Skateboardcommunities på Instagram

Året er 2009, og jeg er 12 år gammel. Spændt tager jeg bussen mod Køge, hvor man kan gå til skateboard. Længe havde jeg forgæves forsøgt at køre rundt på grusvejen derhjemme, så skateboardholdet var en drøm, som gik i opfyldelse. Det skulle vise sig, at der desværre var lang vej for mig, hvis jeg skulle forfølge den skateboarddrøm. Nej, det var ikke distancen til Køge, der var lang. Det var distancen mellem mig og alle de andre, der skatede. Der var ingen piger eller kvindelige skatere, jeg kunne spejle mig i. Derfor satte jeg skuffet mit skateboard til side i mange år. Min interesse for skateboarding var dog ikke forsvundet. Pludselig skete der noget, i 2016 fandt jeg en gruppe kvinder, som skatede sammen hver tirsdag, ”Don’t Give a Fox” kaldte de sig. Jeg scrollede op og ned på deres instagramprofil, længe før jeg turde tage derhen.
Foto: Speciale
Foto: Speciale
Nu – fem år senere – er jeg selv med til at udbrede skateboarding blandt kvinder og nonbinære som en del af gruppen Obviously, hvor vi holder sessions (session betyder at man mødes og skater) to gange om ugen primært for kvinder og nonbinære. Vi afholder events, f.eks. afholdte vi det første selvstændige DM for kvinder og piger d. 28. august (Rullesport, 2021) Min drivkraft ligger i at udbrede skateboarding og skabe mere synlighed af kvinder i miljøet. Jeg er som forfatter af dette speciale særligt opmærksom på min egen personlige investering i skatemiljøet.
 
Det danske skateboardinglandskab har været i bevægelse siden sporten vandt frem i Danmark i 1970’erne. Hvor der for nogle år blev etableret skateboardklubber og -faciliteter, blev der i 1978 opsat et forbud mod at skate på offentlige veje. Der var perioder, hvor aktørerne i sporten dyrkede den i undergrunden, hvorimod skateboarding nu er blevet en anderkendt sportsgren, og var en del af OL-programmet i Tokyo i 2021 (Kiesow, 2020). I 2014 udgiver Henrik Edelbo og Rasmus Folehave Hansen bogen Danske skateboarding, som kortlægger skateboarding i Danmark gennem billeder, avisudklip og fortællinger (Edelbo, Hansen: 2014). Det slående er, at der ikke er en eneste kvinde med i bogen. Årsagen til dette er sandsynligvis, at der ikke har været mange kvinder at finde. 
 
Skateboarding er en mandsdomineret sport. Det er en udfordring for kvinder at være til stede kropsligt fysisk på de mandsdominerede områder, som i f.eks. skateparker. Det kan online communities være med til at forhandle. Distinktionen mellem online og offline er interessant, fordi online community var med til at give mig adgang til et offline miljø, jeg ellers havde udfordringer med at blive en del af.
 
Da skateboarding er en sport og et miljø, der ikke er lavet meget statistik eller forskning på i Danmark, anser jeg dét som en oplagt og nødvendig mulighed at anvende min privilegerede rolle og mine indsigter som skateboarder igennem specialet.
 
Specialet er skrevet af Pauline Bulöw ved Kommunikation og Performance Design ved Roskilde Universitet og blev bedømt til karakteren 7. 
 
Læs hele specialet her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.