Bøger til strandstolen, togturen og tæppet

Sommeren er kommet, og det er tid til at slappe af. Der skal bades, spilles, grines og ikke mindst læses. Problemet er, at alle de bøger, vi havde sagt til os selv, at vi skulle læse, for længst er glemt. Heldigvis har vi her samlet en lang liste af anbefalinger til gode bøger til strandstolen, togturen og tæppet.
På vores liste finder du alt fra “The Nickel Boys” af Colson Whitehead til “Frank vender hjem” af Kristian Bang Foss.
På vores liste finder du alt fra “The Nickel Boys” af Colson Whitehead til “Frank vender hjem” af Kristian Bang Foss.
Kira Marie Peter-Hansen
Kira Marie Peter-Hansen (SF) er det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde. Hun blev valgt som 21-årig.
 
Jeg får desværre ikke læst så meget, men lige nu er jeg i gang med Steen Gades bog Gades Europa.
 
Det er en fornøjelse at læse bogen, fordi den giver et indblik i udviklingen i Europapolitik siden vores indtrædelse i EF. Den er spækket med gode anekdoter om forbeholdsforhandlingerne og politiske aftaler, der definerede dansk-europæisk politik.
 
Derudover giver den, på trods af sine år på bagen, et nyt og tiltrængt pust til Europadiskussionen i Danmark.
 
 
Hvis jeg når at læse mere i sommerferien, så går jeg sikkert i gang med en af Kaspar Colling Nielsens bøger – dem går man aldrig helt galt i byen med.
 
Sommeren er for mig en tid, hvor jeg kan koble fra med god samvittighed og bare gøre det, jeg har lyst til. Denne sommer er samtidig lidt speciel, fordi det er min første rigtige sommer siden EP-valget – sidste sommer tog jeg nemlig sommerskole på universitetet ;-).
 
Vincent Hendricks
Professor i formel filosofi ved Københavns Universitet, grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier. Foto: Siff Meincke.
 
Min gode ven og kollega Thomas Bolander, professor i logik og kunstig intelligens ved DTU, gav mig i 50-årsfødselsdagsgave bogen Human Compatible af Stuart Russell, der er professor i datalogi ved University of California.
 
Bogen har Daniel Kahneman kaldt “The most important book I have read in some time”. 
 
Bogen er interessant, idet den præsenterer en alternativ måde at bedrive kunstig intelligens. Hvis udviklingen fortsætter, som den gør, har vi inden længe konstrueret AI, der vil overgå os både i intelligens og magtfuldkommenhed.
 
For at undgå dette dystopiske scenarie skal udviklingen ikke på hold, men tværtimod fortsætte, dog med et nyt fundament, hvor maskinerne er immanent usikre på vores præferencer. Hvis dette bliver grundlaget for udviklingen af AI, vil maskinerne blive ydmyge, altruistiske og tjene vores mål, ikke deres, er Russells pointe.
 
 
Så skal jeg lige have læst Catch and Kill færdig af Pulitzer Prize-vinder Ronan Farrow, der afslørede Harvey Weinstein.
 
… og hvad bedre tidspunkt end sommeren at gøre en ny børnebog færdig – nemlig Hovedbrud: Naturvidenskab og filosofi, som jeg har skrevet sammen med min gode ven og kollega Johan Olsen, og som kommer på Gads Forslag til september 2020.
 
Annegrethe Rasmussen
Journalist, udenrigskorrespondent og chefredaktør hos Point of View International.
 
Hvis du er interesseret i journalistik, i USA, i #metoo, i The New Yorker/Ronan Farrows arbejdsmetoder og/eller New York Times' Pulitzerpris-vindende, undersøgende journalister, så er der to bøger, som du bør læse i din lange sommerferie – og har der i øvrigt ikke været rigelig tid til at sidde i haven/på stranden/i sommerhuset allerede?
 
For både Catch & Kill og She Said er velskrevne og hamrende spændende. Man bliver væltet omkuld som læser og revet med i rasende fart over stok og sten som i den bedste krimi.
 
En særlig gevinst for mediemennesker er så, at begge bøger er lærestykker udi kunsten at bedrive afslørende journalistik – også selvom førnævnte kritik sætter spørgsmålstegn ved Farrows arbejde.
 
