Smid din 5-årsplan i skraldespanden

Hvordan opretholder man en succesfuld karriere, når man samtidig gerne vil gå til yoga med sin gode veninde fra folkeren hver søndag, være en tilstedeværende og overskudsagtig forælder, der altid har hjemmebag med til arrangementer i børnehaven, og få tid til at se venner og familie? Det spurgte The Whoman Journal Mariam Skovfoged om; hun er pressechef for SAS og en knivskarp karrierekvinde, og hun kom med sine bud på, hvordan man knækker koden til livet med den succesfulde karriere.
Råd og tips til, hvordan man balancerer det gode liv og en succesfuld karriere, er mange. Her får du dem direkte fra en af Danmarks sejeste karrierekvinder, Mariam Skovfoged. Foto: petekarici / Getty Images
Råd og tips til, hvordan man balancerer det gode liv og en succesfuld karriere, er mange. Her får du dem direkte fra en af Danmarks sejeste karrierekvinder, Mariam Skovfoged. Foto: petekarici / Getty Images

The Whoman Journal sætter i en ny serie fokus på badass karriererkvinder på tværs af det danske kongerige, og den ultimative first lady til at kickstarte The Whoman Journals serie om badass karrierekvinder i Danmark var Mariam Skovfoged, pressechef for SAS. Også kendt som en ægte karrierekvinde. Mariam er uddannet journalist, hun har igennem sin karriere rundet DR, TV 2, Miljøstyrelsen og nu Skandinaviens største flyselskab. 

 

Det første skridt på vejen mod en succesfuld karriere var en praktikantstilling på TV 2 Nyhederne, hvor Mariam var i halvandet år, og derefter et lille år på TV 2 Lorry i et vikariat. Senere gik hun over til konkurrenten, DR, hvor hun både var på Christiansborg, krimiredaktionen og var live-reporter. Efterfølgende ville hun prøve noget nyt og det blev en stilling i Miljøstyrelsen.

 

Mariam Skovfogeds skift fra journalistik til kommunikation fik mange til at løfte øjenbryn af hende, men det lod hun sig ikke hyle ud af. Foto: Rikke Westesen / The Whoman Journal

 

Mariams noget laissez-faire-tilgang til at skifte karrieremæssigt spor virker måske i sig selv ikke som noget stort, men de klassiske nyhedsmedier er stadig attraktive i branchen. Et skift til at arbejde med kommunikation og PR kan for traditionelle journalister sammenlignes med at mikse Vetements og Balenciaga i ét og samme look. Det gør man bare ikke.

 

Skrot karriereplanerne

Skiftet gav Mariam en mere rådgivende rolle, og med en bagage stopfyldt med erfaringer fra TV-branchen var hun godt klædt på til de nye omgivelser på Borgen. Mariam nåede at være i Miljøstyrelsen og senere hen i departementet som pressesekretær for ministeren i seks år. Så ramte den uundgåelige fornemmelse af at skulle noget andet igen. På daværende tidspunkt var hun på barsel med sin yngste datter, da en headhunter ringede om en stilling ved SAS.

 

 

Man kan sidde i start-20’erne og lave karriereplan: "Hvor vil jeg gerne hen?" Men som Mariams historik og karriere også viser, så går livet sjældent, som man har forventet.

 

 

Det var først efter opkaldet med headhunteren, at Mariam indså, hvor interesseret hun egentlig var i det job. Det var ikke det, hun havde regnet med. Det var der ingen, der havde regnet med. Man kan sidde i start-20’erne og lave karriereplan: "Hvor vil jeg gerne hen?" Men som Mariams historik og karriere også viser, så går livet sjældent, som man har forventet.

 

Det er vigtigt, at man har nogle mål, men også en erkendelse af, at det ikke er sikkert, at det lige bliver til det, man regner med, fortæller Mariam, da hun bliver spurgt ind til, om karriereplanlægning er en god idé. Ja, karriereplaner er en god idé, men hun tror også, man skal passe på med at hænge fast i planer. For ting bliver bare ikke, som man regner med.

