Klimaforandringerne og de dertilhørende nyheder og historier, man hører i medierne, kan virke nedslående, og ikke mindst kan det være svært at begribe kompleksiteten af. Vi har bemærket, at på trods af, at mange borgere opfatter klimaforandringer som et vigtigt samfundsmæssigt problem, kan det i hverdagen være svært at tale om klima på en meningsfuld måde, der ikke er triviel, der ikke udskammer, men som stadig rykker noget. Der synes altså at være noget galt med den offentlige samtale om klimaforandringer.
Samtalesaloner: En ny måde at tale om klimaforandringer på? – En praktisk-innovativ undersøgelse af tiltaget samtalesaloner og dets potentialer for samskabende forskningsformidling og retorisk medborgerskab
Specialet tager udgangspunkt i den samfundsmæssige problemstilling, at den nuværende offentlige debat om klimaforandringer i Danmark ofte kan virke uoverskuelig, kompliceret at forstå og nedslående at tale med andre om. Derfor undersøger vi med dette speciale om (og i så fald hvordan) formatet samtalesaloner har potentiale for at forbedre den offentlige debat om klimaforandringer – her med et særligt fokus på formatets mulige potentiale som forskningsformidling.
Gennem den metodiske tilgang aktionsforskning undersøges retorikken, der udfolder sig i to samtalesaloner ud fra seks klimaforskere og seks borgeres oplevelser med at deltage. Med et teoretisk fokus på retorisk medborgerskab og forskningsformidling viser specialet, hvordan samtalesaloner i kraft af sit legende, dialogiske format synes at lægge op til, at deltagerne har samtaler om klimaforandringer på en måde, der giver en oplevelse af meningsfuldhed, engagement og handlekraft.
Samtalesituationerne kendetegnes nemlig ved, at der ofte opstår en ’legende’ relation mellem parterne, der opfatter sig som lige, hvilket får deltagerne til lytte nysgerrigt til samtalepartneren, diskutere og overveje nye perspektiver. Vi argumenterer derfor for, at samtalesaloner kan være et gavnligt supplement til andre typer forskningsformidling og generel kommunikation i den offentlige debat om klimaforandringer i Danmark.
Specialet er skrevet af Signe Holst og Maria Guldmann ved Retorik på Københavns Universitet og blev bedømt til karakteren 12.