Især er det interessant at følge makkerparret Kantor og Twohey, der har verdens fineste avis, The New York Times, i ryggen hele vejen igennem deres forbilledlige arbejde. Vi kommer bogstavelig talt med helt ind i kontorerne, og vi hører om diskussionerne og møderne bag en journalistisk arbejdsproces med vilkår, som danske journalister kun kan drømme om.
 
 
Bag det undersøgende arbejde og researchen ligger en avis, hvor ressourcerne synes uendelige. Der gives tid til arbejdet. Faktatjekkerne arbejder natten igennem, og de tilknyttede redaktionschefer i kulissen er selv levende legender i amerikansk journalistik – også selvom ingen ’almindelige mennesker’ har hørt om det.
 
Dean Baquet, New York Times’ chefredaktør, er en redaktør, alle vi skrivende drømmer om: empatisk, skarp, ubøjelig og lynende intelligent. Og altid på sandhedens og sine journalisters side. Her tøves ikke, når Weinsteins stjerneadvokater truer med retssager og erstatninger og forlanger udleveringer af materiale eller kilder.
 
Man kunne beskedent ønske sig, at danske medier ville udvise en tilsvarende interesse for de kvindelige ofre i lyset af #metoo, så der kan rettes op på den for mig noget forbløffende statistik – nedbøjende kunne man også kalde den – at der i Danmark synes at være en tendens til at berette mest om mændenes kvaler, om end det beviseligt er kvinderne, som er i overtal, når regnskabet gøres op.
 
Nuvel, jeg har læst bøgerne og allerede anbefalet dem på det varmeste i Fagbladet Journalisten. Og eftersom det ser ud, som om præsident Trump holder grænserne lukkede et stykke tid endnu for indrejse fra Europa, tør jeg heller ikke rejse tilbage til det danske på sommerferie – selvom jeg fint kunne rejse ind, men det er der ikke så megen pointe i, hvis man ikke kan komme hjem til Washington bagefter.
 
Så herfra står den på den amerikanske hovedstads velkendte 30 grader fugtige varme det meste af sommeren. Om det så også er ensbetydende med sommerferie, er ikke lige til at gennemskue, når præsidentvalget er om skaldede fem måneder, og skandalerne hober sig op i det amerikanske.
 
David Trads
Journalist, forfatter, kommentator og foredragsholder.
 
Det er jo i den grad et amerikansk valgår, så mine anbefalinger for sommeren er tre bøger, som kan gøre dig klog på Amerika:
 
 
Drengene fra Nickel, Colson Whitehead:
Der er så mange fremragende amerikanske bøger, som fortæller, hvorfor racespørgsmålet fortsat er helt i centrum overthere. 
 
Drengene fra Nickel er en af de bedste: En fortælling om, hvordan en ung sort dreng, der er skarp og mod alle odds får et scholarship til et universitet, alligevel begår en enkelt, ubetydelig, men fatal fejl, da han en dag på vej hjem får et lift med en chauffør, som er fuld.
 
Drengen ryger selv på et børnehjem kun for sorte, hvor han brydes ned af vogterne. Desværre en typisk historie fra et Amerika, hvor der skal så urimeligt lidt til før en lovende sort mand eller kvinde knuses af systemet.
 
Hillbilly Elegy, J.D. Vance:
Forfatteren, der selv er vokset op derude på landet i Midtvesten i Amerika, hvor Trump er en helt, skriver os helt ind under huden på den virkelighed, som den hvide underklasse lever i. 
 
Det er en trist, men fremragende bog om at være en del af en nation, som har oplevet tilbagegang i årtier. De har en gylden fortid, idet de boede i industribyer med masser af penge og gode job.
 
Deres nutid og fremtid er til gengæld mørk, for alt synes at gå galt ude i Main Street America, hvor der engang var alt muligt fedt på hovedgaden, men hvor der i dag er lukkede butikker, arbejdsløshed, vold og tristesse.
 
These Thruths, Jill Lepore:
Jill Lepoer, historiker og skribent i The New Yorker, har skrevet denne fortrinlige, skarpe og korte bog om Amerikas historie. Vel at mærke set ud fra andre synspunkter end de gængse – for her er indianere, slaver og kvinder i centrum.
 
Det er noget af det bedste, jeg har læst om USA’s historie, fordi den bedre end noget andet hudfletter det narrativ, som vi kender til hudløshed. Denne bog handler mere om det amerikanske mareridt end den amerikanske drøm.
 
