SXSW er Folkemødet på steroider
SXSW 2023: En global samtale om fremtiden og tech

Hvordan var SXSW 2023? Læs med her, og ind ud af hvad du gik glip af. Foto: Privat

Skrevet af

Henriette Rald

2 artikler

0 indlæg

Henriette Rald er netop kommet hjem fra South by Southwest (SXSW). Læs, hvad hun tager med sig fra konferencen.
Jeg har netop deltaget i den internationale konference South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas, sammen med min søn Thomas på 22. Vi fulgte det spor, der hedder SXSW Interactive med fokus på nye teknologier og nye trends inden for digital kommunikation. 
 
Det var et slaraffenland af keynotes, paneler og interviews om alle tænkelige vinkler på tech og digital kommunikation. Folkemødet på steroider. Her kommer et lille udpluk af noget af det, som gjorde mest indtryk på mig. 
 

DAG #1 – FØLSOMME PERSONDATA OG ABORT

Debatpanelet ”Data Privacy After Roe v. Wade” gemte på en hårrejsende fortælling om, hvordan personlige data nu bliver brugt i retssager mod kvinder i USA, som af den ene eller anden grund har ønsket at få en abort.

Private Messenger-beskeder, screenshots fra private computere, browserhistorik, gps-data, hospitalsdata og data fra nethandel indgår nu som bevismateriale mod kvinder, der retsforfølges for at ville have en abort. Og mod de personer, der hjælper dem, både fagprofessionelle og den nærmeste familie. Panelet beskrev en virkelighed, hvor ingen turde tale med hinanden om abort af frygt for at efterlade digitale spor og blive retsforfulgt. Kvinder turde ikke købe en graviditetstest, surfe efter oplysninger på nettet om abort eller bestille tid hos en læge til konsultation. At hospitalerne, af frygt for at blive retsforfulgt, afviste at behandle kvinder, som de mistænkte for selv at have provokeret en abort. Og at kvinder fra andre stater rejste til abortklinikker i Californien uden på forhånd at have bestilt tid af frygt for at blive opdaget.

Samtalen sluttede med en tro på fremtiden. Men der er en generel stemning på SXSW af, at det hele nok bliver lidt værre, før det igen bliver bedre. Teknologien ændrer vores muligheder på godt og ondt. Og det gode kæmper mod det onde. Dataetik og privatliv er en af de vigtige kampe, der skal vindes.
 

DAG #2 – FREMTIDSFORSKER AMY WEBB OM NYE TRENDS

Hvis I ikke kender Amy Webb, så har I noget til gode. Hun er CEO, professor, founder og fremtidsforsker, og hun var i topform, da hun trådte op på den helt store SXSW-scene på andendagen Hun advarede os fra start. Fremtiden er skrækindjagende, og hun ville præsentere os for nogle skræmmende trends. 
 
Her kommer et udpluk, frit efter mine noter og min hukommelse:
 
⭐ Internettet, som vi kender det i dag, er fortid. I fremtiden er alt information og metadata.

⭐ De store sprogmodeller (Large Language Models, LLM’s) som ChatGPT vinder indpas med voldsom hast.

⭐ De kræver uendelige mængder af data. Data, som kun kan håndteres i skyen. Og det er så kompliceret og så dyrt, at kun de store techgiganter kan være med i kapløbet.

⭐ Kunstig intelligens vil accelerere udviklingen.

⭐ Der er ingen transparens rundt om modellerne.

⭐ Data-høst vil være altafgørende. Alt er data, dine børns adfærd på computeren, selv din kropslugt. Alt vil blive høstet. Alt kan bruges.

⭐ De næste par år vil det umiddelbart være fedt. Ting bliver nemmere. Men så…

⭐ Amy Webb taler om ”The great Alsmosis”. Det hele flyder sammen og skaber en helt ny digital infrastruktur.

⭐ Vi ser ind i en æra med assisterende computere.

⭐ Vi behøver ikke at tænke selv, der vil være så mange værktøjer, der kan hjælpe os med alt.

⭐ Når vi ser tilbage på 2023, vil vi være rystede over beslutninger, vi selv tog, eller handlinger, vi udførte uden direkte computerassistance (f.eks. kirurgiske operationer).

⭐ Der vil komme store skel i samfundet mellem dem. der forstår og behersker teknologien, og dem, der ikke gør.

⭐ Vidensmedarbejdere, der ikke kan følge med og derfor ikke kan bruge de nye systemer og falder ud.

⭐ En voksende digital underklasse.

⭐ De nye ”intelligente” systemer er ikke færdigudviklet eller perfekte. Til gengæld tager de fejl med stor overbevisning og indeholder masser af bias.

⭐ Vi vil blive afhængige af disse fejlfyldte systemer.

⭐ Og mange flere trends, som der ikke er plads til her, og som jeg heller ikke kan huske i skrivende stund.

Hun udlagde selv forskellige scenarier. 
 
Det optimistiske scenarie lød cirka sådan her: Teknologien udvikler sig med mennesket i centrum. Der bliver en mangfoldighed af aktører i en form for multicloud. Der er transparens hos udbyderne, og du bestemmer selv, hvem du vil give dine data til og hvornår. Der bliver prioriteret mere uddannelse til alle. Vi bruger teknologien godt. Den er tilpasset os, og der er sundhed til alle. (20-50 pct. sandsynligt ifølge Webb)

Det katastrofale scenarie lød cirka sådan her: Informationerne jager dig. Systemerne skraber og opsamler dine data hele tiden. Og systemerne beslutter for dig på baggrund af din adfærd. Du driver viljeløs med. Vi lever i et samfund med store splittelse. Nogle vinder, andre taber. (50-80 pct. sandsynligt ifølge Webb)
 

Henriette Rald og Amy Webb. Foto: Privat
 

DAG #3 – MØDET MED EN ÆGTE CEO-AKTIVIST

I har sikkert alle fulgt den fascinerende fortælling om Patagonias grundlægger, Yvon Chouinard, og hvordan han i september 2022 ændrede forretningskonstruktionen, så hver eneste dollar, der ikke geninvesteres i at udvikle Patagonia, bliver brugt til at beskytte vores fælles planet.

