Speciale om nudging og manipulation
Er nudging manipulation?

Skrevet af

Asbjørn Flyger Lauwersen

2 artikler

0 indlæg

I løbet af de seneste år har nudging fået sit indtog som et nyt værktøj for regeringer til at påvirke borgeres valg og adfærd. Kritikere klandrer nudging for at undergrave det frie valg. Specialet undersøger netop denne diskussion om, hvorvidt nudging er manipulation eller ej.
Siden Thaler & Sunstein udgav bogen “Nudge – Improving decisions about health, wealth and happiness” i 2008, har der været en offentlig debat om nudging. Nogle kritikere påstår, at nudging undergraver det frie valg, behandler borgere som forbrugere, og er et manipulerende værktøj som magthavere kan misbruge.

I løbet af de seneste år har nudging fået sit indtog som et nyt værktøj for regeringer til at påvirke borgeres valg og adfærd. Det har affødt kritik fra forskellige sider, i en sådan grad at Online-magasinet Spiked, har erklæret krig imod nudging. Samtidig har regeringerne i både USA og England valgt at lade psykologiens indsigter i valg- og adfærdsarkitektur indgå i deres måde at påvirke borgere på.

Specialet ”Nudging & Manipulation” gennemgår kritikernes argumentation og holder den op imod den teoretiske og faktuelle baggrund for, at nudging er muligt. Begrebet manipulation bliver ligeledes undersøgt. Resultatet af specialet er begyndelsen på en guide til etisk nudging for henholdsvis liberale demokratiske regeringer, private virksomheder og privatpersoner.

Hvis du har lyst til at vide hvad nudging egentlig er, om det er manipulation eller ej, og hvornår du kan forsvare at nudge dine borgere, kunder, venner eller børn, så skal du læse dette speciale.
 
Læs hele specialet her.
 
Asbjørn Lauwersen er cand.comm fra RUC. Specialet blev belønnet med karakteren 10.

Relaterede artikler

Nudging på eget ansvar - Siden Thaler & Sunstein udgav bogen 'Nudge – Improving decisions about health, wealth and happiness' i 2008, har der kør...
Nudging på 5 minutter - Lad dit system 2 ligge og lad system 1 labbe denne mikroindføring i nudging i sig. Det er nemt og du bliver klogere.
Adfærdsdesign for dummies - Ny dansk introduktion til adfærdsdesign. Forsker ved School of Politics and International Relations Erik Gahner Larsen a...
Mørke mønstre eller godt adfærdsdesign? - Dark patterns – defineret som: En digital løsning, der lokker eller snyder dig til at gøre noget andet end det, du egent...
Få julemanden til at anbefale dit shit - Vi taler en del om falske nyheder, post truth og disinformation, men ikke så meget om den fabrikerede uvidenhed, og hvor...

Giv din stemme

7 stemmer
4,3/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

70 JOB

Presseansvarlig

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.