Den forklarer også den amerikanske brutalitet gennem historien – en virkelighed, der nærmest naturligt fører til Trumps America First!
 
Sommeren handler for mig om tid til at være åben over for verden. Dels ved fysisk at rejse ud i den. Dels ved mentalt at dykke ned i den. Jeg gemmer altid bøger til de lange sommerdage – og det er virkelig min spidskompetence at komme gennem en hel sommerdag uden at have gjort andet end at sidde i skyggen med en bog. Det er noget af det bedste, jeg ved :-)
 
David Trads har selv udgivet bogen “Amerika, hvor er du?” i år om samme emne. Den kan købes her for 219,95 kr. 
 
Mette Kirstine Goddiksen
Klummeskribent & journalist på Kunsten.
 
Før jeg kommer til anbefalinger til sommerlæsning, så må jeg komme med en advarsel.
 
De følgende sætninger kan få de ægte læseheste til at snerpe sammen. Det kan af ren afmagt over for pøblens ignorance få dem til at ligge i apatisk fosterstilling foran den bugnende bogreol med hardbacks en masse. 
 
En bogreol, hvor Kierkegaard og Kafka er placeret i det gyldne snit, når den rutinemæssigt affotograferes til Instagram #whatiamreadingnow #booklovers #woulddiewithoutbooks #woulddieinaworldwithoutbooks.
 
Men… jeg lytter til bøger. Jeg har gemt – og værdsætter – mine yndlingsbøger fra før digitaliseringen, men de seneste år ligger mine bøger bare i en kold app, og det passer mig fremragende at løbe ture eller rydde op, mens jeg lytter.
 
Jeg sidder og læser/skriver 40 timer om ugen og vil gerne bevæge mig i fritiden. Og mens vi er ved de mørke hemmeligheder: Jeg kan også godt lide ananas på min pizza, og især i sommerferien drikker jeg rosé fra en papkarton i køleskabet.
 
Måske lytter jeg til bøger, fordi jeg er den auditive, rastløse type. Måske er jeg en enfoldig bondeknold. Jeg skal ikke blande mig i, hvad du mener om den sag.
 
I ferien vil jeg lytte til Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens. En barsk historie om en pige fra slummet, der kæmper en ulige kamp mod den sociale arv, hun bærer rundt på. Den har ligget nr. 1 på New York Times bestsellerliste i over et år. Jeg tror, den er sund at læse for sådan en forkælet velfærdsdansker i toppen af Maslows behovspyramide som mig selv.
 
 
Frank vender hjem af Kristian Bang Foss skal helt sikkert også downloades og konsumeres. Jeg var vild med Stoner af John Williams, og jeg tror, denne bog ligner i den henseende, at en lille skæbnehistorie foldes ud og bliver væsentlig og stor gennem temaet og sproget. 
 
Frank vender hjem handler – så vidt fortalt – om social arv og om alle de tragikomiske krumspring, vi gør for at finde en plads i livet, stige i graderne og blive accepteret/respekteret/elsket – også selvom pladsen i livet kommer gennem fortielser og livsløgne (her er vi måske tilbage ved ananas, lydbøger og papvin?).
 
Problemet med at blive elsket for en falsk, koreograferet personlighed er, at man konstant frygter at blive afsløret. Det er vel ikke dét værd.
 
Jeg har desuden en naiv ambition om at pløje en masse litterære klassiske, politiske podcasts samt historiske fagbøger igennem, men jeg vælger at tilgive mig selv, hvis det blot bliver lidt ugebladslæsning på stranden. 
 
Alt andet er jo umuligt at samle sig om med tre solide glas paprosé i blodet.
 
Jakob Sand Kirk
Strategisk rådgiver og cand.scient.adm.
 
Jeg samler mine tanker ved at samle bøger. Enten i reolen eller i stigende grad i lyttelister eller podcastabonnementer. Så når sommeren kommer, er bunken høj, og jeg glæder mig til at høvle den lidt ned. Bunken er altid højere, end sommeren er lang. Men det gør ikke noget. At tænke over, hvad jeg vil læse, er en stor del af fornøjelsen. Og at læse langt og spredt er en stor del af fornøjelsen ved sommeren.
 
Jeg kan godt lidt at få lidt kritik ind i bogstakken og vil derfor anbefale Optimismens Politik af Mathias Herup Nielsen. Det er en kritik af den omsiggribende jahat, der de seneste år har indtaget socialpolitikken. At man i stigende grad ser på de udsatte med et optimistisk perspektiv som personer med ressourcer og potentialer på arbejdsmarkedet, er positivt.
 
