Singularity - den falske religion

2017 blev året, hvor en helt særlig bølge af business-bullshit slog igennem for fulde gardiner på alle plan i samfundsdebatten. Nemlig den new-management-lingo-bølge, der er samlet under det tågede begreb “disruption”, og som har sit udspring i den californiske tænketank og lobbyorganisation Singularity ”University”.
Den tekno-elskende lobbyorganistion Singularity University prædiker undergang, frelse og sand lære som enhver anden religion.
Den tekno-elskende lobbyorganistion Singularity University prædiker undergang, frelse og sand lære som enhver anden religion.
af Anders Colding-Jørgensen
Singularity ”University” eller Church of Singularity, som man retteligt burde kalde den. Som en flok Jehovas Vidner for managementkonsulenter spreder Singularity-folkene nemlig et budskab om den kendte verdens snarlige undergang.
 
Ifølge dem er den digitale revolution angiveligt på vej til at ramme os og ”disrupte” alt, så intet længere er det samme. Kun virksomheder (og stater, for den sags skyld), som ser lyset og ændrer kurs, kan opnå frelse og undgå at blive totalt udslettet af den gammeltestamentlige flodbølge, som digitaliseringen i ”disruption-evangeliet” udgør.
 
(Lad os her se bort fra, at den digitale revolution har været i gang i mere end 60 år og allerede har budt på lidt for mange verdensrystende opfindelser til, at man meningsfuldt kan tale om den digitale revolution som noget forestående).
 
Singularity's sektagtige broderskabsring.
 
Er det nyt og forvirrende, er det sikkert disruption
Hos disruption-evangelisterne bliver teknologier som VR, robotter, 3D-print, kunstig intelligens, crowdsourcing og selvkørende biler blandet sammen med populære tjenester som Uber og AirBNB og krydret med historier om dengang, da Kodak nærmest blev udryddet, fordi alle nu har digitalkameraer og ikke køber filmruller mere.
 
 
Som trumf bliver Trump og Brexit endda somme tider gange kastet i gryden også. De er godt nok ikke teknologiske fænomener. Men det gør intet. For er det nyt, vildt og uforudset, er det faktisk nærmest disruption pr. definition. Disruption er nemlig alt muligt nyt og farligt, rørt sammen, krydret med panik og anrettet på et leje af nærmest identiske blogindlæg på LinkedIn.
 
Trylleordet er eksponentielt™
Disruption-evangelisterne bruger desuden ordet eksponentielt™ i hver tredje sætning. Rent teknisk dækker det (så vidt jeg har forstået) over de helt nye teknologier, som kan tilbyde et langt større output, end man putter ind i dem. For eksempel ved, at de kan skalere op til mange tusinde brugere.
 
Men det rent tekniske ved ”det eksponentielle"™ er faktisk mindre vigtigt her. I praksis bruges ”eksponentielt” nemlig mest af alt som en trylleformular, som kan bruges, når man skal forklare, hvor fremtidens mirakler kommer fra.
 
Man kan faktisk bare tilføje et ”ved hjælp af eksponentielle teknologier” efter hvad som helst – og straks har man sagt noget særdeles innovativt. Det ser man eksempelvis, når Singularity-folkene taler om at ”udrydde sult i verden ved hjælp af eksponentielle teknologier”. Det er for øvrigt et super-sympatisk mål, men sult i verden og fattigdom er altså ikke et regnestykke, som skal løses med en app. Det er et politisk problem, hvis løsning næppe har ret meget med regnekraft at gøre.
 
Men da Google (som er en founding sponsor af Singularity University) ikke sælger politiske løsninger, men til gengæld tilbyder platforme til cloud computing, billedgenkendelse og kunstig intelligens, er en mere retfærdig international fordelingspolitik desværre ikke en del af disruption-evangeliet. De sultne må nøjes med en app.
 
Sådan ser en algoritme en frø.
 
Men har de noget tøj på?
Eksponentielle teknologier kan transformere ledelse, sygehuse, undervisning og politik, forstår man. Og det mest fascinerende er, at ingen behøver at fortælle, hvad de helt konkret taler om, hvis de bare husker at sige ”eksponentiel”. Jeg mangler i hvert fald stadig at se den politiker eller beslutningstager, der hører nogen sige: ”Vi arbejder med at transformere XXX med eksponentielle teknologier” – og derefter rejser sig og udbryder ”what the fuck does that even mean?”
 
Hvis man kan gøre det komplekse simpelt og let forståeligt, er der altid et taknemmeligt publikum. Og Singularity-kirken har formået at koge en kompleks teknologisk fremtid ned til en enkelt samfundsmæssig trussel (disruption) og de teknologiske mekanismer ned til et enkelt begreb (eksponentielt™), som er tilstrækkeligt bredt til at dække over hvad som helst og alligevel lyde som noget videnskabeligt.
 
Som ethvert andet produkt gætter jeg på, at begreberne er blevet markedstestet, indtil de kunne få enhver erhvervsleder til at opleve både kuldegysninger og spontan erektion.
 
Singularity dyrker det tekno-overlegne fremtidsmenneske.
 
Verden er mere end et marked
Og tag ikke fejl. Jeg elsker digital teknologi – ikke mindst machine learning og augmented reality. Men Singularity University er altså ikke en objektiv teknologisk tænketank (og da slet ikke et universitet), men en liberalistisk og markedsorienteret lobbyvirksomhed, finansieret bl.a. af store teknologileverandører.
 
Selve begrebet ”disruption” er eksempelvis oprindeligt en markedsterm, og verden er altså meget mere end et marked. Og bag det eksponentielle™ ligger intet andet end rå automatisering. Hele ideen med det eksponentielle™ er jo netop at bruge teknologi, så den yder mere med færre mennesker involveret.
 
Hvis jeg var et firma, som gerne ville ryste markedet, ville jeg skrige ”disruptionen kommer”, til alle forlod ildstederne og gav sig til at løbe forvirrede og bange rundt. Og så ville jeg løbe ind og tage markedsandele, eller hvad jeg nu var ude efter, inden støvet lagde sig.
 
Og var jeg managementkonsulent, ville jeg da være godt dum, hvis jeg ikke sprang på tidens vindende dagsorden og forsøgte at slå mønt af det cirkus, indtil det rejste til en anden by. Men hvis jeg på nogen måde havde ansvar for andre menneskers velfærd eller virkelighedsopfattelse, ville jeg ærligt talt forsøge at forholde mig lidt mere ateistisk til vores teknologiske og samfundsmæssige fremtid.
 
For eksempel kan man sagtens sige en masse ret vilde ting om, hvad machine learning er på vej til at gøre ved ledelse og sagsbehandling, uden at sige disruption eller eksponentiel™ en eneste gang. Prøv selv. Det kræver godt nok, at man ved lidt om, hvad man taler om. Men så kan du jo passende begynde der.
 
Singularity ”University” prædiker undergang, frelse og sand lære, som enhver anden religion. Og det skal der være plads til. Vi har religionsfrihed – også i Danmark. Men at gøre Singularity-evangelisterne til repræsentanter for den teknologiske udvikling svarer altså til at gøre Anders And til repræsentant for den samlede verdenslitteratur.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også