 

Det er vigtigt, at man passer på med at skrive alt for meget ned og tænke, at det er sådan og sådan, jeg skal. Nogle gange er det bedre at krølle planen sammen og så se, hvad der kommer. Mariam understreger, at hun ikke mener, man skal læne sig tilbage og vente på, at tingene kommer, for det gør de ikke, men man skal åbne øjnene for det, der kan komme.

 

Man skal ikke læne sig tilbage og vente på, at tingene kommer serveret på et sølvfad, men man bør være åben for, at der kan komme noget, som man måske ikke forventede. Foto: Rikke Westesen / The Whoman Journal

 

Så køb dog den kage

Det er fedt at finde ud af, at man begynder på noget, og så er man faktisk rigtig god til det, og at man samtidig kan lære en masse nyt og blive dygtigere. Mariam fortæller, at hun arbejder sammen med virkelig dygtige folk, som hun lærer af hele tiden. Det er fedt at erkende, at der er ting, man er rigtig god til, og så acceptere, at man måske ikke er så god til at bage en kage. Who cares? Så køber man da bare den kage.

 

Ifølge den seje karrierekvinde skal man altid prioritere. Da Mariam fik jobbet hos SAS, ringede hun rundt til nogle af hendes nærmeste, og sagde: "Prøv at hør, jeg kommer til at arbejde og rejse rigtig meget, og det er ikke, fordi jeg har glemt dig, men jeg bliver nødt til lige at prioritere det her og ungerne nu."

 

 

Hvis hun skulle have et superkrævende job, to små børn, samtidig med at skulle træne helt vildt, se alle veninder og forsøge at lave sunde gourmetmåltider – ja, så var det ikke gået, fortæller Mariam.

 


Nu kan hun mærke, at der er begyndt at komme mere luft, da hun har siddet i jobbet i nogen tid, og den yngste af hendes børn fx lige har smidt bleen. Hun mærker, at hun er begyndt at få mere overskud. Hvis hun skulle have et superkrævende job, to små børn, samtidig med at skulle træne helt vildt, se alle veninder og forsøge at lave sunde gourmetmåltider – ja, så var det ikke gået, fortæller Mariam.

 

Karrieren har gjort Mariam mere bevidst om, hvem hun er. Hun fortæller, at hun er nået til et sted, hvor hun ved, hvad hun kan, og hvad hun vil. Måske er det aldersbestemt. Mariam accepterer også mere ting, som hun ikke kan og griner lidt af det. Eller måske vigtigere, så stiller hun sig selv spørgsmålet: "Gider jeg at bruge tid på at lære det her, som jeg ikke kan og egentlig ikke synes er vigtigt?" Kagebagning eksempelvis.


"Næ, det gider jeg faktisk ikke.”

 

Ydmyghed, accept og gode mennesker, der vil én det godt

Mariam tror, det var sundt for hende at komme over i ministeriet og få en tilbagetrukken rolle. Ydmyghed er ekstremt vigtigt. Selvom man er dygtig til det, man laver, så handler det også om at blive ved med at gøre sig umage og forsøge at blive bedre. Men også nyde og værdsætte det, man har. Man ved jo aldrig, hvad der sker.

 

 

Og så skal man ikke sidde og vente på, at tingene sker. Tag affære og acceptér, at alting ikke går efter en lige snor. Det er ikke alle, der synes, man er fantastisk. Sådan er det bare!

 

 

Derfor skal man også tro på sig selv. Gør sig umage og vær flittig. Men det handler ikke kun om karakterer og præstationer. Det handler om personligheden og iveren for det, man laver.


Og så skal man ikke sidde og vente på, at tingene sker. Tag affære og acceptér, at alting ikke går efter en lige snor. Det er ikke alle, der synes, man er fantastisk. Sådan er det bare! Det er så ærgerligt at sidde der og følge en karriereplan og så få et stort nederlag. Et andet råd ville være at være omgivet af gode mennesker. Gode mennesker, der vil én det godt. Man skal lade være med at konkurrere med de mennesker, man omgiver sig med.

 

-

 

Interviewet er oprindeligt bragt på thewhomanjournal.com 3. november 2018 og kan læses ved at klikke her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også