Men der er en bagside af medaljen. For ”hvis du kan, så skal du”, og derfor ryger stadig flere over i kategorien ”uværdigt trængende”, der ”ikke rigtig vil” eller er dovne, om du vil. De skal derfor blot have et ”kærligt puf”, som mangt en politiker har sagt.
 
 
Men hov stop. Der findes faktisk personer med andre problemer end ledighed og dovenskab. Det er vel derfor, vi har socialpolitikken? Det har vi måske glemt lidt i iveren for at presse jahatten ned over ørerne på os alle?
 
Således opmuntret vil jeg foreslå et historisk perspektiv. Sommeren er også tid til det lange perspektiv. I år har jeg haft stor fornøjelse af at læse Michael Dobbs’ historiske bøger om Cubakrisen og Sovjetunionens fald.
 
Fantastisk velskrevne beskrivelser af de historiske forløb, deres samfundssammenhæng og de mennesker, der var til stede. Lidt som en god spændingsroman, men historisk veldokumenterede. Er du mere til ren politisk satire, kan du naturligvis også læse Dobbs’ forlæg til House of Cards. Den er skarpere, ondere og sjovere end den amerikanske version. Og så holder den hele vejen til enden.

Selv skal jeg naturligvis være helt klar til efterårets valg i USA. Det bliver på mange måder historisk, så jeg kaster mig over USA’s historie, som sidste år kom i en ny opdateret udgave. Absolut læseværdig og mange spændende perspektiver i forhold til det, der sker dag for dag i Trumpland.
 
Hvis den er lidt lang og bagudskuende efter din smag, kan jeg klart anbefale David Trads’ Amerika, hvor er du?. Du kommer med på en personlig erkendelsesrejse gennem et stadigt mere polariseret USA.
 
Katrine Emme Thielke
Rådgiver, underviser, foredragsholder, forfatter og ekstern lektor på Københavns Universitet.
 
Jeg læser lige nu Camilla Mehlsens Homo Futura. Bogen beskriver de syv kompetencer vi – og de yngre generationer – får brug for i en digitaliseret og automatiseret fremtid. 
 
Når jeg læser om fremtiden, så er jeg altid nysgerrig efter, om jeg mon selv passer ind i den, eller om vi endelig er nået det punkt, hvor også jeg er passé? 
 
Jeg læser den også, fordi jeg i efterårssemesteret igen skal undervise en flok generation Z'er på Københavns Universitet – og det er altid godt at kende lidt til målgruppen og deres fremtidige behov.
 
 
Udover det er jeg i gang med helt systematisk at pløje mig igennem hele Mark W. Schaefers forfatterskab, som research. Han har skrevet let og dygtigt om alt fra Twitter til at blive influencer. Og da jeg er i gang med en bog om det emne, så er det et must at få læst det hele.
 
Sommer er fordybelse og afslapning. Så sammen med alle fagbøgerne læser jeg YA Fantasy fra min barndom. Min søn er lige begyndt at læse Diana Wynne Jones, så jeg tager en tur med ned af memory lane og er startet forfra på Chrestomanci-serien.
Det bliver en god sommer!
 
Tonny Vorm
Litteraturkritiker ved Information og forfatter til en række bøger, senest romanen “Postkort fra Californien”.
 
Set the Night on Fire: L.A. in the Sixties, Mike Davis og Jon Wiener  
Øverst i bunken med nye bøger, jeg ikke har fået læst, ligger Set the Night on Fire: L.A. in the Sixties.
 
 
Den handler om 1960’ernes sociale og politiske spændinger USA, og særligt de mange borgerrettigheds- og protestbevægelser, der det årti spirede op i Los Angeles – Black Power, Gay Liberation, Women’s Movement, Vietnamkrigsdemonstrationer og så videre. Mike Davis, der er medforfatter, har tidligere skrevet den måske bedste bog om Los Angeles, City of Quartz, så jeg har store forventninger til Set the Night on Fire.
 
Kudos, Rachel Cusk
En af de bedste romaner, jeg har læst i år, er Kudos, tredje del af Rachel Cusks autofiktive romantrilogi, hvis fortæller er en midaldrende fraskilt forfatter med to børn, der ofte opholder sig hos deres far.
 
