer og frem for alt far Thomas Skovbo i en ny, lille debatbog 'Giv d...
Hippien er den nye hipster - Den gode nyhed: Du kan tage dit hipster-look op til næste level. Den dårlige nyhed: Nu skal du virkelig mene noget med d...
Boost dit barns brand - Brandingstrategien skal være benhård fra starten, hvis dit barn skal have succes på alle platforme. Følg denne guide til...
Bekæmp antivaxxere Machiavelli-style - Hvordan kommunikerer man til anti-vaxxers? Sundhedsvidenskaben spiller lige nu fallit over for myter om vaccinationer, o...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

40 JOB

Head of Digital

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Head of Digital

Frist: 16. oktober

Kommunikationsmedarbejder

Frist: 2. oktober

Media Advisor

Frist: 30. september
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.