Speciale om politiske eliter og nyhedsdækning
Den magtfulde elite mod fodboldfans

Skrevet af

Nathalia Nielsen

1 artikler

0 indlæg

Hillsborough Katastrofen der fandt sted i 1989 kostede 96 Liverpool FC fans livet, og som stadig ses som den værste fodboldstadion-relaterede katastrofe i britisk historie. Dette speciale undersøger, hvordan den politiske elite former mediernes nyhedsdækning. Dette undersøges ved at analysere to aviser "Daily Express" og "The Guardian" dækning af katastrofen.
Gennem brug af media hegemony og framing, samt centrale teoretiske koncepter, blev der fundet adskillige aftryk af den magtfulde elites hegemoniske dominans.

I perioden lige efter katastrofen, fra 1989 til 1990, gav "Daily Express" og "The Guardian" en række aktører, inklusiv fodbold fans, skylden for katastrofen. Grunden til den manglende kontinuitet var på grund af modstridende udtalelser og manglende konsensus, om hvem ansvaret lå hos, fra den magtfulde elite.
 
Efter udgivelsen af en selvstændig rapport i 2012, der frifandt fodboldfans og primært placerede skylden hos politiet, og som også udledte en undskyldning fra premierminister David Cameron til netop fansene, skiftede avisernes dækning til også at anklage politiet. Dermed reflekterede dækningen den konsensus, der var blevet nået af eliten.
 
Denne slags udforming af mediernes diskurs er et resultat af routinization.
 
Specialiet opstillede en hypotese, der antog, at aviserne fra 2012 til 2013 ville ændre deres brug af primære kilder, fra elitære til kilder fra lokalsamfundet, på grund af udgivelsen af rapporten. I stedet kunne specialet konkludere, at de to aviser overvejende brugte elitære kilder i begge undersøgte tidsperioder, og at routinization er så rodfæstet i britisk journalistik, at selvom det blev afsløret, at myndighederne havde fejlet, var det netop de offentlige instanser, der forblev hovedkilder og blev kontaktet for at få information.
 
Endelig citerede "Daily Express" og "The Guardian" ikke kun overvejende elitære kilder; de gav dem også plads til at forsvare sig i selvsamme artikler, som de blev kritiseret i. Denne fordel blev ikke givet til fodbold fans, når de blev kritiseret.
 
Læs hele specialet her.
 
Speciaet er skrevet af Nathalia Hentze Nielsen, California State University, Northridge, Mass Communication, og er bestået.

Relaterede artikler

En Oscar til Brøndby for bedste dobbeltrolle - De færreste havde hørt om Jan Bech Andersen før i går. Nu ved alle, at han faktisk er to personer. Den ene dag er han de...
Sejere end Zlatan - En målscorer, der jubler med ægte glædestårer i interviewet efter kampen. Spillere, der løber helt ud til publikum og gi...

Giv din stemme

9 stemmer
4,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 17. august

SoMe ansvarlig

Frist: 19. august

Studentermedhjælper

Frist: 31. august
Se alle job Indryk job

Kursus

Digital Content Bootcamp

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.