I Omrids er hun i Grækenland for at undervise på en forfatterskole, i Transit er hendes nye lejlighed i London ved at blive istandsat, og her i Kudos tager hun til Portugal for at deltage i en litteraturkonference. Det er prosa for feinschmeckere og dertil en stærk skildring af den kvindelige kunstners søgen efter frihed. 
 
Rundt om Ringkøbing Fjord
Ferien betød i mange år sommerhus med familien med Tour de France på tv’et, fiskefileter på Enø, boldspil på stranden, en tændt grill på terrassen og løbeture i Rørvig Plantage. Jeg kan godt lide at opleve Danmark om sommeren, og selvom mine børn nu er blevet så store, at de foretrækker København – og cykelsæsonen i øvrigt først starter til august – ser jeg ingen grund til at ændre på den tradition. Min kæreste og jeg skal ud i sommerlandet. Dog udvides ruten i år med et besøg hos hendes forældre ved Ringkøbing Fjord, som jeg har tænkt mig på en eller anden måde at komme hele vejen rundt om.     
 
Karen Dich
Journalist, kritiker og kommunikationskonsulent hos Danmarks Evalueringsinstitut. 
 
For mig begynder sommeren hvert år med min fødselsdag (jeg er juni-barn) og plejer derefter at være en måned med fest, festival, folkemøde og mere festival. 
 
Efter den raketstart må resten af sommeren gerne gå i ganske langsomt tempo: sløve dage på stranden (eller på badeanstalten Helgoland omgivet af nøgne damer) og skyggefulde stunder i min mors sommerhus. 
 
I år bliver sommeren unægteligt noget anderledes. Flere sløve dag, færre festivaler. Det er måske også meget sundt. 
 
Jeg glæder mig over, at så mange af os skal være hjemme hele sommeren, for det betyder, at det bliver mindre stresset, end når vi alle sammen skal nå at ses på i den ene uge, hvor der ikke er nogen, der er rejst til udlandet. Så i år skal jeg drive, sippe vin, spille minigolf og selvfølgelig læse bøger. Og samle inspiration til at skrive nye tekster, når sommeren går på hæld.
 
Min læseliste for sommeren er altid alt for lang, men her følger et uddrag:
 
Nye danske romaner: Stine Pilgaard: Meter i sekundet; Tine Høeg: Tour de Chambre; Kristian Bang Foss: Frank vender Hjem.
 
 
Klassikere, der skal genlæses: Gustave Flaubert: Madame Bovary (den bør man altid læse), Sylvia Plath: Glasklokken.
 
Og så lidt nonfiktion: Søren Kierkegaard: Den første kærlighed og andre tekster om drama; Sara Ahmed: Living a Feminist Life.
 
Brian Due
Lektor ved KU og medredaktør på Kforum. 
 
Jeg har haft Toni Morrisons Salomons sang stående på reolen i ti år uden at læse den. Jeg tror nok, jeg begyndte på den engang for nogle år siden, men gik i stå, fordi et eller andet barn råbte. Men nu i lyset af Black Lives Matter og hverdagsracisme i almindelighed, tror jeg en nobelprismodtagers fine bog om den amerikanske slavehistorie er på sin plads. Så den regner jeg med at tage med under armen. 
 
En anden, jeg tager med, er nok En fortælling om blindhed af José Saramago. Jeg læste den for 15 år siden, og den har efterladt en stærkt indtryk hos mig. De sidste par år har jeg forsket i blinde menneskers hverdagsliv, senest i projektet BlindTech, og det vil derfor nok være givtigt at besøge dette mesterværk om synet og betydningen af vores visuelle tilgang til verden. 
 
 
Og så på falderebet bør jeg nok lige nævne min egen seneste bog til anbefaling: Langt fra Silicon Valley. Corona har jo sat skub i den digitale transformation. Yderligere strategiske overvejelser kan hentes i denne bog, som jeg skrev sammen med Jesper Højberg. God sommer til alle.
 
Camilla Mehlsen
Forfatter og journalistisk lektor ved Syddansk Universitet. 
 