Det er ikke nyt, at Yvon Chouinard kerer sig om miljøet. Han har hele sit liv været entusiastisk bjergbestiger og naturelsker og i mange år arbejdet for en mere bæredygtig udvikling. Det nye er, at han insisterer på at drive en kommerciel forretning, der i sit forretningsformål beskytter Jordens ressourcer. Fordi der i dag kun er en aktionær: Moder Jord. Eller som Patagonia skriver på deres hjemmeside: We are in business to save our home planet.

Det er en sindssygt stærk fortælling. Overbevisende.

På SXSW-scenen sad den nuværende CEO hos Patagonia, Ryan Gellert. Han blev spurgt, om de amerikanske virksomheder og forbrugere er klar til at omstille sig. Hans svar var ja – det vil sige, i hvert fald når de er løbet tør for andre muligheder. Patagonias topchefer må siges at være nogle rimeligt hardcore influenter.  
 

DAG #4 – REFLEKSION OG BREATH WORK

Selvfølgelig findes der et hjørne i en af de store messehaller, hvor overskriften er ”Concious Conversations” med yogatimer og vejrtrækningsøvelser.

Thomas og jeg deltog i en ”Breath for Life”-session hos Soul Community Planet. Lidt pudsigt at sidde midt i infernoet og skulle lukke alle lyde ude, trække vejret dybt ned og så ånde ud på et laaaangt "AUUUUM……" (en intens oplevelse, hvor alt forsvandt i en stærk fælles resonans). 

I total zen gik vi videre ud i den store messehal. Vi mødte manden, der solgte bionedbrydeligt engangsbestik (man kunne lade det ligge og flyde i haven efter festen, og 14 dage senere ville det være helt opløst). Jeg hilste på en lille robothund, som logrede, når jeg gav den thumbs up, smagte svampebaseret energikaffe, og jeg blev foreviget med mit eget hologram.

Og så tog vi en tur mere i fremtidsmaskinen – denne gang med Mike Bechtel, Chief Futurist fra Deloitte US. Han sluttede sit energifyldt turbooplæg af med tre kritiske call to actions:
1.     Mind the gap.
2.     Teach your children well.
3.     Move far & make things – ikke move fast & break things.

Det er budskaber, der går igen hos flere talere: 
👉 At vi skal passe på, at vi ikke efterlader en masse mennesker på perronen i et splittet, digitaliseret samfund, hvor mange ganske enkelt ikke kan følge med.

👉 At vi skal sørge for at opprioritere uddannelse. Det er ikke teknologien, der overtager vores jobs i fremtiden. Det er de personer, der har uddannelsen til at forstå og bruge teknologien, der gør.

👉Og så skal vi samarbejde. En sætning, jeg allerede har hørt citeret flere gange, er denne: ”If you want to go fast go alone, if you want to go far go together."


DAG #5 – METAVERSET OG VIRTUELLE INFLUENTER

Den danske fremtidsforsker Sofie Hvitved fra CIFS LATAM - Copenhagen Institute for Future Studies havde en fremragende præsentation om metaverset. 

Først hendes definition: Metaverset er den gnidningsfrie sammenblanding af vores fysiske og digitale liv, der vil bringe mennesker, rum og ting sammen i en udvidet virtuel virkelighed.

Så de fem myter:
1.     En enkelt techgigant vil bygge hele metaverset.
2.     Metaverset er bygget på bare en teknologi.
3.     Metaverset er dystopisk/utopisk.
4.     Metaverset er her allerede og er veludviklet.
5.     Metaverset er det samme som Web3.

Altså myter, og dermed netop ikke virkelighed. Men altså heller ikke noget, vi kan sige med sikkerhed endnu. Så blev jeg så meget klogere. Det store spørgsmål er, hvor udviklingen er på vej hen. Sofie Hvitved havde fire scenarier for metaverset:

-       Det frie metavers, hvor brugerne bestemmer.
-       Nørdeverset, hvor de digitalt overlegne bestemmer.
-       Splittede betaverser, hvor magtfulde organisationer bestemmer.
-       Et metavers, der styrer alt, hvor monopoler bestemmer.
 
 

DAG #6 – JEG ER MÆT

Jeg er mæt af indtryk, mæt af tacos og barbecue, mæt af mennesker og samtaler. Det meste af det, jeg har hørt og oplevet, kunne jeg helt sikkert havde læst mig til, set på YouTube eller googlet. Men midt i det virtuelle inferno kan det nu noget helt særligt at sidde flere hundrede mennesker sammen fra hele verden og tale om fremtidens vigtige løsninger. 

Relaterede artikler

Har du lyttet til dit brand i dag? - De bedste brands synger til alle sanserne. En symfoni af oplevelser, hvor hvert touchpoint støtter op om samme melodi. M...
Når en sko går viralt - Da Mærsk lancerede deres nye purpose, havde de inviteret 1.000 topledere til en af de der corporate konferencer, der sjæ...
Er metaverset et flip, flop eller fremtiden? - Det er en trist, tom verden. Ingen elsker den, og ingen vil være en del af den. Hverken os, der har skabt den, eller bru...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.