Sommer er lig med sommerhusferie på Solskinsøen med udsigt til hav og klipper – og med en masse bøger på natbordet og ved siden af hængekøjen. I 2020 har jeg især læst faglitteratur om fremtidens kompetencer og tech som baggrund til min nye bog, Homo Futura: 7 kompetencer til en bedre fremtid
 
Bogen udkom i maj, og jeg brugte min sidste ferie på Bornholm på at læse korrektur på bogen to gange, så nu glæder jeg mig til at bruge noget af ferien på at læse skønlitteratur. Men temaet 'fremtiden og tech’ forfølger mig nok:
 
Jeg er en stor fan af The Handmaid’s Tale og har slugt bogen og de tre sæsoner af tv-serien, så nu vil jeg i gang med Margaret Atwoods The Testaments (på dansk: Gileads døtre), der udkom sidste år. Jeg har en forkærlighed for fremtidsdystopier, der afspejler nutiden og virkeligheden, og Atwood har skabt samfundet Gilead ud fra mørke kapitler i menneskets historie. I The Testaments glæder jeg mig til at få indblik i, hvad der sker med Offred og Gilead. Atwood skriver, bogen er inspireret af læserne og “den verden, vi lever i”.
 
 
Jeg kunne godt tænke mig at genlæse fremtidsdystopien Brave New World af Aldous Huxley. Den har jeg ikke læst siden gymnasiet, og der er tankevækkende paralleller til vores lystbetonede digitale nutid. Og når nu jeg er i gang med det lystbetonede, vil jeg måske kaste mig over Natasha Dow Schülls bog Addiction by Design: Machine Gambling in Las Vegas. Den fik jeg lyst til at læse, efter jeg hørte et interview med Natasha Dow Schüll i podcasten Your Undivided Attention (episode 1 og 2). 
 
Jeg vil også gerne til Japan med Sayaka Muratas satiriske samtidsroman Døgnkioskmennesket, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad det normale er. Den handler om kvinden Keiko, der aldrig har haft en kæreste og har et tæt forhold til sit arbejde i en døgnkiosk.
 
Sidst, men ikke mindst vil jeg have fat i Ian McEwans Machines Like Me, der handler om trekantsdramaet mellem en mand, kvinde og den flotte robot Adam. 
 
Anders Rendtorff
Associeret Partner, RelationsPeople, kommunikationschef, VL, netværksdirektør, EGN.
 
Sommer igen. Skønt. Mest af alt betyder sommer for mig ny lokation, så de næste mange uger nyder jeg stilheden i det nordvestjyske. Ret passende, når København og byerne ikke byder på det sædvanlige udbud af tilbud til de rastløse. Og Roskilde... så derfor også en god håndfuld bøger.
 
 
Jeg er allerede i gang med sidste bind i Don Winslows barske trilogi om den uendelige kamp mod narko i Mexico. Grænsen hedder den, Og så har jeg også købt hans Nedbrud, som er en række friske fortællinger. Sikkert også til den barske side. 
 
Min gode ven Lars anbefalede”Frank vender hjem af Kristian Bang Foss, så den ligger og venter. Jeg har endeligt fået købt Yuval Noah Hararis bøger. Starter med Sapiens og har tænkt mig at læse det hele...
 
Til den lidt lettere side har jeg foran mig de foreløbige tre samlebind af Blueberry. Klassisk westerntegneserie, formidabelt tegnet og udgivet ret flot af Cobolt. Det er ren lystlæsning.
 
Og til allersidst. Hvem husker Europa Cuppen for pokalvindere. Steven Scragg har skrevet en ret interessant A Tournament Frozen In Time – The Wonderful Randomness of The European Cup Winners Cup. Her kan man eksempelvis mindes finalen mellem Carl Zeiss Jena og Dynamo Tbilisi. Jep, det er 1981. Det er sjovt, det er minder, det er sommer.
 
Hanne Roer
Lektor ved KU’s Institut for Kommunikation. 
 
Jeg vil gerne anbefale Ted Sorensen: Præsidentens mand. Dansk 2010 (Counselor: A Life at the Edge of History, 2009). Sorensens bog må være et must for alle taleskrivere, retorikere, spindoktorer, valgforskere og kampagneledere – for han var det hele. 
 
 
Fra 1952 til 1963 var han John F. Kennedys højre hånd, der lavede fokusundersøgelser af vælgergrupper, skrev taler og artikler og planlagde valgkampagner.
 
Læs om, hvordan moderne politisk kommunikation og organisation blev til; Sorensen nåede at støtte Obama, der priste hans bøger. 
 
Læs om Sorensens tanker om de berømte taler, som han skrev sammen med JFK, og om hvordan han afværgede tredje verdenskrig under Cubakrisen med sin diplomatiske retorik.
 
Peter Svarre
Foredragsholder og forfatter: petersvarre.dk
 
Sommer… shit! Frem og tilbage til iskiosken i øsende regnvejr, skrigende unger og slatne pommes fritter. Nu, hvor den romantiske ferie til Toscana eller umchi umchi party-turen til Ibiza er aflyst, kan man lige så godt grave sig ned i en god gang gotisk gru – direkte fra de norske fjelde. 
 
Lige siden jeg begyndte researchen på min bog om kunstig intelligens, Hvad skal vi med mennesker?, har jeg været fascineret af golem-myter: historier gennem tiden om menneskets forsøg på at skabe kunstigt liv, væsener eller maskiner. 
 
Én af de mere krøllede af slagsen er lige udkommet fra den norske forfatter Matias Faldbakken. Bogen hedder Vi er fem og er et besynderligt sammensurium af Frankenstein, heavy metal og nordiske gudefortællinger.
 
 
Bogens femte element er en klump af ler, som animeres af familiefaren i en typisk kedelig norsk provinsfamilie. Leret er en Loke-skikkelse, der er åleglat og konstant foranderlig – et element af kaos, der skydes ind i normaliteten. Men den er også et symbol på menneskets evige søgen efter det transcendentale – det overjordiske, som vi samtidig ikke kan beherske, fordi det er kaotisk og ubegribeligt. 
 
Faldbakkens bog er på den måde en gammel fabel om kampen mellem det rationelle og det irrationelle og samtidig en moderne fortælling om farerne ved at skabe intelligent liv, som vi ikke selv forstår. 
 
Den perfekte læsning til en regnvåd sommerdag i Danmark.
 
Astrid Haug
Foredragsholder, forfatter og digital strateg. 
 
Jeg så for nogen tid siden en dokumentar om Bill Gates, hvor han har et nyvasket canvas-net spækket med bøger. Det koncept har jeg kopieret, så jeg har fyldt canvas-nettet med nye som gamle bøger til en god lang sommer i sommerhuset. 
 
Vi lægger ud med romanerne og starter med Ocean Vuongs Vi er kortvarigt smukke her på jorden”, som handler om ung vietnamesisk-amerikansk fyrs opdagelse af sin families historie med krig og misbrug. Tine Høegs Tour de chambre er poesi i romanform, som jeg glæder mig til at blive suget ind i. Drengene fra Nickel af Colson Whitehead er en helt fantastisk roman om den uretfærdighed og modgang, en sort dreng møder i det amerikanske retssystem i 1960’erne.
 
 
I fagbogsgenren er jeg i gang med Rebecca Solnits dobbeltbog Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmåls moder, som tager afsæt i mansplaining, men også dækker den systemiske vold mod kvinder. Den er både oplysende og medrivende. 
 
Jeg skal også have Bosh! How to live vegan med i nettet. Den giver en rigtig god introduktion til vegansk livsstil, hvad end man har lyst til at gå hele vejen eller blot spise mindre animalsk. 
 
Og så er jeg nysgerrig på Thomas Kolsters The Hero Trap om, hvordan man skaber meningsfuld markedsføring. Sommer er for mig i den grad forbundet med at sove længe, læse masser bøger, bade og spille brætspil med børnene, og jeg har absolut ingen forventninger om, at det i år behøver at være anderledes. 
 
Morten Gade
Kommunikationsrådgiver og generalsekretær i Det Danske Spejderkorps. 
 
Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal læse. Men her er en lille håndfuld bøger, jeg i hvert fald gerne vil bruge tid med.   
 
 
Jim Carrey: Memoirs and Misformation 
Jim Carrey bliver mere og mere interessant i takt med, at han bliver mere og mere excentrisk. I starten af juli udgiver han en mock-selvbiografi om en midaldrende skuespiller, der hedder Jim Carrey. Tegner til at være en bog, der enten er virkelig fed eller helt forfærdelig. Ligesom hans film.   
 
Stine Pilgaard: Meter i sekundet  
Jeg har ikke læst nogen af Stine Pilgaards bøger endnu, men har også Lejlighedssange på listen. Meter i sekundet lokker med sin fortælling om at flytte til Vestjylland, forfølge Anders Agger, skrive højskolesange og prøve at passe ind.
 
Jia Tolentino: Trick Mirror 
Jia Tolentino skriver bare virkelig godt på den der newyorker-agtige måde. Det her er hendes essay-samling, som udkom sidste år.  
 
Ashley Mears: Very Important People: Status and Beauty in the Global Party Circuit
Ashley Mears er sociolog (og tidligere model). Hørte et fedt interview med hende hos Tyler Cowen for nylig. Bogen lyder som et unikt indblik i en mærkelig verden. Læs den, før Timme gør den til en artikel på Kforum.
 
Og sidst en anbefaling af Vi vil ud, udgivet af Gyldendal og Det Danske Spejderkorps, hvis du nu har brug for ideer til, hvad du, dine børn og jeres venner kan lave i naturen. Se at komme ud i den danske sommer – du kan altid drikke rosévin til vinter.
 
Joachim Sperling
Direktør, Axcelfuture, Head of Corporate Affairs, Axcel, redaktør DVCA.
 
Jeg kan godt lide klassisk dansk litteratur fra 70’erne og synes, der er noget lækkert over at læse den slags i sit sommerhus. Det kan være Rifbjerg, Panduro eller Stangerup. 
 
Tag fx Slangen i brystet af Henrik Stangerup. Max Mollerup er en dansk journalist, som rapporterer fra Paris. Han begår den ene dumhed efter den anden, og fyldt op af selvforagt ender han i den totale opløsning. Skildringen af en mand, der skal levere meninger i en verden, han finder meningsløs, er fremragende den dag i dag.  
 
 
Jeg skal også have læst Eve Babitz, der engang spillede skak mod Marcel Duchamp uden en trævl på kroppen. Hun kunne sagtens være gået ned i flammer, men stod af ræset og blev en stor forfatter. No one burned hotter than Eve Babitz, står der på omslaget. Den ligger øverst i bunken.
 
 
Anna Ebbesen
Engagementschef hos Zetland.
 
The New Yorker bragte for nyligt en hidtil ikke publiceret novelle af Ernest Hemingway om jagten på den store fisk. Den gav mig lyst til at genlæse The Sun Also Rises. Også fordi det føles helt befriende at kunne drømme sig hen i en dekadent livsstil af en anden tid. Begge kan anbefales at tage med på stranden.

Ellers har jeg indkøbt en blandet stak bøger til ferien, hvor jeg allerede er fanget af Asta Olivia Nordenhofs, Penge på Lommen. 
Jeg har efterhånden fået USA og Trump lidt mere på afstand efter hjemkomsten til Danmark, så tror jeg er klar til at gå ombord i David Trads' "Amerika hvor er du?". Frygter dog både at få akut "hjemve" til New York og DC og at blive deprimeret over tingenes tilstand i det land.

De sidste to i stakken er ret forskellige, men jeg glæder mig til at læse begge -  "Mit Barn" af Cecilie Lind for teksterne og muligheden for selvrefleksion over det der vilde med at blive nogens mor, mens jeg kan forstå på anmeldelserne at slægtsromanen "Frank Vender Hjem" af Kristian Bang Foss, at man kan se frem til at græde af grin. 
 
 
Kforums læsere
Lars Dinesen skriver: “Jeg kan klart anbefale Rory Sutherlands bog Alchemy, der handler om, at de rette løsninger ikke altid giver rationelt mening. Den er tankevækkende og skønt, britisk underholdende. Dertil regner jeg selv med at tage et spring ned i Ogilvys bog om reklame og dyrke den verden lidt.”
 
Maria Louise Elgård Rasmussen skriver: “Skal ikke læse – for den er læst og kan altså varmt anbefales; Nina Simons “The art of relevance”, der med spændende, omend amerikanske eksempler, undersøger, hvordan kulturinstitutioner (som museer, teatre, biblioteker osv.) kan arbejde med at skabe (og få omverden til at indse) deres relevans. I lyset af corona-nedlukningen er der faktisk en række af bogens perspektiver og pointer, som vil kunne læses i et nyt lys, og de giver nok endnu mere uopsættelig mening end før.”
 
Louise Juel Broch skal læse Jytte fra Marketing.
 
Trine Egede skal læse Frie ord af Søren Pind.
 
Camilla Fabricius Sommer Bjerre skal læse undertekster til diverse afkoblingsfilm og -serier.
 
Og Allan Falk Mikkelsen skal læse Anders And.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også